Як Apple “гробить” Telegram для Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Telegram — це найпередовіший месенджер, який є сьогодні на ринку. Ні WhatsApp, ні Signal, ні тим більше Viber не можуть змагатися з ним за набором доступних функцій та швидкості розвитку, навіть незважаючи на велику популярність. Певною мірою це пов’язано з візіонерством Павла Дурова, який є творцем та ідейним натхненником Telegram. Поставивши собі за мету зробити найкращий сервіс для спілкування в мережі, він протягом довгих 9 років невпинно йшов до цього. Однак Телеграм міг бути ще кращим, якби не Apple, яка своїми діями побічно погане навіть версію для Android.

Напевно, ви вже чули скарги Павла Дурова на Apple, яка протягом двох з лишком тижнів не пускала в App Store свіже оновлення Telegram. Після того, як його повідомлення розійшлося у ЗМІ, модератори компанії нарешті звернулися до розробників месенджера та повідомили, що публікація апдейту неможлива через Телемодзі.

Що таке телемодзі в Telegram

Телемодзі (в оригіналі — Telemoji) — це анімовані емодзі, які дизайнери Telegram перемалювали векторному форматі та вищій, ніж у оригінальних смайликів, якості, а потім забезпечили унікальну анімацію. Передбачалося, що завдяки їм користувачі зможуть урізноманітнити повідомлення, які вони надсилають своїм співрозмовникам, зробивши їх живішими.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Можливо, ви (як, втім, і я спочатку) не зрозуміли, в чому суть цих емодзі. Адже зараз вони й так уже анімовані. Але насправді все не зовсім правильно. Анімовані емодзі працюють тільки якщо вони відправляються без тексту самостійним повідомленням. А, якщо ви присмачує повідомлення цим же емодзи, то воно залишиться статичним і ніяк не рухатиметься. Дизайнери Telegram виправили цю помилку та змусили рухатися навіть маленькі емодзі у складі текстових послань.

Проте з невідомої причини Apple пішла у відмову і чітко дала зрозуміти, що оновлення Telegram з анімованими емодзі в App Store не буде. Тоді розробники просто прибрали їх і оновлення пропустили. Але проблема – прибрати нововведення довелося не тільки з версії для iOS, але і для Android, де проблем з розміщенням оновлення не було.

Я вже не говорю про те, що Telegram сам розповсюджує месенджер через свій сайт у вигляді APK-версії, в якій немає взагалі жодних обмежень. Там є навіть телеграм-канали з піратським контентом. Вона навіть оновлюється через вбудований механізм оновлення, щоб уникнути всіх можливих перевірок з боку Apple і Google. Але телемоддзі з неї чомусь довелося виключити.

Телеграм для Android – оновлення

Павло Дуров у властивій йому манері не преминув показати, чого втратили користувачі. Він опублікував у себе в телеграм-каналі ще одне повідомлення, в якому продемонстрував, як виглядали ті самі телемодзі. Однак пояснити, чому їх не було в телеграмі для Android, він не зміг. Втім, якщо у вас є мізки, все має бути зрозумілим і так.

Швидше за все, розробники навмисно видалили телемодзі з Telegram для Android, щоб версії однієї й тієї ж програми для різних платформ сильно не відрізнялися один від одного. Адже якщо дати користувачам Android якесь нововведення та не дати його користувачам для iOS, останні напевно висловлюватимуть своє обурення, що виллється в зниження рейтингу Telegram в App Store.

Чому Apple не захотіла дозволяти публікацію оновлення з телемодзі, здогадатися в принципі неважко. Очевидно, що в Купертіно вважають емодзі в iOS своєю інтелектуальною власністю. Адже малювали їх дизайнери компанії. Тому анімування емодзі в Apple визнали порушенням своїх прав, навіть якщо самостійно не збиралися цього робити.

Втім, розробники Telegram знайшли вихід із ситуації. Вони представили авторські емодзі. Це з нуля змальовані смайлики, які забезпечили анімацією, дозволивши їм рухатися навіть у складі текстових повідомлень. Інша річ, що а) доступні вони лише для преміум-передплатників і б) на оригінальні вони практично не схожі, хоч очевидно і намагаються під них мімікрувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.