Статті

Які плюси у SSD диска, порівняно з HDD

Share

Накопичувачі інформації в комп’ютерах та ноутбуках діляться на 2 типи – SSD та HDD. Твердотільний SSD накопичувач зберігає інформацію за допомогою електричних зарядів у осередках мікросхем, а HDD-диск працює шляхом намагнічування потрібних даних на металевий диск. SSD-накопичувачі з’явилися нещодавно, але вже без них не представляється сучасний комп’ютер. Розглянемо плюси диска SSD перед HDD.

Швидкість читання/запису

У класичного жорсткого диска процес запису і читання інформації відбувається за допомогою магнітної головки, яка в буквальному сенсі переміщається по диску, що обертається (дисків може бути кілька, як і головок). У SSD всі мікросхеми всередині, тому швидкість SSD набагато вище, як мінімум, в 3-5 разів. Тут все залежить від накопичувача, особливо швидкісними вважаються NVMe пристрої, які підключаються через PCIe, наприклад, m2.

Знижене енергоспоживання

Класичний диск має електродвигун, який постійно крутить диск, також електропривід є у головки. Така конструкція призводить до великого енергоспоживання, на відміну від SSD, в якому немає жодних елементів, що рухаються. Твердотільний накопичувач не містить таких елементів, споживає менше енергії, а також не видає шуму.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компактний розмір та невелика вага

Порівняйте накопичувач HDD і SSD на 1 Терабайт – різниця у вазі буде дуже відчутною. SSD можна створити в дуже невеликому розмірі, що впливає на компактність комп’ютера. Зараз практично всі ноутбуки вже йдуть тільки із твердотільних накопичувачів. Наприклад, SSD-накопичувачі типу m2 і mSATA виготовляються у вигляді невеликої безкорпусної плати, яка вставляється у відповідний роз’єм на материнській платі.

Надійність

Сучасні SSD накопичувачі надійніші, порівняно з HDD. У них немає частин, що рухаються, вони менше нагріваються, тому збої в роботі SSD дуже рідкісні. Особисто я користуюся SSD-накопичувачем, купленим у 2014 році — знос диска на сьогоднішній день становить 87%. Так, у SSD кількість циклів перезапису обмежена, але такий тип накопичувача надійніший, ніж HDD. Також він більш захищений від вібрацій, падінь, тряски, на відміну класичного жорсткого диска.

А мінуси?

Я б підкреслив два мінуси у SSD:

  • Обмежена кількість циклів перезапису. Пов’язано це з тим, що осередки всередині мікросхем з часом втрачають свої властивості накопичувати заряд. Ресурс класичного HDD набагато вищий, ніж у SSD;
  • Хоч і SSD стабільніший за HDD, але є нюанс. Якщо раптом SSD вийде з ладу (наприклад, брак), ви з ймовірністю в 99% втратите збережену інформацію. У HDD простіше: головне, щоб металеві диски залишилися в цілості та безпеці, інформацію можна буде вважати навіть у разі форс-мажору.

Висновок

Для операційної системи та програм – SSD, а для тривалого зберігання даних – HDD.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: HDDSSD
  • Останні записи

    Експерти GameRant склали топ-8 найкращих процесорів на весну 2024 року

    Найбільш вдалий процесор, який можна купити просто зараз, це Intel Core i5-14600K. 14-ядерний чіп гарний…

    07.05.2024

    Vodafone планує інтегрувати криптогаманці в SIM-карту

    Компанія Vodafone Group планує впровадити блокчейн-технології у сектор мобільного зв'язку. Йдеться про те, щоб інтегрувати…

    07.05.2024

    Названо пристрої OnePlus, які отримають Android 15

    Компанія OnePlus поділилася списком пристроїв, які отримають доступ до нової версії фірмової прошивки OxygenOS 15,…

    06.05.2024

    Київстар розкрив причини зміни тарифів для абонентів

    У компанії "Київстар" переглянули умови кількох тарифних планів, у результаті абонентам доведеться платити більше за…

    06.05.2024

    Топ-5 переваг Samsung Galaxy S24 над Google Pixel 8

    Якщо ви на ринку нового телефону на базі Android, у вас є багато варіантів для…

    06.05.2024

    Google видаляє чутливі листування співробітників, намагаючись приховати від суду власні порушення законодавства

    У США незабаром завершиться великий судовий розгляд щодо корпорації Google. Прокуратура звинувачує її в порушенні…

    06.05.2024