Статті

Чому я купив ноутбук на Windows замість MacBook Air

Share

Раніше я був переконаним супротивником ноутбуків . У моменти, коли необхідно було замінити комп’ютер, розглядав тільки стаціонарні варіанти. Але життя розпорядилося так, що для моєї роботи мені знадобилася мобільність і функціональність повноцінного комп’ютера. Ув окремому матеріалі я розглядав питання, який пристрій краще підійде для роботи – MacBook або iPad , і прийшов до рішення, що необхідно купувати саме лептоп. Нагадаю, що на ноутбуці мені необхідно набирати щодня щонайменше 12 тисяч символів, форматувати тексти та переглядати велику кількість сайтів.

Для таких не запорошених дій MacBook Air підійшов би ідеально. Найкращі варіанти вартості були тільки на Rozetka. Але походження цих ноутбуків викликало у мене багато запитань. У результаті покупка була необхідна терміново, і я вирішив зупинитися на лептопі компанії Huawei , заощадивши при цьому відчутну суму. Давайте подивимося, чи зміг новий комп’ютер стати альтернативою MacBook.

Який ноутбук купити в 2022

Як я розповідав, з 2012 року я користувався виключно macOS на своєму iMac і не знав жодних проблем. Але Аймак — це все ж таки стаціонарний комп’ютер. Для нього необхідне повноцінне робоче місце та розетка поруч із ним. Такий варіант зараз мені абсолютно не підходив, а при роботі на планшеті я припускався великої кількості помилок. Саме тому покупка ноутбука стала пріоритетною. Добре, що курс долара на даний момент досить приємний, і я припускав, що можна за нормальні гроші придбати новий MacBook Air на процесорі M1 , який бачиться мені для моїх завдань оптимальною покупкою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але чи то перекупи стали надто жадібними, чи придбати цей комп’ютер для подальшого перепродажу стало непросто, але знайти варіант дешевше 40 тисяч гривень у мене не вийшло. Тим не менш, платити навіть таку суму за комп’ютер будемо відвертими, мені було просто шкода. Та й здавалося, що з такими базовими потребами, як у мене, має впоратися будь-який навіть недорогий лептоп.

Тому було вирішено звернути погляд світ ноутбуків на Windows. У недавньому матеріалі я закликав викидати такі пристрої через те, що macOS дає значно більше можливостей. Через деякий час користування ноутбуком на Windows 11 можу сказати, що вінда дуже сильно наблизилася за можливостями до Макам, але є ще куди прагнути. Тим не менш, від своїх слів я не відмовляюся і за першої ж можливості із задоволенням перейду назад на macOS. Все впирається виключно у фінанси.

На заміну своєму iMac 21,5 я придбав ноутбук Huawei MateBook D14 на процесорі Intel Core i5 у версії 8+512 Гб SSD. Обійшовся мені цей пристрій у скромні 20 тисяч гривень. З урахуванням того, що цей комп’ютер зовні мало не повна копія вищезгаданого Макбука, то як мінімум на вигляд покупка себе виправдала. Більшість може виникнути питання: а наскільки надійна конструкція і як швидко з’являються подряпини на корпусі? У автора нашого сайту Івана Герасимова точно такий же пристрій, тільки на процесорі AMD Ryzen. За два роки активного використання та тягання в рюкзаку з будь-яким дріб’язком на корпусі немає жодного сліду, а шарніри працюють, як першого дня.

Я відразу зрозумів, що Matebook D14 – мій ноутбук, коли побачив на нього огляд на YouTube. Це якраз був той рідкісний випадок, коли блогери не збрехали і дружно прорекламували відмінний товар. Зовнішній вигляд, хороша автономність і процесор AMD – все це чудово працює навіть через два роки використання, без проблем запускаються навіть ігри на кшталт NFS та деяких CoD. Мені дуже пощастило, адже при покупці дали рюкзак та розумні ваги у подарунок — зараз про це можна лише мріяти.

Huawei MateBook – акумулятор

Вважаю, що це досить вагомий показник надійності такого пристрою. Одним з важливих моментів для мене був час автономної роботи та заряджання ноутбука. Безумовно, у цій ситуації Windows однозначно поступається Макбукам. Максимум, що мені вдавалося вичавити зі свого комп’ютера — це 7 годин 38 хвилин активного екрану. При цьому на пристрої залишалося ще 4% заряду. Заряджається комп’ютер за допомогою комплектного зарядного блока живлення до 100% приблизно за 2 години. Не скажу, що це дуже швидко, але непогано для ноутбука.

Припускаю, що MateBook D14 прослужить не менше трьох років до заміни акумулятора. Можливо, зробити її доведеться і раніше. Батарея коштує приблизно 2500 грн. + 1000 грн заміна. Вважаю таку ціну абсолютно гуманною. Тим більше, що до батареї треба ставитися як до розхідника і не боятися її міняти. При цьому всі комплектуючі можна спокійно придбати, і ніякого дефіциту не спостерігається.

З урахуванням того, що цей комп’ютер ввезений до нашої країни безпосередньо виробником, гарантія на нього становить два роки згідно із законом про захист споживачів.

Через те, що моя робота обмежується текстовими редакторами, хмарним сховищем та браузером, то проводити тести продуктивності немає жодного сенсу. Подібне залізо справляється із цим на ура. Граю я виключно на PlayStation , тому головним показником швидкодії для мене є швидкість запуску програм. З цим у ноутбука, завдяки сучасному процесору та SSD накопичувачу жодних проблем немає. Більше ніж за тиждень щоденного використання я жодного разу не зіткнувся із якимись софтовими лагами чи глюками.

Huawei MateBook — Windows 11

Що здивувало найбільше, то це операційна система. Windows 11 стала настільки близька до macOS, що я навіть не відчув жодного болю при переході на неї. Створити кілька робочих столів? Без проблем. Показати усі активні вікна? Легко. Перекинути програму з одного робочого столу на інший? В один рух. Встановити потрібну програму? Microsoft Store на допомогу. Згорнути усі програми одним жестом? Будь ласка. У нас навіть виходив окремий матеріал про функції Windows 11, скопійовані в macOS.

Всі ці з’явилися не разово, а планомірно додавалися від системи до системи. Але майте на увазі, що моєю останньою віндою була сімка, і я просто не бачив інші версії. Саме тому мене це так приємно здивувало. У пристроях такого рівня важливим інструментом для навігації є трекпад. Безумовно, він не такий великий, як на Макбуках, але всі жести дозволяє здійснювати без будь-яких проблем та обмежень.

Якщо підбити підсумок, то комп’ютером я цілком задоволений. Його покупка була просто безвихіддю, яка конвертувалася в добрий досвід. Багато користувачів вибирають свої пристрої саме за співвідношенням ціни та якості. У нашій країні ціни на Макбукі невиправдано завищені. Якщо є можливість привезти його з іншої країни, це буде чудова покупка. Але купувати їх просто невигідно. У такій ситуації перші ролі виходять виробники, які можуть запропонувати порівняні можливості за меншу ціну. Якщо ваші потреби сходяться з моїми, то сміливо раджу Huawei MateBook D14 до покупки. Впевнений, що ви не зневіритеся. Однак слід зазначити, що купувати Huawei за великі гроші я точно не став би.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

View Comments

  • Так чому? Де відповідь на питання в заголовку? Якщо ця стаття притендує на оглядову то де предметне порівняння? А якщо це просто автор вирішив поділитися враженнями, то для чого розміщувати на сайті про технології? Фейсбук краще підійде. Редакційна політика трохи дивна. І найгірше: вы в редакції зовсім сліпі? Пів року війни а ви перекладає москальську статтю та ще й так безвідповідально наче гугл транслейтом користуєтесь. Які рублі??? Національна валюта України гривня!
    Шкода що якісного українського контентц на цьому ресурсі не знайдено. Приберіть з назви сайту ua. З українського в цій статті тільки мова(

  • Найкращий ноут - це MacBook Air M1
    Він швидкий, тонкий, довгограючий, не лагаючий, не дорогий ( $999 ) і просто красивий. Так, для монтажу і ігр не підходить, а для всього іншого - ок.
    Перейшов з вінди, пару днів звикань і кайфую.

    Ноут на вінді вже такі топорні, лагучі, без живлення зовсім все печально, але вони ж дешевші...
    Люди діляться на 2 типа: хто хоче зекономити і купити щось дешеве, а і люди які купують 1 річ, но гарну і якісну.

    • Да ти шо, розкажи це Legion 5 pro. Розкажи йому який він топорний. Вмикається за 3 секунди. Відеокарта така що вашій встроєній арм графіці і не снилася. Звісно якщо порівнювати макбуки з кусками гівна які власне косять під ці маки, то ви праві. А якшо порівнювати з унікальними лінійками, такими як Asus Zenbook Pro Duo, Lenovo Legion 5 pro, Predator Triton і так далі, то вся ваша унікальність мака вилітає в вікно. Так ці ноутбуки важчі і автономність слабша, зате є потужність, і увага щоб нормально ним користуватись мені не потрібні всраті хаби, як макам) Тому що продавці нормальних компьютерів не намагаються заробляти змушуючи людей купувати срані usb хаби за 100 баксів. Всі порти на місці навіть кардрідер. Вінда це не єдиний вибір, є ще Лінукс, але щоб ним користуватись треба баути хоч трішки розумнішим від вівці.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Windows
  • Останні записи

    Bitcoin під загрозою глобального контролю з боку регулюючих органів

    Метт Коралло, один із провідних розробників Bitcoin, попереджає про майбутнє глобальне регулювання провідної блокчейн-мережі. На…

    16.05.2024

    Нові iPad Pro постачаються з кабелем USB-C відповідного кольору

    Сьогодні день запуску M4 iPad Pro, тож користувачі починають розбирати новий iPad і відчувати його…

    15.05.2024

    Компанія Vodafone запускає власну версію штучного інтелекту: що зміниться для абонентів

    Один з найбільших мобільних операторів України поділився цікавою інформацією. Виявляється, що компанія протягом тривалого періоду…

    15.05.2024

    Apple анонсувала нові опції в iOS 18

    Apple почала тизерити нові функції, які стануть доступними на смартфонах після виходу iOS 18. Поки…

    15.05.2024

    У iOS 18 можна буде запускати програми голосом, причому без участі Siri

    Однією з найцікавіших функцій iOS 18, яку Apple анонсувала сьогодні, стане можливість запуску додатків або…

    15.05.2024

    Помилка в iOS 17.5 призводить до появи старих видалених фотографій

    На Reddit почали з'являтись повідомлення про те, що в останньому оновленні iOS 17.5 з'явилася помилка,…

    15.05.2024