Чи потрібно клеїти захисне скло на MacBook

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Серед моїх знайомих, мабуть, у всіх Айфони в чохлах та із захисним склом на екрані, Айпади — майже завжди в чохлах, рідше — із захисним склом. А ось Макбуки чомусь не прийнято якось захищати: вкрай рідко можна зустріти людину, яка б встановлювала на них якісь накладки. Напевно, як і будь-який інший ноутбук, пристрій марно заклеювати в плівку: носиш його тільки в рюкзаку або сумці, а вдома він знаходиться на столі і йому ніщо не загрожує, окрім рідини. А як щодо захисного скла на екрані? Давайте розберемося, чи є сенс його клеїти.

Сліди клавіатури на екрані MacBook

Питання, скажімо прямо, неочевидне. Навіщо захист екрану MacBook? По-перше, це одне із найслабших місць будь-якого сучасного пристрою. Ноутбук від Apple, звичайно, до них відноситься. Згадайте хоча б нещодавню історію про ремонт Макбука: рано чи пізно на екрані залишалися сліди від клавіатури. В принципі, це стосується будь-якої моделі: клавіші друкуються через те, що екран ноутбука повністю гладкий. Виглядає красиво, не особливо практично з точки зору використання. Так що, міняй-не міняй Apple клавіатуру з «метелика» на «ножиці», проблема залишиться. Але все вирішується дуже просто.

Дивно, але Apple не хоче виправляти цей недолік. Windows – ноутбуки, на моїй пам’яті, ніколи не мали рівної передньої панелі: рамки по краях завжди виступали над рівнем екрана, а клавіатура, навпаки, сильно виступала над панеллю. Через це на старих моделях часто траплявся екран зі слідами кнопок. Виявилося, що це можна вирішити.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зараз виробники додумалися виготовляти ноутбуки з тонкими рамками, матовим екраном і клавіатурою, хід клавіш якої мінімальний — як у MacBook. Мій колега, розповідав про такий ноутбук нещодавно. Я і сам користуюся Huawei D14 вже третій рік, і слідів клавіш на екрані досі немає. Тобто недоробка тільки з боку Apple через дизайн Макбука.

Чи потрібно клеїти скло на MacBook

Було непогано, але все не так просто. Наприклад, останні моделі MacBook оснащені покриттям антивідблиску (актуально для ноутбуків з Liquid Retina XDR), яке допомагає уникнути відображень. Але клеїти захисне скло на такий MacBook дещо проблематично: наприклад, якість зображення погіршиться, навіть якщо використовувати якісну прозору плівку. А ще багато користувачів часто згадують про те, що плівку використовують, тільки її все одно рано чи пізно доводиться знімати, а екран все одно виявляється пошкодженим.

Але якщо плівка марна, тоді як захистити екран MacBook від слідів клавіатури? У мережі можна зустріти поради, що для цього можна використовувати тонку одноразову серветку з матеріалу, що використовується у медичній масці. Або серветку з мікрофібри — на перший погляд, і зовсім виграшний варіант. Вона, до речі, є у комплекті у більшості Windows-ноутбуків у комплекті.

Тільки проблема в тому, що будь-який ноутбук має зазор у складеному вигляді між верхньою і нижньою частиною: туди запросто потрапить піщинка або інше тверде дрібне сміття, особливо, поки Мак лежить у сумц. Без серветки скринька просто кататиметься всередині складеного гаджета, а ось за наявності серветки вона застрягне і, швидше за все, в процесі перенесення обов’язково зіпсує ноутбук.

Додайте ще те, що Apple не рекомендує використовувати плівки для захисту екрану — він може вийти з ладу, не витримавши навантаження. Вся справа в горезвісному зазорі між екраном та клавіатурою, коли ноутбук закритий. Плівки ж можуть перешкодити вихідному положенню дисплея. При цьому, до речі, гарантія не діятиме, оскільки вийде, ніби ви самі порушили умови використання. Те саме стосується і плівки на клавіатуру — по суті, те саме.

Як захистити екран MacBook

Як бачите, використовувати плівку для захисту екрану Макбука не лише безглуздо, а й небезпечно. На форумі я натрапив на коментар, в якому розповідалося, що екран нового Макбука так само дряпається від клавіш. Покупні плівки з Алі, ганчірочки не допомагають, але можна зробити плівку на замовлення в спеціальному сервісі: користувач рекомендував глянсову плівку із самовідновленням без зазорів між рамкою, оскільки вона, на відміну від матової, непомітна і не спотворює зображення. Варто, зважаючи на все, недешево.

Рекомендувати вам цей варіант не станемо, але розглянути його, можливо, варто, якщо не хочете зіткнутися зі слідами кнопок на екрані. В іншому для очищення дисплея Apple рекомендує використовувати ізопропіловий спирт, змішавши його із невеликою кількістю води. Витирати екран краще м’якою тканиною безворсовою, бажано – тією самою серветкою від Apple. Цей спосіб врятує вас, тому відтирайте сліди клавіатури відразу ж після появи для стовідсоткового ефекту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.