Що нового з’явилося у Safari після оновлення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Браузер Safari є найпопулярнішим на всіх пристроях Apple. Навіть на Маках користувачі вважають за краще використовувати саме його, не встановлюючи сторонні рішення. Це як мінімум позитивно позначається на часі автономної роботи Макбуков, а як максимум дозволяє задіяти всю досить багату функціональність вбудованого браузера. Операційні системи, що нещодавно вийшли iOS 16.1, iPadOS 16.1 та macOS Ventura також привнесли до Safari нові функції.

Для встановлення нової версії Сафарі на Айфон, Айпад та Мак достатньо оновити систему. Якщо ж ви хочете продовжити користуватися macOS Monterey або macOS Big Sur на комп’ютері, можете оновити тільки сам браузер без оновлення системи. Дивимося, які функції з’явилися в Safari і чи всі вони дійсно корисні.

Safari 16 – що нового

Для оновлення Safari до версії 16.1 у macOS Monterey та macOS Big Sur зробіть таке:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Перейдіть до системних параметрів.
  • Виберіть “Оновлення програмного забезпечення”.
  • Натисніть “Додаткова інформація” та встановіть нову версію Сафарі.
Safari надсилатиме акуратне повідомлення у правому верхньому кутку екрана.

Ця функціональність вже давно є у більшості сторонніх браузерів. Google Chrome підтримує її не перший рік. Тому Apple тут явно в ролі наздоганяючих. Але краще запізно, ніж ніколи. Додатково у налаштуваннях повідомлень з’являться відповідні параметри для кожного сайту, на якому вони активовані. Push-сповіщення в Safari використовують ту саму систему повідомлень Apple, що і всі пристрої компанії, тому можливість щось пропустити буде мінімальна.

Увійти на сайт без пароля

Однією з найцікавіших нових функцій Сафарі є Apple Passkey. В окремому матеріалі ми докладно розповідали, що це таке, а потім тестували її на iPhone з iOS 16. Тепер ця можливість доступна на Маках та Айпадах. У двох словах нагадаю: Apple Passkey – це можливість логінуватися на сайтах та у додатках без використання пароля. У момент реєстрації ви задаєте логін для свого облікового запису та замість пароля вибираєте Passkey. Підтверджуєте свою особу за допомогою біометрії, і на комп’ютері, смартфоні чи планшеті створюється ключ входу.

Apple Passkey – невелика революція у світі безпеки.

При спробі зайти до вашого облікового запису сайт або програма запитує до нього доступ. Вам достатньо просто скористатися Touch ID або Face ID, і ідентифікацію буде пройдено. Не доведеться нічого вводити і боятися, що пароль буде забутий чи загублений. Все зберігається у зв’язуванні ключів на всіх ваших пристроях. Достатньо створити Passkey на смартфоні, і він автоматично з’явиться на планшеті чи комп’ютері. Зручно? М’яко кажучи, так.

Safari на iPad

Планшетна версія Safari також не обійшлася без серйозних змін. Так як центральною функцією iPadOS 16.1 став Stage Manager, що дозволяє зручно розставляти вікна додатків на екрані планшета, то під нього довелося створювати додатковий розміри вікна Safari. Якщо на старих планшетах та попередніх версіях iPadOS браузер мав такі розміри:

Apple Passkey – невелика революція у світі безпеки.
  • Повноекранний.
  • Наполовину екрана у режимі Split View.
  • На екрані ⅔ у режимі Split View.
  • На екрані ⅓ в режимі Split View.
  • Плаваюче віконце Slide Over.

Тепер до цих розмірів додалося ще кілька спеціально створених для зручного використання Stage Manager. Якщо старі версії більш прямокутні, то при активації Постановника віконця набувають квадратного вигляду. Але найцікавіше, що розтягнути Сафарі на екран від краю до краю в такому режимі не вдасться. Все пов’язане виключно на віконне користування.

Оновлення Safari

З менш помітного з’явилася підтримка анімованих зображень AVIF. Тепер багато сайтів виглядатимуть набагато жвавіше і красивіше. А для перегляду окремих анімацій не доведеться інсталювати інший браузер.

Натиснувши на верхню кнопку, ви поділитеся лише вибраним вікном, а не всім екраном.

Для нових iPad Pro, представлених 18 жовтня у Safari 16.1, з’явилася ексклюзивна функція. Так як планшети підтримують використання Apple Pencil без торкання екрану на відстані до 12 мм, то спеціально під це з’явився перегляд посилань і активація анімацій при наведенні на них олівця.

Плюс до всього, у macOS Ventura з’явилася можливість транслювати додатки конкретне вікно Сафарі, а не повністю весь екран. Що робить використання такого способу демонстрації безпечнішим. Ніхто не бачитиме, чим ви займаєтеся в інших вікнах або які файли розміщені у вас на робочому столі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.