Статті

5 маловідомих фішок iOS 16, про які має знати кожен

Share
Час читання: 3 хв.

Через тиждень після виходу iOS 16 з’ясовується, що операційна система не така проста як здається : так, це не такий революційний апдейт, яким свого часу була iOS 7, але і не такий вже й мінорний, як могло здатися на перший погляд. У ньому є фішки, про які Apple згадувала побіжно, а крім них ще ціла гора функцій, які ви повинні як би ненароком виявити самі і прошерстить інтернет, щоб знайти хоч якісь згадки про них. Впевнений, що в наступних оновленнях таких нюансів стане ще більше, а поки що поговоримо про те, що вдалося з’ясувати на даний момент.

Як встановити пароль на фото в iPhone

Рік у рік Apple випускає рекламні ролики, в яких хизується конфіденційністю. Але будь-який фанат iPhone знає, що у смартфоні її явно подекуди не вистачає. Ситуація потихеньку виправляється: тепер можна встановити пароль на фотографії . Так, досить колгоспним методом (явно не цього ми хотіли, так), але вже щось.

При видаленні знімка він потрапляє в «Нещодавно видалені», а ще його можна приховати, після чого він потрапить у приховані розділ. Доступ до цих розділів тепер тільки у вас за допомогою Touch ID або Face ID.

  • Зайдіть у Параметри.
  • Виберіть “Фото”.
  • Увімкніть “Використання Face ID/Touch ID”.

Для того, щоб альбом «Приховані» показувався у Фото, не забудьте активувати «Відображення альбому Приховані».

Вібрація клавіатури в iOS 16

Однією з найкращих функцій iOS 16 особисто для мене стала вібрація при наборі тексту на клавіатурі – її назвали “Тактильний відгук”. Чи не фізична клавіатура, звичайно, але краще, ніж нічого. Щоправда, варто знати, що ця вібрація клавіатури розряджає батарею – це підтвердила сама Apple у одному з документів.

Наскільки сильно тактильний відгук садить акумулятор даних немає. При цьому вібрація працює і в режимі економії заряду: це означає, що витрата енергії мізерна або користувач сам повинен відключити її в налаштуваннях – теж даних немає. Примітно, що будь-яка функція споживає заряд, але Apple згадала саме про неї.

Як видалити оновлення iOS 16

У iOS 15 Apple додала можливість встановлювати лише патчі поновлення безпеки, не встановлюючи нову версію операційної системи. В iOS 16 пішли ще далі: тепер можна видалити вручну з Айфона патчі безпеки . Стосується це лише тих апдейтів, які автоматично встановлюються на iPhone. Якщо ж оновлення є частиною нової версії iOS, видалити його не вийде. Втім, видаляти їх не варто.

  • Відкрийте «Загальні» та виберіть «Про цей пристрій».
  • Потім натисніть «Версія iOS» та виберіть «Видалити оновлення системи безпеки».

Функція «Відповіді на загрози та системні файли» може здатися дивною, але так Apple зможе швидше виправляти вразливості та поширювати патчі: тепер не доведеться випускати повноцінне оновлення iOS, а смартфони користувачів будуть у безпеці.

Як прибрати геолокацію із заставки Айфона

Багатьом припали до смаку астрономічні шпалери в iOS 16: ідея не нова, але виконана вона дійсно на найвищому рівні. Крім того, що шпалери динамічні, вони ще й налаштовуються: так на картинці Землі блимає зелена цятка — ваша геолокація. Все б нічого, але вона не тільки відволікає, але ще й розряджає батарею, коли ви вмикаєте екран блокування. Вимкнути зелену точку на заставці Айфон дуже легко.

  • Відкрийте «Параметри» та виберіть «Конфіденційність та безпека».
  • Натисніть “Служби геолокації”.
  • Виберіть «Астрономія» та увімкніть «Ніколи».

Тепер крапки не буде на шпалерах, а заставка відображатиме лише той континент, де ви знаходитесь.

Сімейний доступ до iOS 16

Багато хто помітив, що iOS 16 Сімейний доступ винесли на головну сторінку в Налаштуваннях, але не всі зайшли в цей пункт, щоб перевірити. А дарма: тепер у Сімейному доступі є Сімейний контрольний список — у нього поєднали не лише медкарту та доступ до розташування, а й додали контакт для відновлення.

Тепер звідси можна призначити користувача з «Сім’ї» або іншого, хто допоможе вам відновити доступ до облікового запису. Зверніть увагу, що таким користувачем може бути людина з пристроєм Apple старше 13 років.

А ще зверніть увагу на те, що в Контактах з’явилася кнопка «Списки» в лівому верхньому кутку: тепер ви прямо з телефонної книжки можете перемикати джерело зберігання номерів iCloud, Gmail або будь-який інший.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iOSiPhone
  • Останні записи

    Експерти з’ясували, наскільки легко буде відремонтувати новий iPhone 16 при його поломці

    Ведучий YouTube-каналу Phone Repair Guru досліджував, наскільки легко буде ремонтувати новий iPhone 16 у випадку…

    23.09.2024

    Співробітники OpenAI стурбовані змінами, пов’язаними з ребрендингом

    Відомо, що OpenAI готується до значного ребрендингу, який включає новий логотип, що викликав здивування серед…

    23.09.2024

    Тонкий iPhone 17 Air: що відомо про новинку від Apple

    У 2025 році Apple, ймовірно, відмовиться від випуску моделі iPhone «Plus» у лінійці iPhone 17,…

    23.09.2024

    Камера iPhone 16 Pro Max поступається моделям від Huawei, Google та Honor

    Популярне інформаційне агентство представило огляд новинок у світі технологій, зокрема камери iPhone 16 Pro Max.…

    23.09.2024

    Польоти на Марс: Ілон Маск назвав дати старту місій

    Компанія SpaceX планує протягом найближчих двох років здійснити "приблизно п'ять" безпілотних місій на Марс, використовуючи…

    23.09.2024

    Очікується, що iPhone 17 отримає технологію змінної частоти дисплею

    Компанія Apple продовжує вдосконалювати свої пристрої, і в новому iPhone 17 заплановані суттєві зміни, на…

    23.09.2024