Названо найбезпечніші браузери для Windows

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, ви читаєте цю статтю через Google Chrome, але це не найнадійніший браузер у плані анонімності та конфіденційності. Є кілька чудових альтернатив, які повинні вам сподобатися.

Якщо перевірити, які програми ви найчастіше запускаєте на своєму ПК з Windows , список, напевно, очолить браузер, і, з більшою ймовірністю, це буде Google Chrome, найпопулярніший браузер у світі.

Але якщо ви дбаєте про безпеку своїх даних та анонімності, Chrome – не найкращий варіант. На щастя, його є чим замінити. У цій статті ми розглянемо найбезпечніші браузери для Windows, які допоможуть захистити ваші персональні дані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

FIREFOX

Браузер Firefox, представлений 20 років тому як більш безпечна і легка альтернатива Internet Explorer та його аналоги, швидко став популярним завдяки своїм функціям захисту конфіденційності. Сьогодні мільйони користувачів у всьому світі віддають перевагу за перевірену надійність і швидкість роботи.

Firefox має відкритий вихідний код, часто оновлюється та підтримує всілякі розширення та доповнення, яких більш ніж достатньо для звичайного користувача. Просунуті користувачі теж його полюбили з тієї простої причини, що він має широкі можливості настройки.

Велику роль грають навіть прості функції, як посилення захисту від відстеження. Браузер пропонує «Стандартний», «Суворий» та «Приватний» рівні конфіденційності, які можна встановити в налаштуваннях у розділі «Приватність та Захист».

У меню «Приватність і Захист» також можна вибирати спосіб обробки браузером файлів, що завантажуються, включати або вимикати автоматичні оновлення, налаштовувати винятки і керувати багатьма іншими функціями приватності.

Не просто так Firefox навіть через два десятиліття залишається одним із найкращих браузерів, орієнтованих на захист персональних даних, і підходить як для початківців, так і для просунутих користувачів.

BRAVE

Brave сильно виріс з моменту його появи у 2019 році. Спочатку популярний лише в колах просунутих користувачів, він швидко привернув до себе десятки мільйонів людей по всьому світу. Такий успіх має свої причини.

Унікальність браузера Brave в тому, що вам не потрібно поратися з налаштуваннями або встановлювати блокувальники реклами та інші розширення для підвищення рівня приватності в інтернеті: все це вбудоване.

Почнемо з того, що Brave автоматично намагається перевести всі сайти на безпечніший (у порівнянні з HTTP) протокол HTTPS, блокує рекламу, скрипти та трекери.

Відсутність необхідності встановлювати розширення для блокування реклами – це, безумовно, чудово, але браузер має один недолік: деякі сторінки не завжди будуть повністю завантажуватися. Однак цю проблему можна легко обійти, вимкнувши функцію захисту. До того ж такий незначний недолік з лишком компенсує вражаюча швидкість браузера, яка досягається за рахунок того, що Brave за замовчуванням блокує рекламу, трекери і скрипти.

Крім того, Brave має вбудований доступ до системи Tor, яка не тільки допомагає приховати ваше місце розташування, а й значно ускладнює відстеження ваших дій в інтернеті. Звичайно, Tor сам по собі не є повністю анонімним, але завдяки тому, що ця функція вбудована, Brave сильно перевершує більшість аналогічних браузерів з точки зору конфіденційності та безпеки.

PALE MOON

Якщо у Firefox вас найбільше залучають його широкі можливості налаштування, то вам повинен сподобатися розроблений на його основі браузер Pale Moon, який на сьогоднішній день є найбільш кастомізованим з усіх браузерів.

Офіційний девіз Pale Moon: “Твій браузер, твій шлях”. І це багато говорить про його користувальницьку базу. Це браузер для просунутих користувачів, любителів комп’ютерів і тих, хто не проти пограти з програмним забезпеченням загалом. Якщо ви потрапляєте в цю категорію, то навряд чи знайдете кращий варіант, ніж Pale Moon з його можливостями синхронізації , індикаторами безпеки та деталізованим диспетчером дозволів.

Диспетчер дозволів дозволяє заборонити будь-якому домену зберігання ваших cookie-файлів та даних, відображення спливаючих вікон, встановлення розширень, завантаження зображень та багато іншого.

Більшість браузерів пропонують користувачам загальну політику використання cookie-файлів, але мало хто дає можливість встановлювати конкретні правила та обмеження для кожного домену, який ви відвідуєте. Так що Pale Moon, безумовно, унікальний щодо цього.

У Pale Moon також є свої власні плагіни і ряд тем користувача. Що ще важливіше, будучи програмою з відкритим вихідним кодом, браузер підтримується дуже активною спільнотою розробників, завдяки чому він регулярно оновлюється і, отже, вдосконалюється.

Всі вищеперелічені переваги Pale Moon можна вважати деяким його слабкою стороною: це єдиний надійний браузер з високим рівнем конфіденційності, але навряд чи він підійде середньостатистичного користувача. Якщо ви добре знаєтеся на комп’ютерах, вам він, швидше за все, сподобається. А якщо ні, то краще встановити Firefox чи Brave.

TOR

Tor (скорочено від The ​​Onion Router), по суті, є протоколом, який забезпечує анонімне Інтернет-з’єднання, відправляючи трафік користувача через різні сервери, тим самим приховуючи його від сторонніх.

Tor Browser є офіційним браузером цього проекту і, як і Pale Moon, є модифікованою версією Firefox.

Tor за замовчуванням приховує вашу IP-адресу, розташування та інші дані, які можуть використовуватися для вашої ідентифікації або відстеження ваших дій в інтернеті. Ви можете легко покращити налаштування приватності за замовчуванням, натиснувши на іконку зі щитом поряд з адресним рядком браузера і змінивши рівень безпеки з «Звичайний» на «Високий» і «Вищий».

У розділі «Приватність та Захист» також можна вимкнути запит статусу сертифікатів, увімкнути режим «Тільки для HTTPS» та змінити інші параметри конфіденційності на свій розсуд.

Незважаючи на те, що Tor забезпечує максимальну безпеку та анонімність, він дуже простий та зручний у використанні, тому підходить для всіх користувачів.

Однак у цього майже ідеального браузера є одна істотна вада. Це продуктивність . Tor працює набагато повільніше за інші браузери. Наприклад, Firefox і Brave приблизно вдвічі швидше за нього.

Як інструмент забезпечення конфіденційності в інтернеті, Tor незамінний, але якщо крім анонімності вам важлива продуктивність та швидкість, краще розглянути інші варіанти.

Висновок

Windows – найпопулярніша операційна система у світі, але, як і у всіх систем, вона має свої вразливі місця, які постійно роблять її мішенню для кіберзлочинців. Оскільки безпека і приватність йдуть пліч-о-пліч, ваш браузер, по суті, є першою лінією захисту як від кібератак, так і від відстеження даних.

Всі перераховані вище браузери – Firefox, Brave, Pale Moon і Tor – відмінні програми, які допомагають забезпечити анонімність і захистити персональні дані, але жоден з них не можна назвати повністю бездоганним.

Ваша безпека та конфіденційність в інтернеті знаходяться у ваших руках, тому, заходячи на різні сайти, не забувайте завжди, яким би браузером ви не користувалися, бути обережними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.