Чи можна користуватися iPhone з розбитою камерою

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Коли ви чуєте словосполучення ”розбився iPhone”, що ви уявляєте? Напевно, щось на кшталт розколотого екрану чи хоча б скляної задньої стінки. Справді, це дуже неприємно. З іншого боку, я впустив свій iPhone на асфальт і у нього пошкодилися бічні грані, на яких тепер є кілька ”задирок”. Це неприємно, коли пальці потрапляють на них, але можна користуватися. Куди гірше, коли камера розбивається. А якщо від мого пошкодження граней міг врятувати чохол, то від розбитої камери він далеко не факт, що захистить. Чому так відбувається і що із цим робити? Давайте розберемося.

Як розбивається камера iPhone

Почнемо з того, що камера iPhone, як правило, розбиває дуже красиво (шкода, що ми цього не бачимо). Зовнішнє скло зроблено загартованим і при ударі воно просто розсипається на дрібні уламки. Тому воно не може розбитися трохи, а за найменшого удару вибивається повністю. Нижче я розповім про те, як його замінити, а поки що варто зрозуміти, чому так відбувається.

Останні два покоління iPhone мають досить великі модулі, що викликали багато критики. Самі ж телефони стали досить важкими, особливо моделі з приставкою Pro, включаючи версії Max. Скло у збільшеному модулі зроблено не так, як раніше, і від цього воно розбивається набагато частіше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що таке загартоване скло

Для початку пригадаємо, що таке загартоване скло. Якщо без розумних формулювань, то це таке скло, яке має всередині підвищену напругу. Воно виходить дуже міцним, але якщо його зігнути або зробити ще якийсь вплив, воно просто розсипається. Так, наприклад, зроблені бічні вікна автомобілів. Вони дуже міцні, але у разі удару розсипаються на дрібні уламки. Це зроблено, щоб уникнути травм, але суть ви зрозуміли. Приблизно те саме відбувається і зі склом камер телефону. Екран, до речі, теж розколюється від деформації під час падіння смартфона або планшета. Тому від падінь більше страждає iPad.

Недоліки камери iPhone

Раніше скло камери iPhone було зроблено нарівні з металевою рамкою модуля камери, а то й корпусу. У iPhone 12 скло випирало із камери. У 13-му поколінні цю проблему було частково вирішено, але не настільки, щоб камера перестала розбиватися. Тепер вона страждає ще й через великий розмір самого скла. Логічно, що чим більше скло, тим більше воно тендітне.

Але якщо скло камери розбилося, то переживати через це не варто. Таке пошкодження не є вироком та ремонтується досить легко. Майстри в хороших сервісних центрах вже давно навчилися змінювати скло окремо від самого модуля.

Чи можна користуватися телефоном із розбитою камерою

Телефоном з розбитою камерою можна користуватися, але одночасно і не можна. Звучить абсурдно, але приблизно така ситуація є. Тобто сама камера буде працювати та робити знімки. Зовнішнє скло теж є частиною оптичної схеми та вносить свої зміни, які враховуються сенсором. Без нього картинка може виходити іншою. Крім цього, на сонці може з’являтися засвічення. Але в тіні або в приміщенні, як правило, камера знімає приблизно так, як було раніше.

Але не варто забувати, що зовнішнє скло захищає не лише камеру, а й весь смартфон. Наприклад, захист від води і так є досить умовною опцією, але якщо скла камери немає, навіть підвищена вологість, а не лише вода може вбити телефон. А ще в модуль камери потраплятиме пил та ворсинки. Це може не тільки забруднити лінзи, протерти які вже не вийде, але й порушити роботу самого модуля камери (проблеми з автофокусом, стабілізацією та іншим).

Що буде, якщо не відремонтувати камеру iPhone

Якщо затягнути з ремонтом, модуль може постраждати настільки, що відновити його вже не вийде і доведеться міняти всю камеру в зборі, а це зовсім інші гроші і час.

Якщо ви звернетеся за ремонтом вчасно, майстри акуратно вичистять уламки скла та бруд, який уже встиг потрапити всередину модуля. Після цього вони перевірять працездатність модуля і якщо все нормально, замінять скло на нове. Так ви отримаєте телефон, який радуватиме вас і надалі. Тим більше, як показує практика, зазвичай розбивається саме скло і, якщо все зробити вчасно, механізм камери не страждає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.