Оплата смартфоном: експерти розповіли, наскільки безпечним є цей метод розрахунку

Безготівкові розрахунки за допомогою смартфонів завдяки технології NFC стали популярнішими за решту способів розрахунку за покупки та товари. Однак чи безпечно користуватися смартфоном для оплати, розповіли експерти Financial Literacy Ukraine.

Технологія NFC дозволяє швидко та бездротово передавати дані між пристроями на невеликій відстані. Цю технологію активно використовують у сфері безготівкових розрахунків. Вона вбудована в смарт-годинник, фітнес-браслети, каблучки і т.д. Сучасним користувачам смартфонів не потрібно носити з собою фізичні кредитні картки, тому що розраховуватись у магазинах, транспорті, кафе та ресторанах можна безконтактно. Щоб сплатити за покупку, достатньо піднести смартфон або пристрій з NFC до платіжного терміналу, підключеного до інтернет-мережі.

Експерти переконані, що такий спосіб оплати є абсолютно безпечним. Шанси зловмисників вкрасти гроші з вашого рахунку близькі до нуля, оскільки  передача даних між пристроями (між смартфоном та терміналом) здійснюється на малій відстані — у радіусі 10 см. Плюс смартфон не передає жодних даних про платіжну картку. Оплата провадиться за кілька секунд, під час якої смартфон передає одноразовий ключ, створений спеціально для кожного платежу. Це означає, що продавець не отримує жодних конфіденційних даних про вашу картку та рахунки.

Ризики витоку даних із грошей з картки можуть бути тоді, якщо ви втратите смартфон, до якого прив’язані карти. І якщо зловмисники зламають пароль, зможуть скористатися оплатою через NFC і витратити ваші гроші.

Щоб убезпечити себе, встановіть пароль на вхід до PayPass або використовуйте біометрію для входу (FaceID або відбитки пальців) на вашому смартфоні. У разі втрати смартфона або його крадіжки відразу дзвоніть у банк та блокуйте свій рахунок, а також мобільному оператору – для блокування SIM-картки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.