Чому я не користуюся темною темою на Android

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Сьогодні майже на кожному смартфоні Android є темна тема, і користуються їй усі, кому не ліньки. Вперше подібне оформлення інтерфейсу було випробувано в Twitter, після чого до 2019 року цей режим вже працював і на Windows, і на iOS, і на Android. Незважаючи на популярність темної теми, я їй не користуюсь. Це пов’язано не лише з особистими уподобаннями, а й з науковими дослідженнями, які заперечують її міфічну користь. Давайте розбиратися, що ж не так у темному режимі.

Реклама

Безпечний для очей смартфон

Люди, які мають темну тему, звикли вважати, що вона знижує навантаження на очі. У принципі, у цьому є частка правди. Але лише при експлуатації смартфона в умовах низького освітлення. Це підтверджується доповіддю Google, де компанія заявляє про зручність темного режиму для розробників програмного забезпечення через зменшення світлового випромінювання від монітора. Хоча, чи не простіше просто зробити яскравість нижче?

Моя претензія до темної теми стосується білого тексту на чорному тлі. Переважна більшість книг написана чорним по білому, тому перехід з одного формату на інший викликає дискомфорт. Особливо незручність завдає читання білого тексту вдень. Якщо на темне тло око реагує відкриванням райдужної оболонки (щоб зловити більше світла), то на світле — її закриттям.

А тепер уявіть, що ви користуєтеся смартфоном з темною темою на яскравому сонці, а потім відводьте погляд убік, після чого очі потребують деякої кількості часу, щоб прийти в себе. Навіть самі виробники смартфонів рекомендують користуватися таким режимом лише ввечері, а тому пропонують налаштувати його розклад.

Автономність смартфонів

Також є думка, що темна тема заощаджує заряд смартфона. Як і у випадку з попередньою тезою, з нею можна погодитися лише з певними застереженнями. Користь такого режиму можуть оцінити лише власники пристроїв із OLED-екранами. У 2018 році компанія Google порівняла енергоспоживання свого смартфона Pixel (OLED) із iPhone 7 (IPS). Виявилося, що в Google Maps енергоспоживання Pixel склало 250 мАч зі світлою та 92 мАч з темною темою оформлення. При цьому iPhone в обох режимах за той самий проміжок часу розрядився на 230 мАг.

Автономність стає кращою лише на смартфонах з OLED-екранами

Подібна розбіжність обумовлена ​​різними типами матриць. Якщо ви хочете дізнатися про це детальніше, прочитайте тематичний матеріал. Я ж зазначу, що користуюсь смартфоном з IPS-екраном, тому темний режим не зробить його автономним, як би мені не хотілося. Те саме стосується і вашого пристрою, якщо матриця його екрана виконана за технологією IPS.

Як зробити темну тему

З використанням смартфона важливу роль грає однаковість інтерфейсу. І тут Dark Mode знову здатна додати свою ложку дьогтю. Але спочатку про те, як увімкнути темну тему:

  1. Відкрийте установки телефону.
  2. Перейдіть до розділу «Екран».
  3. Виберіть темний режим.
  4. Перейдіть до “Параметри темного режиму”, щоб активувати тему в інших програмах.

Тепер, начебто, інтерфейс має стати затемненим у всіх програмах. Але це не так. У параметрах я, наприклад, примусово активував темну тему. Однак ліньки розробників софту залишили світлий варіант оформлення. Пам’ятаючи про те, який дискомфорт завдає різкого переходу з темного фону на світлий, можна припустити, як здивуються очі, коли я вирішу перевірити накопичені бали.

На щастя, сьогодні темний режим підтримується більшістю додатків, і випадок із «П’ятіркою» — це, скоріше, виняток із правил. Однак підступ може чекати вас у найнесподіваніших місцях. Здавалося б, вже всі браузери пристосовані під затемнений варіант оформлення. Але про сайти цього сказати не можна, через що навіть у темному веб-браузері ви напевно натрапите на світлий сайт.

Чому темна тема така популярна

Таким чином, я не користуюся темною темою рівно з трьох причин: вона завдає дискомфорту для очей, не впливає на автономність мого смартфона, а деякі програми під неї досі не адаптовані. У той же час, якщо поглянути на результати опитування, проведеного кілька років тому на нашому сайті, 65% респондентів використовують темний режим завжди і лише 14% увечері.

Я пов’язую таку затребуваність режиму не так з користю, яку він приносить, як з даниною моді. Досить, як останніми роками активно експлуатувався чорний колір. Чорними стали робити бургери, чіпси та все на світі. Невже така їжа виглядає апетитніше? Звичайно ж ні. Просто чорний колір був і залишається іконою стилю, хвилю популярності якого навіть осідлали в Google, випустивши Android з темною темою на борту. Цікаво, як зараз змінилося ставлення користувачів до такого оформлення інтерфейсу. Розкажіть про це у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: