Що придбати для ігор: ПК чи ноутбук

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Раніше таке питання взагалі не стояло: для ігор знаючі люди брали ПК заради високої продуктивності та модернізації. Потім ноутбуки наздогнали комп’ютери за потужністю, і суперечок в ігровій сфері побільшало.

За обсягом програм жодних обмежень немає: все, що запускається на настільному комп’ютері, з таким самим успіхом піде на ноутбуці. Ну, майже з таким же, адже ПК і ноутбук – це все-таки два різні формати. Ключові відмінності між ними полягають у:

  • Апаратної частини та характеристики.
  • Ігровий продуктивності.
  • Можливості модернізації.
  • Портативності та вимоги до робочого місця.
  • Ціни.

Ігровий ноутбук – це мобільний пристрій, який за потреби можна взяти з собою і на роботу, і в подорож. А ПК простіше модернізувати зі старінням запчастин. Не лише ці, а й інші чинники можуть бути вирішальними. Загалом, любителям відеоігор є над чим подумати.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. АПАРАТНА ЧАСТИНА ТА ХАРАКТЕРИСТИКИ

Щодо комплектуючих та характеристик ноутбуки та настільні комп’ютери, розраховані на ігри, мають багато спільного. Головна різниця полягає у готовності до використання.

Ноутбук – це на 100% готовий до роботи пристрій. Майже в будь-якій моделі присутні веб-камера , динаміки, карта Wi-Fi тощо, не кажучи вже про дисплей та клавіатуру.

Системний блок, який є головним мозком настільного комп’ютера, не комплектується периферією. Мишу, клавіатуру, колонки необхідно докуповувати окремо (їх вибір – це та ще морока), Bluetooth та Wi-Fi також підключаються у вигляді окремих модулів.

Залежно від бажаного функціоналу, список речей, які доведеться докуповувати до ігрового ПК, може тягтися нескінченно.

2. ІГРОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ

Як правило, при аналогічному апаратному забезпеченні комп’ютер показує вищі обчислювальні здібності. Чому так відбувається, ми вже розповідали.

Дискретні відеоадаптери для десктопів та ноутбуків – це різні речі. Навіть якщо вони випущені одним виробником і відносяться до однієї серії, параметри ноутбуків GPU занижуються, що призводить до неминучого зниження ігрової продуктивності.

Урізання частот ноутбучних GPU – це необхідність, тому що в іншому випадку охолоджувальна система не впорається з тепловиділенням, тому при абсолютно однаковому залізі ігровому комп’ютеру доступні вищі налаштування графіки.

Втім, більшості людей ця різниця у продуктивності суттєвої не здасться. Сучасні лептопи з топової категорії можуть і Call of Duty: Warzone запускати при 120 кадрах в секунду, чим не дуже відстають від багатьох ПК.

3. МОЖЛИВОСТІ МОДЕРНІЗАЦІЇ

Модернізація будь-якого ноутбука обмежена двома-трьома деталями, а ось поставити в нього потужніший процесор або відеокарту, які є запорукою швидкодії та якісного малювання, не можна

Модульні ноутбуки, в яких заміна компонентів спрощена наскільки це можливо, на ігрові завдання поки що не орієнтовані.

Якщо що й можна поміняти в ноутбуці своїми руками, то це пам’ять. Виробникам доводиться витрачати багато зусиль на компонування комплектуючих та розробку ефективного тепловідведення, тому вони просто не можуть дати користувачам карт-бланш на маніпуляції всередині пристрою.

Якщо ж говорити про модернізацію ПК, то лімітом можуть стати хіба що фінанси та переваги серед брендів заліза. У деяких користувачів років через п’ять після покупки системного блоку старим залишається лише корпус – кожен із внутрішніх компонентів поступово замінюється новим.

Вибір процесора впирається в материнську плату, саме сокет для підключення CPU. Наприклад, до нового сокету AMD AM5 не підійдуть процесори, розраховані під AM4. Частина користувачів буде змушена придбати нову материнську плату, щоб поставити на комп’ютер новий процесор.

Щось подібне відбувається і з оперативною пам’яттю. Часто в ноутбуці є додатковий незадіяний слот, куди можна поставити ще одну планку, тим самим збільшивши обсяг ОЗУ. Якщо ж слот один, у нього можна поставити планку більшого обсягу та з більшою швидкістю обміну даними. Проте працюватиме лише покоління пам’яті, що підтримується материнської платою – DDR3, DDR4 чи DDR5.

Материнська плата з’єднує всі комплектуючі та забезпечує функціональність будь-якого пристрою, чи то ПК чи ноутбук. Тож межі модернізації у будь-якому разі впираються в материнську плату. Щоправда, власники ПК можуть поміняти і материнку, тож у них свободи апгрейду в рази більші. І ситуація не отримає кардинальних змін, доки модульні ноутбуки не розвинуться до рівня сучасних ПК.

4. ПОРТАТИВНІСТЬ ТА ВИМОГИ ДО РОБОЧОГО МІСЦЯ

Популярність ігрових ноутбуків багато в чому обумовлена ​​їхньою мобільністю: кому хочеться розлучатися з ігровою системою у відпустці чи на вихідних?

Але взагалі мобільність ігрового ноутбука – поняття відносне. Наприклад, пристрої з урахуванням топового заліза малопортативны. Велика вага та товщина корпусу є наслідком встановлення суперефективної системи охолодження.

Скільки місця сам пристрій займатиме на робочому місці, теж неоднозначне питання. Звичайно, системний блок займе більше простору, ніж один ноутбук, але з іншого боку, стояти він буде під столом, а перед користувачем будуть тільки органи управління і монітор.

Ігровий ноутбук сам собою місця займає менше, ніж системний блок з периферією. Проте, якщо вивести зображення на додатковий монітор, підключити провідну клавіатуру, хороші зовнішні динаміки та мишу, всі плюси його компактності вмить випаруються.

Якщо ж говорити лише про портативність, то ноутбук однозначно виграє. Це факт.

5. ЦІНА

Як правило, ПК коштує дешевше, ніж ноутбук на такому ж апаратному забезпеченні. Причин дві.

По-перше, конструкція системного блоку не вимагає скрупульозних розрахунків, як конструкція ноутбука. Виробникам лептопів доводиться ламати голову над тим, як вмістити залізо у невеликий за розміром корпус, забезпечивши при цьому захист від перегріву та нормальну продуктивність. Зрозуміло, за ці розробки доводиться платити.

По-друге, з часом ноутбук все сильніше поступатиметься за продуктивністю своїм конкурентам. І свою ціну він втратить дуже швидко.

Якщо говорити про фінансові вкладення, то від ПК більше віддачі. А ноутбук дуже скоро впаде в ціні і модернізувати його не вийде ніяк.

ЩО ВИБРАТИ: ІГРОВИЙ ПК ЧИ ІГРОВИЙ НОУТБУК?

Оскільки головна відмінність між ПК та ноутбуком полягає в мобільності, цей фактор найчастіше відіграє вирішальну роль. Користувачі, які довго не сидять на одному місці, регулярно переїжджають по роботі, навчанню або особистим справам, швидше за все віддадуть перевагу ноутбуку. Це буде дорожче і в певному сенсі недалекоглядно, але цілком виправдано.

Якщо ж життя частих роз’їздів не передбачає, а користувач цінує можливості модернізації, ідеальним вибором стане ПК.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.