Скільки років служить Wi-Fi роутер

Багато користувачів провели собі кабельний інтернет 10, а то й 15 років тому. Мені зустрічалися люди, які мають роутер, якому 15 років. Максимально, що він видавав — 20 мегабітів на секунду, хоча ширина каналу у провайдера була 100. Тобто багато хто і не замислюється про те, що настав час міняти роутер. Давайте розберемося у цьому питанні детальніше.

Чому люди змінюють Wi-Fi роутер?

— Вибирають будову нового покоління. Зараз актуальний Wi-Fi 5, а краще Wi-Fi 6. Швидкість вища, пінги менше, стабільності більше. Можливе підключення великої кількості пристроїв без втрати швидкості. На 5 гігагерцовому діапазоні не так багато пристроїв, що створюють перешкоди;

— Маршрутизатор почав глючити: губиться з’єднання, падає швидкість, збиваються внутрішні налаштування. Wi-Fi роутер потрібно часто перезавантажувати, щоб проблема зникла;

– Аномальне нагрівання корпусу, оплавлення пластикових деталей, блоку живлення. Тому у своїх статтях я завжди звертаю на те, що потрібно стежити за будь-яким блоком живлення. Практика показує, що не сам блок живлення виходить з ладу здебільшого, а винен пристрій-споживач.

Повернемося до головної теми нашого питання – скільки років прослужить Wi-Fi роутер?

Сама по собі залізяка може працювати спокійно 10, 20, а то й 30 років — сьогодні є багато прикладів, коли мережеве обладнання працює ще з 90-х років. Тут все залежить звичайно від якості та бренду. Але варто розуміти, що сам роутер є комп’ютером у мініатюрі — у ньому є центральний процесор, оперативна пам’ять і мікросхема ПЗУ, яка зберігає дані прошивки та налаштування користувача.

В середньому, Wi-Fi роутер бажано міняти раз на 5 років, якщо ви хочете користуватися сучасними технологіями.

З роками будь-яка flash пам’ять піддається деградації, адже дані зберігаються у вигляді заряду всередині мікросхеми. На термін експлуатації роутера впливає навантаження – якщо до Wi-Fi протягом 10 років було підключено 1 або 2 клієнти, то такий пристрій може працювати і працювати. А от якщо до девайсу підключалася вся родина, то електронні компоненти швидко зношуватимуться.

Також впливає і температура – якщо роутер сильно нагрівається, завалений чимось (книгами, одягом), то він змушений працювати на високих температурах. Це пожежонебезпечно та шкідливо для самого пристрою – блок живлення та сам корпус маршрутизатора не повинні сильно нагріватися.

У Вікіпедії є цікава таблиця, яка показує покоління Wi-Fi пристроїв.

Wi-Fi 1, 2,3 зараз вже практично ніхто не використовує, а ось роутери, які з’явилися з 2009 року (Wi-Fi 4) використовуються дуже активно. І вже час переходити звичайно ж на двох діапазонний роутер, який вміє працювати як на частоті 2.4 ГГц (для підтримки застарілих пристроїв-споживачів), так і на 5 ГГц.

Але знову ж таки., якщо у вас немає жодних претензій до якості з’єднання по Wi-Fi, то міняти нічого і не потрібно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.