Названо 6 причин відмовитися від Google Chrome

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Chrome неймовірно популярний. Він легкий і швидкий — принаймні таку репутацію він завоював собі з першого свого релізу. Для багатьох Chrome — перша програма, яка встановлюється на новій системі. Він чудово інтегрований із сервісами Google та синхронізується між вашими пристроями. Що ще можна хотіти від браузера?

Тим не менш, Chrome не бездоганний. І те, що його вибрали більше 60% користувачів інтернету, ще не означає, що він ідеально підходить саме вам.

1. Chrome слідкує за вами

Навряд чи можна сказати, що Chrome поважає ваше особисте життя. Браузер старанно передає Google все, що тільки можливо, – ваше місце розташування, історію пошуку, історію набраних URL і ще купу всього. Все це, щоб показувати вам рекламу, що таргетується, і «поліпшувати» Chrome спеціально для вас.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви соромитеся уваги такої великої корпорації до своєї персони, ви можете налаштувати Chrome для більшої конфіденційності. Або що краще, зовсім припинити його використовувати.

Встановіть Firefox з функцією Do Not Track, яка також прискорює завантаження сторінок, або Chromium, або Opera, або Vivaldi. У цих браузерів з конфіденційністю все набагато краще. Або – у хардкорному варіанті – зверніть увагу на Tor Browser та Epic. Ось там приватність зведена в абсолют. Tor Browser навіть попереджає вас, коли ви розвертаєте вікно на весь екран, що вас можуть дізнатись по діагоналі монітора.

2. Chrome дозволяє собі зайве

Chrome – більше, ніж просто браузер. Це практично ОС усередині вашої ОС. І він живе своїм розумом. Наприклад, користувачі Chrome помітили, що браузер сканує їхні документи та файли. Як з’ясувалося, Chrome виконував антивірусне сканування. Дозвіл на це він не питав.

Вам дійсно подобається, що браузер нишпорить по ваших особистих файлах, нехай і з найкращими намірами?

Він пожирає батарею ноутбука

У батарей ноутбуків є одна маленька вада: вони швидко втрачають заряд. Це цілком очікувано, якщо ви дивитеся відео або запускаєте ресурсомісткі програми. Але що, якщо ви просто скролите сторінки в браузері?

Chrome поїдає заряд вашої батареї, як скажений. Та що там, навіть Edge виявився скромнішим за нього в плані енергоспоживання. Firefox і Opera з фічею «збереження батареї» взагалі не залишають Chrome шансів.

А якщо ви користувач macOS, то найбільш енергоефективний браузер для цієї системи у вас вже є Safari. В одному з тестів, опублікованому Cult of Mac, MacBook із запущеним Safari протримався на 35% довше, ніж із Chrome.

4. Chrome займає дуже багато системних ресурсів

Крім заряду батареї, Chrome також з’їдає пам’ять та процесор. Якщо ви в розпал роботи запустите “Диспетчер завдань”, то можете оцінити, скільки там процесів Сhrome. Браузер генерує окремий процес для кожної вкладки або розширення, а також виконує попередній рендеринг сторінок, що сприяє їхньому швидкому завантаженню.

Так, такий метод дозволяє Chrome не падати, якщо зависне одна вкладка, і взагалі додає стабільності та чуйності. Поки у вас багато оперативної пам’яті. А ще Chrome може залишатися працювати у фоновому режимі навіть після закриття вікна, щоб «радувати» вас своїми програмами.

Так, існують способи знизити апетити Chrome. Але навіщо, коли Firefox і навіть Edge займають набагато менше пам’яті, ніж Chrome?

5. Chrome вже не найшвидший браузер

Колись Chrome був справді найшвидшим браузером у світі, але ці часи давно минули.

Так, відмінності є, але вони виявляються тільки в синтетичних тестах, і йдеться про мілісекунди. Ви дійсно тримаєте в руці секундомір, коли натискаєте на посилання?

Chrome показує найкращі результати в тестах, пов’язаних із підтримкою стандартів HTML5, але Firefox і Edge ненабагато йому в цьому поступаються. А при завантаженні веб-сторінок Firefox у деяких випадках обганяє Chrome. У тестах DigitalTrends браузери Edge, Opera та Vivaldi обійшли Chrome у трьох бенчмарках.

Звичайним користувачам, яким нічого не говорять хитромудрі слівця на кшталт JetЅtream, Octane і Kraken, Chrome здасться швидким. Так само, наскільки й інші браузери.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.