Як видалити оновлення програми на Android, і навіщо це потрібно

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Середньостатистичний користувач Android встановлює на свій смартфон кілька десятків програм. Кожна програма регулярно оновлюється через Google Play і нерідко робить це автоматично. Тому на вашому пристрої завжди стоїть актуальна версія програми і часом без апдейту вона навіть відмовляється працювати. У той же час іноді потрібно не оновити, а відкатати програму . Спочатку може здатися, що це зовсім непотрібна і марна витівка. Але ж не дарма люди шукають, як видалити оновлення програми , і на те є кілька причин.

По-перше, відкат програми часом потрібний для вирішення різних проблем, що виникли після оновлення. Припустимо, що ви днями встановили апдейт, а потім програма почала глючити або зовсім перестала запускатися. Як виправити помилку? Зрозуміло, шляхом видалення оновлень . Також ця процедура допомагає продовжити життя додатку, якщо ви користуєтеся старим смартфоном: згодом вимоги програмного забезпечення зростають, і розробники перестають підтримувати ранні версії Android. Тому не зайвим буде зрозуміти, чи можна відкотити програму , і як це зробити.

Чи можна видалити оновлення програми

Відповідь на запитання, поставлене в заголовку, буде ствердною, але з певними застереженнями. Так, насправді можна видалити оновлення всіх програм на будь-якому смартфоні, будь то Xiaomi, Samsung або HUAWEI. Однак у налаштуваннях пристрою подібна опція передбачена лише для стандартних програм Google (Gmail, Gboard або Google Play), які за замовчуванням не можна деінсталювати, а відкат версії сприймається як спосіб звільнення місця на внутрішньому накопичувачі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Видалити оновлення програми , встановленої через Google Play або APK-файл, також можна, але для цього доведеться скористатися обхідним варіантом. Про нього я розповім пізніше, а зараз зосередимося на тому, як видалити оновлення програми на Андроїді через налаштування:

  1. Відкрийте налаштування пристрою.
  2. Перейдіть до розділу Програми.
  3. Виберіть цікаву програму.
  4. Натисніть кнопку «Видалити оновлення».

У налаштуваннях системних програм крім встановлених раніше апдейтів можна очистити кеш, що також дозволить звільнити місце на внутрішньому накопичувачі або вирішити проблему, пов’язану з роботою софту.

Як відкотити версію програми через Google Play

Тепер розповім про ще один спосіб, як видалити останнє оновлення програми , який підійде лише для вбудованих програм. Незважаючи на те, що сам користувач не бере участі в установці стандартного софту, він доступний в магазині Google Play . Якщо ви відвідуєте його частіше ніж раз на рік, то напевно бачили кнопку «Видалити» на сторінці програми. Її натискання призводить до повної деінсталяції програмного забезпечення, якщо йдеться про сторонні утиліти або ігри, а у випадку з встановленим ПЗ дозволяє відкотити програму:

  1. Запустіть Google Play.
  2. Використовуючи пошуковий рядок магазину або список встановлених програм, знайдіть потрібну програму.
  3. Натисніть кнопку «Видалити» на сторінці.

Як і у випадку відкату програми через налаштування, програма автоматично перейде на більш ранню версію. За бажання ви зможете оновити її в будь-який слушний момент, просто натиснувши відповідну кнопку на сторінці софту в Google Play.

Як перевстановити програму

Дещо довше виконується відкат стороннього ПЗ, тобто тих програм, які ви встановили самостійно. На сторінці такої програми в налаштуваннях телефону відсутня кнопка «Видалити оновлення», а замість неї гордо красується логотип у вигляді відра для сміття з написом «Видалити». Неважко здогадатися, що натискання на нього призведе до повної деінсталяції гри або утиліти, а не її відкату. Втім, іншого виходу у нас немає, і вам у будь-якому випадку доведеться видалити програму, щоб потім встановити стару версію.

У моєму випадку йдеться про відеопрогравач MX Player, який у версії 1.48 трохи підгальмовує під час відтворення певних форматів відео. Вирішення проблеми — відкат версії програми. З цією метою я спочатку видалив програму, а потім вирушив на пошуки потрібної збірки. Так само можете зробити і ви:

  1. Використовуючи браузер, знайдіть потрібну вам версію програми.
  2. Завантажте APK-файл.
  3. Відкрийте APK та підтвердіть встановлення.с

Встановлення програм через APK вимагає надання додаткових дозволів. Як правило, повідомлення про це відразу виводиться на екран після відкриття файлу, але на старих версіях Android потрібно попередньо активувати пункт «Невідомі джерела» у розділі «Безпека». Але, навіть якщо ви успішно встановите потрібну версію програми, не поспішайте радіти, оскільки будь-якої миті вона самостійно оновиться, і тоді ви потрапите до замкнутого кола.

Як вимкнути автооновлення

  1. Запустіть Google Play.
  2. Натисніть на іконку свого профілю і перейдіть до розділу «Налаштування».
  3. Перейдіть на вкладку «Параметри підключення», а потім — «Автооновлення програм».
  4. Встановіть «Вимкнути».

Тепер програма оновлюватиметься лише на вашу вимогу, а до цього на смартфоні продовжуватиме залишатися стара версія. Але не забувайте, що питання про те, чи варто оновлювати програми дуже спірне. Тому вивчіть усі «за» та «проти», про які ми розмірковували раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.