Статті

На шляху Xiaomi. Чому Apple і Microsoft вводять рекламу в програмах

Share
Час читання: 2 хв.

Реклама в інтерфейсі китайських смартфонів давно стала мемом. Інструкції щодо її відключення публікують уже кілька років. Проте за вендорами з КНР підтягуються великі бренди, за якими подібного не було. Нещодавно Microsoft «ощасливила» рекламою Office 365, а Купертіно збирається впровадити банери в карти, подкасти та додаток для книг. Чому так відбувається?

Залізо та платний софт приносять все менше грошей

Минули ті часи, коли на долю iPhone припадала майже вся виручка «яблучної» компанії. За останні роки айфони стають менш помітною статтею доходів. Якщо 2015-го iPhone приносив близько 70% усіх грошей, то тепер — менше 50%. Буксують і самі продажі телефонів: 2015 року Apple змогла реалізувати 230 мільйонів пристроїв, а 2020-го — лише 196 мільйонів.

При цьому собівартість айфонів зростає — завдяки коронавірусу, дефіциту напівпровідників, дорогим енергоресурсам та глобальній кризі. Аналітики підрахували, що кожен новий iPhone обходиться у виробництві приблизно на $20-30 дорожче за попередній. Вважається, що iPhone 14 це торкнеться теж. Купертіно доведеться підвищувати ціну на гаджет, щоб відбити витрати, що зросли. Невідомо, як це позначиться на продажах.

З Microsoft ситуація схожа. 2010-й був останнім роком, коли Windows принесла компанії більше грошей, ніж будь-який інший продукт. З того часу фінансові показники ОС лише стагнують. Xbox йде ні хитко ні валко, продажі інших гаджетів і зовсім схлопнулися.

Натомість зростають доходи від сервісів та реклами

Тоді на чому заробляють IT-гіганти? Microsoft дедалі більше робить ставку на дві категорії: сервіси та хмарні технології. Apple поки що багато заробляє на iPhone та інших пристроях, але і в її структурі доходів на сервіси припадає понад 20%. 

Тут характерний приклад Google, яка надає майже весь софт безкоштовно, натомість робить на рекламі 150 мільярдів доларів на рік. Інші IT-гравці зрозуміли, що набагато вигідніше збирати про користувача дані та показувати рекламу, ніж розкручувати його на 10-доларову передплату або намагатися змусити купити гаджет.

Особливо ефективно рекламна модель працює у корпорацій, які змогли побудувати свої платформи, – Apple і Microsoft серед них. Компанії можуть збирати про вас велику інформацію, тому що ви проводите занадто багато часу в їх продуктах. До речі, саме тому «яблучний» техногігант нещодавно сильно обмежив можливості сторонніх програм стежити за вами. Навіщо Купертіно зайві конкуренти?

Як це вплине на користувачів?

Швидше за все, надалі ми бачитимемо рекламу в тих місцях, де не очікували її зустріти. Сторінка в Word та програмах з подкастами – лише початок. Готуйтеся побачити банери у програвачі, календарі або системних налаштуваннях. На жаль, так доводиться розплачуватися за умовно безкоштовні послуги.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Що робити, якщо батарея телефону здулася: покрокова інструкція

    Мобільний акумулятор може деформуватися з різних причин, таких як неправильне використання, виробничий дефект, удари або…

    21.09.2024

    5 причин перейти з iPhone 11 на новий iPhone 16

    Цього тижня Apple презентувала нову лінійку iPhone 16 з більшими акумуляторами, новою кнопкою для камери…

    21.09.2024

    Samsung ненароком розкрила дату випуску Galaxy S24 FE та Galaxy Tab S10

    Жоден інсайдер не надає більше інформації про майбутні новинки Samsung, ніж сама компанія. Сьогодні підрозділ…

    21.09.2024

    Топ-5 альтернатив iPhone 16 у 2024 році

    9 вересня 2024 року Apple провела презентацію, на якій анонсувала нове покоління смартфонів — iPhone…

    21.09.2024

    Протести в магазинах Apple зіпсували запуск iPhone 16

    У кількох містах США та інших країнах протестувальники скористалися запуском iPhone 16 для привернення уваги…

    21.09.2024

    Як захистити свій Android пристрій від крадіжки: прості рекомендації

    У сучасному цифровому світі смартфони виконують більше, ніж просто функції зв’язку — вони зберігають наше…

    21.09.2024