Як очистити кеш на Android: інструкція

Пам’ять Android періодично заповнюється шляхом накопичення великої кількості тимчасових файлів в операційній системі, які не видаляються автоматично. Програма іноді зависає, не працює належним чином або видає помилки. Якщо це сталося, то потрібно очистити кеш на Android. Своєчасне звільнення кеша допомагає оптимізувати роботу смартфона, а також подовжує час роботи гаджета.

Що таке кеш у мобільних телефонах: як це працює та переваги

Кеш-пам’ять телефону – це область зберігання, у якій зберігаються дані, які часто використовуються, і оптимізовані налаштування користувача. Кешування спрощує і прискорює роботу операційної системи.

Коли користувач вперше відвідує веб-сайт або запускає мобільну програму, зображення, аудіо, відео, файли та інший вміст YouTube реєструються та зберігаються в кеші. Крім того, кеш може містити налаштування користувача, базу даних і дані для входу.

Чому мені потрібно очистити кеш?

Однак з часом, крім корисних файлів, телефон збирає і накопичує багато непотрібних даних. Тому місця в оперативній пам’яті для нормальної роботи практично не залишається. Тому кеш необхідно регулярно очищати, щоб звільнити місце для зберігання більш важливих даних на пристрої.

Очищення кешу допомагає усунути проблеми, видалити пошкоджені та некоректні файли, а отже, підвищити продуктивність вашого смартфона. З іншого боку, після очищення кешу програма може втратити деякі збережені дані та налаштування, оптимізовані для вас.

Немає необхідності часто очищати кеш, оскільки він все одно буде оновлюватися. Тільки під час процесу відновлення програма працюватиме повільніше.

Як очистити кеш і дані на Android

Користувачі можуть вибрати виконання повного чи вибіркового очищення та збереження необхідних файлів на власний розсуд. Майте на увазі, що процес очищення кешу може відрізнятися для багатьох моделей телефонів. Однак є загальні принципи і ряд дій.

Надаємо інструкцію по очищенню кеша на Android.

Послідовність кроків для повного очищення кешу:

  1. Відкрийте “Параметри”.
  2. Перейдіть до розділу “Сховище” або “Накопичувачі”. Тут ви можете побачити, наскільки зайнята пам’ять телефону.
  3. У ньому виберіть “Внутрішнє сховище”. Перед вами відкриється список встановлених на телефоні програм, а також скільки місця займає кожна з них.
  4. Натисніть “Дані кешу” та підтвердіть операцію.

Майте на увазі, що ці кроки очищають весь кеш додатків і ця дія необоротна. Інструкція підходить для більшості телефонів.

Послідовність кроків для вибіркового очищення кешу:

  1. Запустіть програму “Параметри”.
  2. Натисніть розділ “Сховище”.
  3. Виберіть “Інші програми”, щоб переглянути всі програми, встановлені на вашому телефоні.
  4. Знайдіть саме ту програму, з якої потрібно очистити кеш, і натисніть на неї
  5. Натисніть “Очистити кеш”.

Як очистити кеш браузера Chrome на Android

  1. . Запустіть Chrome на Android.
  2. У верхньому правому куті браузера натисніть значок меню з трьома точками, щоб відкрити установки телефону.
  3. Натисніть “Історія”.
  4. Виберіть “Очистити дані перегляду”.
  5. У розділі “Основні” перевірте правильне встановлення прапорця. Тут ви також можете видалити файли cookie, дані сайту та стерти історію переглядів.
  6. У вкладці “Додатково” можна видалити збережені паролі, дані автоматичного заповнення та налаштування сайту.
  7. Виберіть діапазон часу, за який хочете почистити кеш – останню годину, останні 24 години, 7 днів або весь час.
  8. Здійсніть команду “Очистити дані”.

Посібник з ручного очищення телефону

Для досвідченого користувача не важко вручну чистити пам’ять телефону.

Для його виконання потрібно вивчити вміст системних папок Android . Це можна зробити з допомогою менеджерів файлів, наприклад, через File Manager. Щоб виділити місце у внутрішній пам’яті, потрібно окремо видалити непотрібні файли в папках програм, які найчастіше використовуються.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.