Чому на записі з диктофону ми чуємо свій голос по-іншому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, коли ви вперше почули свій голос на записі, ви були шоковані. Адже він звучав зовсім не так, як чуєте його ви. Чому так взагалі відбувається?

Користувач iXBT.com зазначає, що звук сам по собі виникає, коли в рідкому, твердому чи газоподібному середовищі поширюються хвилі. Сприймаються такі хвилі людиною по-різному.

У вусі людини є три відділи. Це зовнішнє, середнє та внутрішнє вухо (див. нижче). Зовнішнє складається з вушної раковини, слухового проходу, барабанної перетинки, середнє – з барабанної порожнини зі слуховими кісточками (молоточком, ковадлом, стремечком), внутрішнє – з присінка, півкружних каналів, равлики.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час розмови ми чуємо свій голос, який розповсюджується під двома шляхами. Перший – це повітря, зовнішнє вухо, барабанна перетинка, слухові кісточки. Другий – голосові зв’язки (через кісткову тканину голови цей звук здається нижчим, ніж є насправді). Після цього обидва звуки досягають внутрішнього вуха, зокрема равлики, а потім по нервах імпульси передаються до слухових центрів, що знаходяться в корі мозку. Саме в мозку всі сигнали обробляються та формується наше сприйняття власної мови.

Тобто виходить, що кожен із нас сприймає свій голос індивідуально – так, як його не чує більше ніхто. Тому і на записі голос видається «чужим».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.