Що робити, якщо втратив iPhone чи його вкрали. топ-4 поради

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

2022 року навряд чи хтось посперечається, що смартфон — це майже все наше життя. У ньому зв’язок з рідними та друзями, листування та дзвінки по роботі (а може й сама робота), особисті фотографії та життєвий розпорядок, банківські програми… Втратити все це буде якщо не смертельно, то вкрай неприємно та небажано.
Але таке все ж таки може статися. Припустимо, у вас вкрали iPhone. Або ж ви самі з необережності десь його залишили. Що тепер робити? Є чотири дії, які потрібно вчинити якнайшвидше.

Реклама

1. Відстежити iPhone

  1. дозволити вам побачити точне розташування свого пристрою,
  2. допомогти іншій людині зв’язатися з власником гаджета,
  3. ускладнити незнайомцю використання пристрою у своїх інтересах.

За допомогою сервісу «Локатор» можна спробувати визначити розташування вашого вкраденого або втраченого iPhone і «вистежити» його. Якщо пристрій просто загубився – скажімо, ви забули його в кафе або готелі – за допомогою відстеження ви з великою ймовірністю знайдете його і зможете швидко повернути.

Щоб відстежити геолокацію вашого iPhone:

  • Увійдіть у свій Apple ID на сайті icloud.com
  • Виберіть вкладку «Знайти iPhone»
  • Дочекайтеся, доки система виявить ваш iPhone і позначить його на карті.

Готово! Тепер просто рухайтеся до точки на карті і, можливо, все обійдеться.

2. Увімкнути «Режим зникнення»

Як ми писали вище, власник iPhone може перевести втрачений смартфон у режим зникнення. Це обов’язково варто зробити, адже ви не знаєте, що зараз відбувається з вашим гаджетом.

Коли iPhone переходить у режим зникнення, він набуває особливий статус на серверах Apple. У такому стані його неможливо очистити, перепрошувати чи налаштувати з нуля. Використовувати пристрій як є теж не вийде: на екрані буде вказано лише сповіщення про те, що цей смартфон втрачений, а також дані для зв’язку з його власником. Обійти або згорнути вікно не можна.

Щоб увімкнути режим зникнення на своєму iPhone:

  • Увійдіть у свій Apple ID на сайті icloud.com
  • Виберіть вкладку «Знайти iPhone»
  • Дочекайтеся, поки система виявить ваш iPhone і клацніть на нього
  • У спливаючому вікні виберіть «Режим пропажі»
  • Введіть контактний номер телефону, який з’явиться на дисплеї iPhone.

3. Захистити SIM-картку

Дуже важливо захистити ваші облікові записи банківські програми від стороннього доступу. Як відомо, доступ до онлайн-банкінгу та облікових записів соцмереж зазвичай прив’язаний до номера телефону, і зловмисник може скористатися SIM-картою у вашому смартфоні, щоб спробувати авторизуватися у ваших облікових записах.
Щоб захистити свою «симку» від подібних дій, якнайшвидше зателефонуйте на гарячу лінію оператора та заблокуйте її. Це можна зробити, попросивши телефон у перехожого чи поліцейського. Ось короткі номери служби підтримки операторів:

  • Київстар – 466 або 0 800 300 466
  • Vodafone – 111 або 380 500 400 111
  • lifecell – 5433 або 0 800 20 5433

Після цього пройдіть до найближчого салону стільникового зв’язку та попросіть перевипустити SIM-карту. Ви отримаєте на руки новий «пластик» (або eSIM) і зможете користуватися номером як завжди, а ваша стара «сімка» в iPhone відразу перестане працювати.

На майбутнє: встановіть PIN-код на сімку, щоб не турбуватися за її безпеку.

4. Змінити паролі

Незалежно від того, наскільки надійно був запаролений ваш девайс, вам краще якнайшвидше змінити паролі від усіх найважливіших облікових записів. В першу чергу варто убезпечити свій обліковий запис Apple ID, оскільки в ньому зберігаються ваші особисті фотографії та «Зв’язування ключів» з паролями від усіх сервісів:

  • Відкрийте веб-сайт apple.com
  • Прокрутіть сторінку вниз і знайдіть пункт «Керування вашим Apple ID»
  • Авторизуйтеся та натисніть «Змінити пароль».

Далі можна пройтися іншими сервісами: «Держпослуги», банківські сервіси, «ВКонтакте» та інші соцмережі. Не буде зайвим увійти до своїх облікових записів Telegram та інших месенджерів, щоб переконатися, що зловмисник не встиг зробити розсилок від вашого імені.

Можна сказати, що ви вжили всіх екстрених заходів, які у ваших силах. На жаль, якщо iPhone так і не знайдеться, доведеться купити новий і відновити на нього свої дані, до яких ви зможете отримати доступ.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ