Чи допомагає функція захисту зору на смартфоні та як її ввімкнути

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Багато хто з нас дивиться в екран смартфона по кілька годин на день, що волею не волею викликає питання щодо небезпеки тривалої експлуатації гаджета. Тривогу користувачів свого часу спритно підхопили виробники техніки, і ми дійшли того, що сьогодні майже на кожному Андроїді є режим захисту зору або нічний режим . Теоретично він повинен зняти навантаження і тим самим захистити наші очі. Але чи це так насправді? Давайте розумітися.

Реклама

Що таке нічний режим

Функція, про яку сьогодні йтиметься, після своєї активації робить екран смартфона жовтішим, що, за заявами виробника, має допомогти користувачеві швидше відійти до сну. Звідси і назва опції – нічний режим. Втім, залежно від марки пристрою вона може називатися інакше, і в кожному найменуванні простежується певний маркетинговий хід:

  • Huawei – Захист зору;
  • OPPO – Нічний режим;
  • Samsung – Фільтр синього кольору;
  • vivo – Захист очей;
  • Xiaomi – Режим читання.

Незважаючи на те, що в кожній назві закладено певний зміст, мова у всіх випадках йде про одну і ту ж функцію, яка робить відтінок екрану теплішим. У Huawei та vivo вважають, що вона захистить ваші очі, OPPO рекомендує включати її перед відходом до сну, а Xiaomi говорить про користь опції для людей, які звикли використовувати телефон як читалку.

Як увімкнути нічний режим

Перш ніж детальніше розібратися в питанні користі нічного режиму (він же фільтр синього), пропоную зупинитися на особливостях активації та налаштування функції. Якщо ви вирішите увімкнути режим читання , вам знадобиться:

  1. Відкрийте установки телефону.
  2. Перейти до розділу «Екран».
  3. Відкрийте вкладку «Режим читання».
  4. Пересунути перемикач, що активує опцію.
  5. Налаштувати режим роботи та силу режиму.
Функція може називатися по-різному

Також опція активується через центр управління (шторку повідомлень). Відразу після її включення екран стає жовтим, через що в перші хвилини вам може не сподобатися якість картинки. Але буквально через кілька хвилин очі звикають до нової передачі кольору, і нічний режим вже не виглядає стороннім.

Чи корисний режим читання

Дивлячись на назву функції у різних виробників, можна зробити висновок, що найбільше наголос на її користь роблять у Huawei та vivo, заявляючи про захист зору. При цьому Samsung йде ще далі, називаючи опцію фільтром синього, як би натякаючи на те, що синій колір – це зло, яке можна порівняти чи не з ультрафіолетовим випромінюванням.

На практиці все інакше. Спочатку ще раз нагадаю, що кожен піксель екрану смартфона складається з трьох умовних лампочок зеленого, червоного і синього кольору. Включаючи нічний режим, ми примусово знижуємо яскравість синього субпікселя, через що зображення здається нам теплішим або жовтішим.

Функція робить екран жовтішим

Вважається, що синій колір має високу енергію фотонів (2,75 еВ) на тлі інших кольорів (у червоного – 1,97 еВ). Але навіть він дуже далекий від показників ультрафіолету, які найчастіше перевищують 10 еВ. Тобто холодні відтінки з переважанням синього абсолютно нешкідливі, що доводять дослідження Американської академії офтальмології . У той же час головним джерелом синього кольору є Сонце, і людина отримує таку дозу цього кольору за 1 годину перебування на вулиці у безхмарну погоду, скільки б схопила за 30 годин перегляду екрана смартфона в стандартному режимі. І ось тут можна було б закрити тему, визнавши, що фільтр синього — це нісенітниця, але є один нюанс.

Пам’ятайте, трохи раніше я говорив, що жовтизна картинки спочатку здається нам неприродною, але з часом очі звикають, і ми не помічаємо каверзи. Але, якщо ви будете кілька днів користуватися смартфоном з активним фільтром синього кольору, а потім вирішите переключитися на стандартний режим, то зазнаєте дискомфорту, який можна порівняти з переглядом яскравого екрану в повній темряві. Дискомфорт зрештою пройде, але на це знадобиться час аж до кількох годин. До цього моменту ви будете хотіти знову перейти на режим читання, тому що очам може стати дискомфортно до болю в голові.

І це ми говоримо про функцію смартфона, а є ще ціла індустрія так званих окулярів для комп’ютера з жовтими лінзами. Людина, намагаючись убезпечити свій зір під час тривалого перебування за екраном, одягає ці окуляри і поступово настільки звикає до теплих тонів, що більше не може не скористатися допоміжним аксесуаром. У результаті фірма, яка випускає окуляри, отримує прибуток. А покупець — ще одну звичку.

Свою вигоду також отримують виробники смартфонів та фірми, які проводять тести обладнання перед запуском. Якщо ви активно стежите за презентаціями новинок, то, напевно, чули про сертифікацію німецької фірми TÜV Rheinland . Її наявність говорить про знижене випромінювання синього кольору, що, як ми з’ясували раніше, є не більш ніж маркетинговим прийомом. Виробник смартфона отримує черговий шильдик, яким можна похвалитися на презентації, а аудитор — гроші за досить марну роботу.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ