Названо 5 міфів про бездротову зарядку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на те, що в наш час бездротова зарядка стала досить поширеним явищем, для деяких вона, як і раніше, є загадкою і викликає багато питань і побоювань. У цій статті ми пропонуємо детальніше познайомитися з цією технологією та розібрати 5 найпоширеніших міфів, які ви, напевно, чули про неї.

1. Негативно впливає на здоров’я

Найпоширеніша помилка про бездротову зарядку – це, звичайно ж, негативний вплив на здоров’я. «Випромінювання, опромінення, радіація» – саме з такими страшилками у деяких може асоціюватися не лише бездротова зарядка, а й інші бездротові технології – той самий Wi-Fi, Bluetooth, 4G.

Спочатку давайте зрозуміємо, як працює бездротова зарядка. Принцип досить простий і ґрунтується на електромагнітній індукції:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Зарядний пристрій перетворює прямий струм на змінний.

2. Змінний струм у зарядному пристрої за допомогою котушки-передавача створює магнітне поле.

3. Котушка-приймач у смартфоні вловлює електромагнітне поле і перетворює його назад на змінний струм.

4. Змінний струм у смартфоні переходить у прямий і подається на акумулятор для заряджання.

Таким чином, все, що створює бездротова зарядка навколо себе, – це вкрай слабке магнітне поле, яке вловлюється максимум пари сантиметрів. На дальній відстані заряджання просто неможливе, в чому ви можете переконатися самостійно.

А щоб магнітне поле завдало хоч якоїсь шкоди організму – воно має бути настільки потужним, що могло б на великій відстані легко розмагнітити банківські картки та вивести з ладу різну техніку, включаючи сам смартфон.

До речі, кожну секунду ви піддаєтеся впливу різних радіохвиль та мікрохвиль від мобільного зв’язку, Bluetooth, Wi-Fi, телебачення, а також електромагнітного поля від проводки у стінах та електричних приладів. Однак все це – неіонізуюче випромінювання, яке має вкрай слабку енергію і просто не здатне негативно вплинути на організм і тим більше спричинити хвороби, що доведено вченими за десятки років вивчення.

2. Навіть у стані спокою витрачає електрику

Як не дивно, але це твердження є небезпідставним. Щоправда, у рахунку за електрику ви навряд чи помітите це навіть за цілий рік.

Коли ви знімаєте смартфон з бездротової зарядної станції, вона відразу автоматично відключається і переходить в режим очікування. У такому стані споживання електрики дуже мало і не перевищує 0,25 Вт•ч. Втім, будь-які дротяні адаптери живлення в режимі очікування так само споживають вкрай невеликий заряд. Так що за рік бездротова зарядка збільшить ваш рахунок за електроенергію всього на декілька гривень.

3. Створює перешкоди для Wi-Fi

Як ми знаємо, бездротова зарядка використовує змінний струм, що створює електромагнітні хвилі певної частоти. І може здатися, що ці хвилі справді створюють перешкоди для мереж. Але тут все дуже просто.

Сучасні бездротові зарядки працюють у низькому діапазоні частот від 100 до 300 кГц. Мережа Wi-Fi, у свою чергу, на високих частотах 2.4 і 5 ГГц. Таким чином, ні за яких умов вони не створюватимуть перешкод один для одного. Крім того, бездротова зарядка не стане на заваді і для мобільної мережі, що працює в Україні в діапазонах від 800 до 2600 МГц.

4. Нова та ненадійна технологія

Насправді бездротова передача енергії вперше була продемонстрована відомим винахідником Миколою Тесла ще далекого 1893 року. А з кінця 20-го століття бездротова зарядка з індукційними котушками вже почала застосовуватись у побутовій техніці, проте через відсутність єдиного стандарту не популярна.

Ключовим етапом у розвитку цієї технології стала поява стандарту Qi у 2008 році, що забезпечує взаємну сумісність усіх сертифікованих пристроїв, а головне – повну безпеку використання. Так що назвати технологію бездротової зарядки нової або ненадійної вже точно не можна.

5. Псує акумулятор смартфона

Якщо дивитися в розрізі того, що ємність акумулятора знижується після величезної кількості циклів зарядки, то частка правди в цьому міфі все ж таки є. Ось тільки і будь-яка провідна зарядка з часом так само зношує ресурс батареї. Сам по собі струм, який подається на акумулятор, нічим не відрізняється від способу заряджання: дротового або бездротового.

Акумулятор може шкодити лише нагрівання до високих температур, який і прискорює втрату ємності. До речі, дешеві бездротові зарядки від невідомих виробників справді можуть сильніше нагрівати батарею, тому важливо вибирати не лише сертифіковані оригінальні зарядні пристрої, а й смартфони із підтримкою відповідних стандартів.

Як приклад можна розглянути флагманський смартфон Xiaomi 12 Pro з підтримкою 50 Вт бездротової та 120 Вт дротяної зарядки. Він має сертифікат провідного міжнародного концерну TÜV Rheinland, що підтверджує безпеку та високу якість обладнання заряджання.

При використанні оригінального бездротового пристрою Mi Wireless Charging Pad 10W акумулятор Xiaomi 12 Pro нагрівається всього до 36 ° C при температурі в приміщенні близько 28 ° C. Так що використовуючи оригінальні пристрої високої якості, можна не переживати про передчасне зношування акумулятора.

Підсумки

Бездротова зарядка – це справді корисна технологія, яка приносить ще більше комфорту при повсякденному використанні улюбленого смартфона. При цьому вона безпечна як для людини, так і для девайсу, що заряджається, незважаючи на безліч міфів і страшилок. Однак, як і при покупці будь-якої іншої техніки, рекомендуємо розумно підходити до вибору зарядного пристрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.