Які плюси у SSD диска, порівняно з HDD

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Накопичувачі інформації в комп’ютерах та ноутбуках діляться на 2 типи – SSD та HDD. Твердотільний SSD накопичувач зберігає інформацію за допомогою електричних зарядів у осередках мікросхем, а HDD-диск працює шляхом намагнічування потрібних даних на металевий диск. SSD-накопичувачі з’явилися нещодавно, але вже без них не представляється сучасний комп’ютер. Розглянемо плюси диска SSD перед HDD.

Швидкість читання/запису

У класичного жорсткого диска процес запису і читання інформації відбувається за допомогою магнітної головки, яка в буквальному сенсі переміщається по диску, що обертається (дисків може бути кілька, як і головок). У SSD всі мікросхеми всередині, тому швидкість SSD набагато вище, як мінімум, в 3-5 разів. Тут все залежить від накопичувача, особливо швидкісними вважаються NVMe пристрої, які підключаються через PCIe, наприклад, m2.

Знижене енергоспоживання

Класичний диск має електродвигун, який постійно крутить диск, також електропривід є у головки. Така конструкція призводить до великого енергоспоживання, на відміну від SSD, в якому немає жодних елементів, що рухаються. Твердотільний накопичувач не містить таких елементів, споживає менше енергії, а також не видає шуму.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компактний розмір та невелика вага

Порівняйте накопичувач HDD і SSD на 1 Терабайт – різниця у вазі буде дуже відчутною. SSD можна створити в дуже невеликому розмірі, що впливає на компактність комп’ютера. Зараз практично всі ноутбуки вже йдуть тільки із твердотільних накопичувачів. Наприклад, SSD-накопичувачі типу m2 і mSATA виготовляються у вигляді невеликої безкорпусної плати, яка вставляється у відповідний роз’єм на материнській платі.

Надійність

Сучасні SSD накопичувачі надійніші, порівняно з HDD. У них немає частин, що рухаються, вони менше нагріваються, тому збої в роботі SSD дуже рідкісні. Особисто я користуюся SSD-накопичувачем, купленим у 2014 році — знос диска на сьогоднішній день становить 87%. Так, у SSD кількість циклів перезапису обмежена, але такий тип накопичувача надійніший, ніж HDD. Також він більш захищений від вібрацій, падінь, тряски, на відміну класичного жорсткого диска.

А мінуси?

Я б підкреслив два мінуси у SSD:

  • Обмежена кількість циклів перезапису. Пов’язано це з тим, що осередки всередині мікросхем з часом втрачають свої властивості накопичувати заряд. Ресурс класичного HDD набагато вищий, ніж у SSD;
  • Хоч і SSD стабільніший за HDD, але є нюанс. Якщо раптом SSD вийде з ладу (наприклад, брак), ви з ймовірністю в 99% втратите збережену інформацію. У HDD простіше: головне, щоб металеві диски залишилися в цілості та безпеці, інформацію можна буде вважати навіть у разі форс-мажору.

Висновок

Для операційної системи та програм – SSD, а для тривалого зберігання даних – HDD.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.