Чи можна вірити даним про здоров’я фітнес-браслетів, смарт-годинників та інших гаджетів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 5 хв.

Незважаючи на те, що будь-який лікар вам скаже, що самолікування – це зло, майже у кожного сьогодні є гаджети, які дозволяють краще контролювати своє здоров’я. Фітнес-браслети та смарт-годинник з функцією виміру пульсу – лише верхівка айсберга. Тому що бувають і інші гаджети, які фіксує безліч інших життєво важливих показників: вміст кисню в крові, електрокардіограма, якість сну, температура тіла, відсоткове співвідношення маси м’язів, жиру та кісткових тканин. Загалом, гаджети можуть розповісти вам майже про все. Але питання: чи можна всьому цьому вірити?

Реклама

Носимі пристрої та медицина

Щоб зрозуміти, чи справді можна вірити гаджетам , які відстежують стан нашого організму, ми відібрали кілька типів пристроїв, розібрали їхню функціональність і звернулися до дипломованого лікаря-терапевта. Нашою метою було з’ясувати, наскільки точні ці свідчення, які з них мають сенс і чи може носити або не носити техніку виступити як заміна професійної медичної допомоги.

Щоб дослідження вийшло всебічним, ми вибрали гаджети різних напрямків:

  • Фітнес-браслети (відповідають за пульс, контроль рівня кисню в крові та підрахунок пройдених кроків);
  • Розумний годинник (відповідає за зняття показань ЕКГ, вимірювання артеріального тиску та контроль сну);
  • Розумні термографи (відповідають за безперервне вимірювання температури тіла та зіставлення показань за різні дати або часові проміжки);
  • Розумні ваги (відповідають визначення індексу маси тіла та аналіз складу людського тіла).

Розумний годинник з вимірюванням тиску та ЕКГ

Оскільки смарт-годинника на ринку сьогодні досить багато, ми вибрали найпопулярніші. Це Apple Watch Series 8 та Galaxy Watch 5 . З технічного погляду вони досить схожі один на одного. По суті, вони можуть все те саме, що і фітнес-браслети, але ми зупинимося на трьох ключових функціях: ЕКГ , контроль сну та вимірювання артеріального тиску .

ЕКГ і контроль сну є в обох моделей, а вбудований тонометр – тільки Galaxy Watch 5, що ставить його трохи вище. Правда, і тут, і там є деякі застереження:

  • По-перше, і ті, й інші, використовуючи функцію ЕКГ, можуть визначати лише ознаки миготливої ​​аритмії. Інші відхилення годинник не фіксують.
  • По-друге, функція вимірювання артеріального тиску Galaxy Watch 5 вимагає обов’язкового калібрування за допомогою повноцінного медичного тонометра. Її потрібно проводити раз на кілька тижнів.

Здається, що все це пустощі. Але, на думку Олени Хрипкової, нашого сьогоднішнього експерта, сам факт того, що годинник може зняти ЕКГ — нехай і в урізаному вигляді — вже дуже цінний.

Контроль ЕКГ може допомогти пацієнтам з наявними порушеннями ритму звернути на це увагу та звернутися до лікаря для подальших досліджень. Зміни, зафіксовані годинником, не є підставою для встановлення діагнозу. Лікар може призначати ЕКГ у всіх відведеннях, добове моніторування ЕКГ, додаткові аналізи виявлення причини змін. Враховуючи нові можливості відстеження стану здоров’я та показників серцево-судинної системи регулярно з’являються та проводяться нові дослідження. Наприклад, оцінка функції лівого шлуночка, сказав лікар.

Вимірювання тиску 

Те саме стосується контролю тиску , навіть якщо йому потрібне регулярне калібрування. Багато людей довгі роки страждають на артеріальну гіпертензію і навіть не підозрюють про це. Ось що з цього приводу думає наш експерт:

Контроль артеріального тиску може також допомогти своєчасно звернутися до лікаря (при регулярному підвищенні понад 130 і 80 мм рт ст) для виявлення артеріальної гіпертензії, проведення обстеження (хвороба ще називають “тихим убивцею”), оскільки тиск може тривало підвищуватись не виявляючись симптомами, але ушкоджуючи органи).

Контроль сну – це не тільки розумний будильник, який може розбудити вас у фазі швидкого сну, щоб ви прокинулися. Це ще й можливість вчасно виявити такий розлад, як апное уві сні, тобто мимовільну зупинку дихання:

Контроль сну може бути корисним для виявлення синдрому обструктивного апное сну (часткове або повне перекриття верхніх дихальних шляхів уві сні, що призводить до зупинки дихання, пробудження). Цей стан може посилювати перебіг артеріальної гіпертензії, метаболічного синдрому, атеросклерозу), – прокоментував терапевт цифрової клініки Budu.

Фітнес-браслети – пульсометр

Фітнес-браслети, які традиційно менш функціональні, ніж смарт-годинник, теж здатні принести чимало користі. Незважаючи на те, що вони нерідко обмежені тільки пульсометром, він дозволить, по-перше, визначити, чи немає у вас аритмії, коли серце б’ється то частіше, то повільніше, а по-друге, проконтролювати стрибки ЧСС при заняттях спортом.

Контроль пульсу може бути помічником у діагностиці аритмій (порушень ритму серця). При зниженні пульсу менше 60 ударів на хвилину, регулярному підвищенні понад 100 ударів на хвилину (поза фізичними вправами, стресом або іншими факторами), не ритмічному пульсі варто звернутися до лікаря і він уже огляне і призначить додаткове обстеження. Контроль пульсу також допоможе при фізичних навантаженнях – не всі навантаження однаково корисні. Найбільш корисні фізичні навантаження – ті, що проводяться у 2 та 3 пульсових зонах (пульс в діапазоні 60-80% від максимального). Більш інтенсивні фізичні навантаження більшості людей зазвичай не рекомендуються, — пояснив лікар.

Вимірювання рівня кисню у крові

А ось SpO2-сканер, який відповідає за визначення рівня кисню у крові, штука дуже ситуативна. Він міг би стати в нагоді в пандемію COVID-19 , але зараз, коли вірус ослаб, контролювати сатурацію на щоденній основі має не так багато сенсу. Втім, фітнес-браслети проводять вимірювання досить точно, тому в цілому їм можна вірити.

Набагато важливіше, що цікаво, виглядає крокомір. Незважаючи на те, що це, здавалося б, дуже примітивний інструмент, який навіть навколомедичним назвати складно, він дуже цінний. За словами Олени Хрипкової, дорослій людині необхідно проходити щодня мінімум 7000 кроків , щоб підтримувати організм у тонусі. Це дозволяє не лише знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а й таких розладів, як тромбози та навіть геморой.

Як виміряти температуру новонародженому

Термографи це пристрої, про які знає не так багато людей. За фактом вони є термометри, що носяться, але з поправкою на те, що аналіз температури з ними проводиться безперервно, а носити їх можна або на зап’ястя, або на передпліччя. Це дуже зручно, якщо потрібно виміряти температуру маленької дитини, якій важко пояснити, що потрібно посидіти безперервно з градусником під пахвою.

Ви просто надягаєте йому гаджет в область біцепса і дозволяєте дитині займатися своїми справами. А завдяки тому, що термограф сполучається зі смартфоном, всю інформацію про температуру ви отримаєте у додатку. Круто, що термографи вміють вимірювати температуру протягом усієї ночі, і тоді ви зможете відстежити, чи не піднімалася вона, поки малюк спав.

Термографи можуть допомогти виявити хворобу на ранній стадії завдяки даними про підвищену або знижену температуру тіла. Особливо це важливо у випадку з маленькою дитиною, яка не може сказати, що вона хвора. Такі дані можна показати лікарю, – пояснила лікарка сервісу Budu.

Розумні ваги – чи варто купувати

Ніколи б не подумав, що розумні ваги можуть виявитися марними. Незважаючи на те, що дійсно зручно отримувати інформацію про свою вагу і склад свого тіла в додатку на телефоні, по факту в цьому не так вже й багато сенсу. За словами Олени Хрипкової, ваги справді можуть обчислити вашу жирову масу і навіть вміст води в організмі .

Але, по-перше, всі показання будуть представлені лише у відсотковому співвідношенні. А по-друге, більшості людей це просто не потрібно. Ну, подумайте самі: що дасть вам інформація про вміст 20% жиру у вашому організмі? Ви навіть не знаєте, скільки саме його має бути. А про 15% кісткової тканини? Теж саме.

Трекер складу тіла більшості людей не потрібний, — сказав лікар. — Розуміння співвідношення жирової та м’язової маси можуть у деяких випадках рекомендуватись, наприклад, дієтологами. В інших випадках може рекомендуватися вимірювання своєї ваги та розрахунок індексу маси тіла. ІМТ = вага (у кг) / зростання ² (в метрах). Наприклад, зріст 168 см, вага 64 кг. ІМТ = 64 / 1,68? = 22,67 кг/м?. Нормальним ІМТ вважаються значення 18,5 – 25 км ². 

Як ви, мабуть, зрозуміли, жоден з перерахованих вище пристроїв не може служити медичним інструментом і тим більше джерелом для постановки будь-якого діагнозу. Однак це не означає, що всі вони марні. Будь-яке відхилення, яке зафіксують гаджети, повинні трактуватися як привід звернутися до лікаря та пройти обстеження, незалежно від того, які розлади у вас підозрюють годинник чи фітнес-браслет. Дбайте про своє здоров’я, але не займайтеся самолікуванням.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ