На шляху Xiaomi. Чому Apple і Microsoft вводять рекламу в програмах

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Реклама в інтерфейсі китайських смартфонів давно стала мемом. Інструкції щодо її відключення публікують уже кілька років. Проте за вендорами з КНР підтягуються великі бренди, за якими подібного не було. Нещодавно Microsoft «ощасливила» рекламою Office 365, а Купертіно збирається впровадити банери в карти, подкасти та додаток для книг. Чому так відбувається?

Залізо та платний софт приносять все менше грошей

Минули ті часи, коли на долю iPhone припадала майже вся виручка «яблучної» компанії. За останні роки айфони стають менш помітною статтею доходів. Якщо 2015-го iPhone приносив близько 70% усіх грошей, то тепер — менше 50%. Буксують і самі продажі телефонів: 2015 року Apple змогла реалізувати 230 мільйонів пристроїв, а 2020-го — лише 196 мільйонів.

При цьому собівартість айфонів зростає — завдяки коронавірусу, дефіциту напівпровідників, дорогим енергоресурсам та глобальній кризі. Аналітики підрахували, що кожен новий iPhone обходиться у виробництві приблизно на $20-30 дорожче за попередній. Вважається, що iPhone 14 це торкнеться теж. Купертіно доведеться підвищувати ціну на гаджет, щоб відбити витрати, що зросли. Невідомо, як це позначиться на продажах.

З Microsoft ситуація схожа. 2010-й був останнім роком, коли Windows принесла компанії більше грошей, ніж будь-який інший продукт. З того часу фінансові показники ОС лише стагнують. Xbox йде ні хитко ні валко, продажі інших гаджетів і зовсім схлопнулися.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Натомість зростають доходи від сервісів та реклами

Тоді на чому заробляють IT-гіганти? Microsoft дедалі більше робить ставку на дві категорії: сервіси та хмарні технології. Apple поки що багато заробляє на iPhone та інших пристроях, але і в її структурі доходів на сервіси припадає понад 20%. 

Тут характерний приклад Google, яка надає майже весь софт безкоштовно, натомість робить на рекламі 150 мільярдів доларів на рік. Інші IT-гравці зрозуміли, що набагато вигідніше збирати про користувача дані та показувати рекламу, ніж розкручувати його на 10-доларову передплату або намагатися змусити купити гаджет.

Особливо ефективно рекламна модель працює у корпорацій, які змогли побудувати свої платформи, – Apple і Microsoft серед них. Компанії можуть збирати про вас велику інформацію, тому що ви проводите занадто багато часу в їх продуктах. До речі, саме тому «яблучний» техногігант нещодавно сильно обмежив можливості сторонніх програм стежити за вами. Навіщо Купертіно зайві конкуренти?

Як це вплине на користувачів?

Швидше за все, надалі ми бачитимемо рекламу в тих місцях, де не очікували її зустріти. Сторінка в Word та програмах з подкастами – лише початок. Готуйтеся побачити банери у програвачі, календарі або системних налаштуваннях. На жаль, так доводиться розплачуватися за умовно безкоштовні послуги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.