Статті

Чи потрібно клеїти захисне скло на MacBook

Share

Серед моїх знайомих, мабуть, у всіх Айфони в чохлах та із захисним склом на екрані, Айпади — майже завжди в чохлах, рідше — із захисним склом. А ось Макбуки чомусь не прийнято якось захищати: вкрай рідко можна зустріти людину, яка б встановлювала на них якісь накладки. Напевно, як і будь-який інший ноутбук, пристрій марно заклеювати в плівку: носиш його тільки в рюкзаку або сумці, а вдома він знаходиться на столі і йому ніщо не загрожує, окрім рідини. А як щодо захисного скла на екрані? Давайте розберемося, чи є сенс його клеїти.

Сліди клавіатури на екрані MacBook

Питання, скажімо прямо, неочевидне. Навіщо захист екрану MacBook? По-перше, це одне із найслабших місць будь-якого сучасного пристрою. Ноутбук від Apple, звичайно, до них відноситься. Згадайте хоча б нещодавню історію про ремонт Макбука: рано чи пізно на екрані залишалися сліди від клавіатури. В принципі, це стосується будь-якої моделі: клавіші друкуються через те, що екран ноутбука повністю гладкий. Виглядає красиво, не особливо практично з точки зору використання. Так що, міняй-не міняй Apple клавіатуру з «метелика» на «ножиці», проблема залишиться. Але все вирішується дуже просто.

Дивно, але Apple не хоче виправляти цей недолік. Windows – ноутбуки, на моїй пам’яті, ніколи не мали рівної передньої панелі: рамки по краях завжди виступали над рівнем екрана, а клавіатура, навпаки, сильно виступала над панеллю. Через це на старих моделях часто траплявся екран зі слідами кнопок. Виявилося, що це можна вирішити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз виробники додумалися виготовляти ноутбуки з тонкими рамками, матовим екраном і клавіатурою, хід клавіш якої мінімальний — як у MacBook. Мій колега, розповідав про такий ноутбук нещодавно. Я і сам користуюся Huawei D14 вже третій рік, і слідів клавіш на екрані досі немає. Тобто недоробка тільки з боку Apple через дизайн Макбука.

Чи потрібно клеїти скло на MacBook

Було непогано, але все не так просто. Наприклад, останні моделі MacBook оснащені покриттям антивідблиску (актуально для ноутбуків з Liquid Retina XDR), яке допомагає уникнути відображень. Але клеїти захисне скло на такий MacBook дещо проблематично: наприклад, якість зображення погіршиться, навіть якщо використовувати якісну прозору плівку. А ще багато користувачів часто згадують про те, що плівку використовують, тільки її все одно рано чи пізно доводиться знімати, а екран все одно виявляється пошкодженим.

Але якщо плівка марна, тоді як захистити екран MacBook від слідів клавіатури? У мережі можна зустріти поради, що для цього можна використовувати тонку одноразову серветку з матеріалу, що використовується у медичній масці. Або серветку з мікрофібри — на перший погляд, і зовсім виграшний варіант. Вона, до речі, є у комплекті у більшості Windows-ноутбуків у комплекті.

Тільки проблема в тому, що будь-який ноутбук має зазор у складеному вигляді між верхньою і нижньою частиною: туди запросто потрапить піщинка або інше тверде дрібне сміття, особливо, поки Мак лежить у сумц. Без серветки скринька просто кататиметься всередині складеного гаджета, а ось за наявності серветки вона застрягне і, швидше за все, в процесі перенесення обов’язково зіпсує ноутбук.

Додайте ще те, що Apple не рекомендує використовувати плівки для захисту екрану — він може вийти з ладу, не витримавши навантаження. Вся справа в горезвісному зазорі між екраном та клавіатурою, коли ноутбук закритий. Плівки ж можуть перешкодити вихідному положенню дисплея. При цьому, до речі, гарантія не діятиме, оскільки вийде, ніби ви самі порушили умови використання. Те саме стосується і плівки на клавіатуру — по суті, те саме.

Як захистити екран MacBook

Як бачите, використовувати плівку для захисту екрану Макбука не лише безглуздо, а й небезпечно. На форумі я натрапив на коментар, в якому розповідалося, що екран нового Макбука так само дряпається від клавіш. Покупні плівки з Алі, ганчірочки не допомагають, але можна зробити плівку на замовлення в спеціальному сервісі: користувач рекомендував глянсову плівку із самовідновленням без зазорів між рамкою, оскільки вона, на відміну від матової, непомітна і не спотворює зображення. Варто, зважаючи на все, недешево.

Рекомендувати вам цей варіант не станемо, але розглянути його, можливо, варто, якщо не хочете зіткнутися зі слідами кнопок на екрані. В іншому для очищення дисплея Apple рекомендує використовувати ізопропіловий спирт, змішавши його із невеликою кількістю води. Витирати екран краще м’якою тканиною безворсовою, бажано – тією самою серветкою від Apple. Цей спосіб врятує вас, тому відтирайте сліди клавіатури відразу ж після появи для стовідсоткового ефекту.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    Смартфони на Android скоро отримають новий спосіб керування налаштуваннями виведення звуку

    Схоже, Google працює над цікавою новою можливістю для користувачів Android – можливістю керування виведенням звуку…

    01.05.2024

    У росії створюють РЕБ-дрон із штучним інтелектом

    Російська компанія «Герань» заявила про створення мобільної установки «Абзац», яка, за їхніми словами, здатна боротися з безпілотними літальними…

    01.05.2024

    Телефон на зарядці всю ніч: шкідливо чи ні

    Багато власників смартфонів побоюються залишати гаджети на зарядці на всю ніч і правильно роблять. Пояснюємо,…

    01.05.2024

    Мільярди смартфонів в небезпеці через дефект клавіатури

    Нещодавній звіт фахівців з кібербезпеки з Citizen Lab виявив суттєвий недолік безпеки в кількох популярних…

    01.05.2024

    Новий вірус для Android заражає пристрої користувачів через зламані сайти WordPress

    Хакери почали розповсюджувати нове шкідливе програмне забезпечення для операційної системи Android під назвою Wpeeper. Цю…

    01.05.2024

    Що таке NFC: як воно працює і що ви можете з ним робити

    Комунікація ближнього поля (далі NFC) - це технологія смартфонів і пристроїв, що носяться, яка живе…

    01.05.2024