Статті

Як вибрати зовнішній акумулятор (Power Bank) для смартфона

Share
Час читання: < 1 хв.

Керівництво для тих, кому набридло залишатися без інтернету і зв’язку в невідповідний момент.

Зовнішні акумулятори, на відміну від тих самих смартфонів та інших видів просунутої техніки, не можуть похвалитися особливим різноманіттям. І це цілком логічно. Але дещо про них таки треба знати. Вибираючи пауербанк, дійте так.

Перевірте ємність та супутні габарити

Найважливішим параметром зовнішнього акумулятора є його ємність, яку виробник зазвичай вказує в міліампер годинах (мА⋅год). Грубо кажучи, це кількість енергії, яку може зберігати (але не передавати) пауербанк.

Зверніть увагу: через фундаментальні закони фізики ніякий зовнішній акумулятор не може передати 100% енергії, що зберігається, і ніякий смартфон не здатний повністю засвоїти отриманий заряд. Частина ресурсу завжди втрачається при перетворенні напруги, а деяка кількість йде в тепло.

У середньому сукупні втрати становлять від 30 до 40%, хоча окремі (і зазвичай дорожчі) моделі зовнішніх акумуляторів і смартфонів можуть похвалитися ефективністю близько 90%.

Іншими словами, пауербанк із заявленою ємністю в 10 000 мАгна практиці передасть приблизно 7 500 реальних мАг, тобто повністю зарядить смартфон з акумулятором ємністю 2 500 мАг не чотири рази, а тільки три.

Проте врахуйте, що це розрахунок є дуже усередненим. Перевірити реальні втрати при підживленні конкретного смартфона від окремого зовнішнього акумулятора можна лише на практиці.

Але гнатися за максимальною ємністю не варто. Чим вона вища, тим дорожча, важча і більше буде пауербанк — майте це на увазі. Якщо ви збираєтеся заряджати лише один смартфон, швидше за все вистачить зовнішнього акумулятора на 10 000 мА⋅год. Але якщо плануєте підтримувати пауербанком кілька телефонів або ноутбук або планшет, краще вибирати пристрій на 20 000–30 000 мА⋅год.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: поради
  • Останні записи

    Чого чекати від жовтневої презентації Apple: огляд очікуваних новинок

    Кілька тижнів тому Apple провела презентацію, на якій представила iPhone 16 та iPhone 16 Pro,…

    25.09.2024

    У яких випадках варто переплачувати за Pro-версії iPhone 16

    Базові моделі, як iPhone 16 та 16 Plus, не вирізняються високою продуктивністю та широким функціоналом.…

    25.09.2024

    Названо популярний браузер, який стежить за вами без дозволу

    Mozilla Firefox використовує інструмент для відстеження користувачів без їхнього відома. Про це заявив Макс Шремс,…

    25.09.2024

    Xiaomi представила бюджетний смарт-годинник Redmi Watch 5 Lite

    Компанія Xiaomi представила новий доступний смарт-годинник Redmi Watch 5 Lite, який відзначається стильним дизайном, схожим…

    25.09.2024

    Топ-10 корисних функцій iOS 18, які ви могли не помітити

    iOS 18 пропонує безліч чудових функцій, від налаштування головного екрану до обміну повідомленнями через супутник.…

    25.09.2024

    Huawei анонсувала старт бета-тестування HarmonyOS NEXT без Android

    Китайська операційна система HarmonyOS NEXT (відомий у країні як Hongmeng) від компанії Huawei робить значний…

    25.09.2024