Статті

На що звернути увагу, якщо шукаєте телефон із гарним екраном

Share
Час читання: 5 хв.

Перше, на що звертає увагу покупець, відвідуючи магазин, де продаються смартфони — екран. Звичайно, хтось дивиться і на оформлення кришки пристрою, але більшість з нас все одно одягне чохол на телефон. А ось дисплей ми бачитимемо завжди, тому від його якості залежить загальне враження від смартфона. На хорошій матриці навіть фотографії, зроблені на ту саму камеру, здаються соковитішими. У цьому важливо зрозуміти, який екран краще , і що впливає його якість.

IPS або AMOLED

Як правило, в сучасних смартфонах застосовується один із двох типів екрану: IPS або AMOLED. Вони відрізняються технологією виготовлення матриці. Якщо IPS-панелі побудовані на рідких кристалах з підкладкою для підсвічування, AMOLED-матриці використовують органічні світлодіоди, тобто кожен окремо взятий піксель може випромінювати власне світло. Сьогодні можна з упевненістю сказати, що IPS – застарілий тип екрану, оскільки матриці AMOLED мають такі плюси на фоні конкурента:

  • споживають менше енергії;
  • передають більше відтінків кольору;
  • мають у 2, а то й у 3 рази більший поріг яскравості;
  • менше впливають на товщину пристрою, тому за інших рівних смартфони з AMOLED на 1 мм тонші за конкурентів.

Ви можете самостійно переконатися в перевагах AMOLED , глянувши на порівняння IPS-екрана iPhone 11 з дисплеєм iPhone 12, який виконаний за більш сучасною технологією.

За рахунок того, що кожен піксель AMOLED є світлодіодом, зображення на такій матриці виглядає глибшим. Крім того, подібний тип екранів є естетичнішим. Дисплей позбавлений засвітів по кутах, а особливості матриці дозволяють зробити рамки тоншими.

Нарешті, AMOLED-екрани технологічніші за IPS-аналоги. Тільки на такому типі дисплея можна без будь-яких милиць використовувати функцію Always-On-Display, а виробник отримує можливість впровадити сканер відбитків або фронтальну камеру під екран .

ШІМ екрану

Єдиним недоліком AMOLED-матриць є ШІМ (широтно-імпульсна модуляція). З її допомогою регулюється яскравість екрана. Принцип роботи ШІМ полягає у зміні частоти роботи пікселів, через що виникає мерехтіння. Як правило, його можна помітити, якщо зняти екран смартфона з високим коефіцієнтом пульсації на камеру, а потім подивитися відеоролик.

Візуально це виглядає так, ніби екраном проходять смуги. Зазвичай людське око не помічає мерехтіння, але близько 5% користувачів відчувають дискомфорт від високого коефіцієнта ШІМ, скаржачись на різь в очах і головний біль при тривалій експлуатації смартфона.

Сказати точно, як вплине ШІМ AMOLED-екрана на вас, можна тільки на практиці, коли ви кілька днів користуєтеся смартфоном із подібним типом матриці. А до цього моменту варто відзначити, що найвища частота пульсації помічена на пристроях компанії Samsung, у той час як на телефонах інших марок або в налаштуваннях передбачена функція DC Dimming , що пригнічує мерехтіння або коефіцієнт знижений за замовчуванням. Тому наявність ШІМ, а також порівняльну дорожнечу AMOLED-панелей складно назвати вагомим аргументом на користь того, щоб відмовитись від вибору телефону з подібним типом екрану.

Роздільна здатність екрану та PPI

Крім типу матриці на якість картинки впливає дозвіл, а точніше – PPI екрана . У характеристиках смартфона виробник обов’язково вказує діагональ та співвідношення пікселів. Наприклад, Redmi 10 має 6,5-дюймовий екран з роздільною здатністю 1080х2400 пікселів, а Redmi 10C – 6,71-дюймову HD-матрицю (720х1650). Виходить, що на одному дюймі екрану Redmi 10 розташовується 405 пікселів, а на дисплеї Redmi 10C – всього 268. Це і є PPI (Pixel Per Inch).

Чим вище PPI, тим чіткіше зображення. Особливо це помітно у накресленні букв та іконок. На сучасних лопатофонах забезпечити достатній показник PPI здатні лише екрани з роздільною здатністю FullHD (1080p за шириною) та вище. Однак багато залежатиме від сценарію використання смартфона. На відстані 20 сантиметрів достатньо і 300 PPI, щоб не помітити пікселізацію, у той час як при ближчому розташуванні екрана потрібно 350, а то й 400 PPI.

Мінус високого PPI – споживання ресурсів. Чим більше пікселів розташовується на дисплеї, тим швидше за інших рівних смартфон розряджається. А ще високий PPI сильніше навантажує процесор. Але різниця в цьому відношенні не настільки велика, щоб віддати перевагу HD-екрану.

Частота оновлення екрану

Стандартна частота оновлення екрана – 60 Гц. Це означає, що дисплей смартфона здатний малювати до 60 кадрів на секунду. Чим вище цей показник, тим плавніше анімації. Ще в минулому столітті було прийнято вважати, що людське око не здатне розрізнити більше 24 кадрів на секунду, але на практиці ми можемо помітити різницю і між 24 і 60, і між 60 і 120 кадрами.

Це змусило виробників смартфонів розпочати випуск моделей із підвищеною частотою екрану : 90, 120 або 144 Гц. З візуальної точки зору такі пристрої здаються більш спритними. Але через особливості матриць 90 Гц на AMOLED виглядають краще ніж 144 Гц на IPS. Другий тип панелей характеризується залишковим зображенням (шлейфом), що практично нівелює підвищену герцовку .

Я настійно рекомендую купувати смартфони з частотою 120 Гц . Так, підвищена герцовка трохи сильніше розряджає акумулятор, проте виробники часто впроваджують технологію адаптивної частоти, коли цей показник підлаштовується під сценарій використання пристрою. Так, у просте частота становить 30 Гц, під час перегляду відео – 60 Гц, а в іграх та додатках – 120 Гц. Ще в налаштуваннях завжди можна переключитися на 60 Гц, якщо ви вирішите оптимізувати споживання енергії.

HDR-екран – що це

Дивлячись на характеристики смартфона, ви можете звернути увагу на позначки HDR10 або Dolby Vision. Все це стандарти зображення. Перший свідчить про підтримку 10-бітного кольорового простору (1,07 млрд. кольорів), а другий – 12-бітного (68,7 млрд. кольорів).

Часом, коли ми дивимося відео на телефоні , деякі ділянки зображення здаються пересвіченими або занадто темними. І ось якраз HDR дозволяє зрозуміти, що ховається у цих областях. Ще простіше підтримка цих стандартів пояснюється здатністю відобразити більше відтінків кольорів. Тому наявність HDR або Dolby Vision є обов’язковою умовою для екрану, який претендує на звання хорошого і тим більше кращого.

Чутливість екрану

І останнє. Особливістю екранів смартфонів є те, що вони є інтерактивними. Тобто, на відміну від звичайного монітора, користувач безпосередньо взаємодіє з таким дисплеєм, натискаючи на нього. Тому важливо звертати увагу не лише на якість картинки, а й на чуйність екрану.

При виборі смартфона рекомендую вивчити заявлені показники частоти дискретизації . Стандартне значення – 120 Гц. Якщо воно вище, то тачскрин краще сприйматиме торкання, точніше і швидше реагуючи на них.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    Названо 6 нових функцій у прошивках Xiaomi HyperOS 2.0

    Очікується, що 23 жовтня відбудеться офіційна презентація нових флагманських смартфонів серії Xiaomi 15, а також…

    26.09.2024

    Новий аксесуар для розумного дому від Apple може отримати «квадратний» дисплей

    З’явилися чутки, що Apple працює над новим розумним дисплеєм, який буде схожим на iPad і…

    26.09.2024

    ChatGPT тепер уміє спілкуватися з користувачами різними голосами в новому розширеному режимі

    Компанія OpenAI запровадила розширену версію голосового режиму в ChatGPT, яка наразі доступна лише користувачам платних…

    26.09.2024

    iPhone 16 став найбільш непопулярним смартфоном Apple за останні 5 років

    Фінансова компанія Morgan Stanley провела дослідження щодо термінів очікування нових iPhone і дійшла висновку, що…

    26.09.2024

    Xiaomi Band 9 та Buds 5 дебютували на глобальному ринку

    Xiaomi анонсувала свої нові гаджети, Band 9 та Buds 5, ще в липні в Китаї.…

    26.09.2024

    Угода про штучний інтелект в ЄС відхилена Apple, хоча OpenAI та Google висловили підтримку

    Користувачі з ЄС, які сподіваються на позитивні новини щодо Apple Intelligence, можуть засмутитися. Поточний конфлікт…

    26.09.2024