3 причини, чому не потрібно брати в руки смартфон після пробудження

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не те щоб ми хотіли звучати, як бабусі на лавці, але все ж таки не побурчати не можемо. Сьогодні кожен з нас настільки приклеєний до смартфону, що часом лінується підняти голову, озирнутися на всі боки і оцінити, як цікавий, виявляється, реальний світ. І ми не виняток!

Зрозуміло, ми не закликатимемо вас бойкотувати технології та повертатися за часів, коли повідомлення передавали поштові голуби. Хоча, думаємо, це кльово. Але є моменти в дні, коли телефон потрібно відкласти і побути трохи віч-на-віч — ми говоримо про ранній ранок і момент, коли ви тільки прокидаєтеся.

Нещодавно на ресурсі Medium вийшов текст про те, чому нам не варто навіть наближатися до смартфона першу годину після пробудження — ми прочитали його і вирішили поділитися з вами перекладом. Нещодавні дослідження показали, що 80% власників смартфонів хапаються за них у перші 15 хвилин після пробудження, і це проблема. Чому? Пояснюємо.

По-перше, смартфони можуть підвищувати рівні стресу та тривожності

Якщо ви прокидаєтеся і негайно поспішайте перевірити телефон, на вас відразу обрушуються повідомлення, листи, завдання та інші стимули, які створюють відчуття стресу та тривоги. Вони миттєво відволікають вас, не даючи можливості розпочати день спокійно та розмірено. Так стверджує і доктор Ніколь Бендрес-Хаді: “Якщо ви включаєте гаджет, як тільки прокидаєтеся, є величезна ймовірність, що ви будете засмучені і перевантажені”. А дослідження, проведене в університеті Гетеборга, встановило пряму кореляцію між частим використанням смартфона і депресивними станами і у чоловіків, і у жінок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-друге, смартфони крадуть ваш час та увагу

Якщо ви починаєте день із перевірки соцмереж, пошти чи листування, ви дозволяєте думкам та думкам інших людей заповнювати ваш розум – що забруднює мислення. По суті, ваші власні ідеї та роздуми витісняються тими, що щойно прийшли до вас на смартфон. І замість того, щоб думати про свої справи та плани, ви думаєте про чужі. А замість того, щоб проактивно налаштуватися на цілі на день, ви реагуєте на те, що там трапилося в інших. Ви ж не стали б запрошувати десяток людей — хай навіть знайомих — до себе в будинок, щоб вони навперебій ділилися з вами своїми запитами та думками, правда? Проте саме це ви робите, запускаючи їх у свій розум за допомогою крихітного девайсу.

Крім емоційних та ментальних сил ви витрачаєте і цінний час. Ви обіцяєте собі посидіти в інстаграмі 5 хвилин, просто щоб прокинутися, але потім 5 хвилин перетворюються на 15, потім на 30, і в результаті ви вже спізнюєтеся на роботу і починаєте день з поспіху.

Натомість витратите ранок на те, щоб підготуватися до успішного дня: прочитайте цікаву статтю, помедитуйте, зробіть запис у щоденнику, складіть план завдань на день або приготуйте корисний сніданок.

По-третє, смартфони налаштовують вас відволікатися

Люди часто вважають, що одного разу відволікшись, потім легко зможуть сфокусуватися і зайнятися одним завданням. На жаль немає. Доктор Бендерс-Хаді стверджує, що інформація, яка навалюється на вас до того, як ви встигли повністю прокинутися, заважає можливості розставляти пріоритети. Іншими словами, протягом дня ви відволікатиметеся куди легше, якщо почнете ранок із зустрічі зі смартфоном. З чим це пов’язано? Коли ви перевіряєте соціальні мережі, мозок випускає дофамін – нейромедіатор, що асоціюється з передчуттям чогось приємного. Природно, мозок стає залежним і щільно сідає на дофамінову голку, через що намагатиметься отримати порцію якнайчастіше. А тому почне змушувати вас знову і знову оновлювати стрічку, сподіваючись побачити щось цікаве, отримати лайк або приємний коментар. 

Добре, а що робити?

Є два методи, які допоможуть не вистачати смартфон відразу після пробудження. Перший у тому, щоб поставити телефон на авіарежим перед сном. Таким чином, коли ви прокинетеся, на вас не обрушаться тонни повідомлень та гармат. Другий – придумайте активність, якою можете замінити перевірку смартфона. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.