Наскільки безпечно завантажувати з торентів

На торрентах можна знайти майже будь-який софт. Здається, що завантажити з них – все одно, що перенести файл із флешки на диск. Але все набагато складніше: ви ризикуєте не лише вмістом комп’ютера, а й власною безпекою.

Що таке торренти?

Торрент або BitTorrent – ​​це пірінговий (P2P) мережевий протокол для спільного обміну даними через мережу. З його допомогою ви можете завантажувати будь-які файли у абсолютно незнайомих користувачів, які можуть знаходитися в будь-якій точці світу. Ну а самі користувачі, які беруть участь у такому обміні, стають вузлами децентралізованої однорангової мережі пірінгу.

Звучить складно, але насправді все дуже просто. Перший користувач, який хоче поділитися зі світом якимось унікальним контентом, файлом чи програмою, створює роздачу на торрент-трекері. Така роздача, по суті, є темою на форумі з описом того, що ви можете завантажити, і файлом з розширенням .torrent, де міститься інформація для завантаження файлів. Користувач завантажує цей файл, а потім сам стає учасником роздачі. Тобто після того, як файл скачає десяток користувачів, його можна завантажувати одночасно у всіх по шматочку – виходить стабільна децентралізована система.

Чи це законно?

І так і ні. Саме собою використання торентів не вважається чимось незаконним. Вся справа в тому, які файли ви завантажуєте або роздаєте за їх допомогою. Наприклад, вам нема чого побоюватися при роботі з програмами з відкритим вихідним кодом, оскільки таке програмне забезпечення абсолютно безкоштовно. Інша справа ліцензійне програмне забезпечення, фільми та музика. Їхнє поширення порушує авторські права і, відповідно, незаконне.

У чому небезпека торентів?

Головна небезпека торентів у самому принципі роботи пірингової мережі. Роздачу може створити будь-який користувач, і її легко можна використовувати для поширення шкідливого ПЗ. Ну а, завантаживши та встановивши такий софт, ви дасте зловмисникам карт-бланш: вони зможуть отримати доступ до ваших особистих даних та банківських рахунків, використовувати заражений комп’ютер у ботнетах для майнінгу або участі в DDoS-атаках, а також отримати контроль над ним для організації проміжного вузла в ланцюжку атак.

Проблема ще й у тому, що якщо після завантаження файлу з сервера (сайту) він просто залишається лежати на накопичувачі, у випадку з торрентом він ще й лунає іншим користувачам. Тобто якщо це заборонений законом контент, ви стаєте його розповсюджувачем.

Користувачі торентів забувають, що вони ризикують бути притягнутими до відповідальності відповідно до адміністративного, цивільного та кримінального кодексів, як за використання неліцензійного контенту, так і за його поширення (оскільки торрент-клієнти не тільки скачують, а й беруть участь у роздачі контенту). Що стосується безпеки самого скачування, навіть у разі відсутності шкідливого програмного забезпечення в завантажуваному контенті, користувач часто отримує неоновлювані зламані версії піратських програм. Якщо в них виявиться вразливість, її не закриють апдейтом.

Як убезпечити себе під час роботи з торентами?

Торрент – це зручний інструмент для обміну файлами в мережі. І, як і у випадку з будь-якими інструментами, при його використанні потрібно дотримуватися кількох правил. Вони хоч і не дадуть вам 100% захисту, але зведуть ризики різних ексцесів до мінімуму.

1. Насамперед користуйтеся лише великими торрент-трекерами з розвиненою системою модерації та великою кількістю користувачів. Саме вони стануть найважливішим рубежем вашого захисту.

2. Зверніть увагу на роздачу, до якої потрібно приєднатися. Подивіться, скільки користувачів вже завантажило ці файли, які вони залишили відгуки і, звичайно, уважно прочитайте опис роздачі. Намагайтеся уникати сумнівних роздач з мінімумом скачуванням і явно накрученими відгуками від акаунтів-одноденок.

3. Обов’язково перевіряйте всі антивирусом, що завантажені таким чином програми.

4. Уважно стежте за поведінкою завантаженого контенту або встановленої програми.

Якщо після відкриття контенту вам пропонують завантажити додаткове програмне забезпечення, про дозвіл встановити щось запитує операційна система, відеоконтент починає вимагати додатковий кодек – не підтверджуючи дій і не переходячи за посиланнями – відразу видаляйте все завантажене.

5. Якщо ж ви зацікавлені у максимальній безпеці своєї системи, найкращий вихід – використовувати будь-який сумнівний контент у віртуальному середовищі виконання. Головне, правильно її налаштувати: заборонити їй мережеві взаємодії, щоб не допустити виходу шкідливого програмного забезпечення та зараження комп’ютерів у домашній мережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.