Які ризики включення геолокації – деталі

Увімкнення геолокації (визначення справжнього місцезнаходження електронного пристрою) може бути корисним, якщо ви користуєтеся картами, службами таксі, шукаєте втрачений пристрій або хочете знати погоду у вашому регіоні.

Однак у деяких випадках увімкнена геолокація створює ряд ризиків, особливо якщо ви перебуваєте поблизу тимчасово окупованої Росією області України або поблизу зони активних бойових дій, повідомили в Нацрозвідці.

Це не означає, що функції геолокації, увімкнені на смартфонах, допомагають супротивникам коригувати свою вогневу міць – це неправдиве твердження, яке було спростовано Національною службою розвідки в перший місяць повномасштабного вторгнення в Російську Федерацію.

Увімкнення геолокації на телефоні не допомагає ворогам прицілюватися. Однак ми закликаємо вас не ділитися публічно фотографіями та відео, які містять теги вашого геолокації.

Рекомендації Держспецзв’язку щодо географічного розташування:

  • Не публікуйте фотографії та відео з геотегами публічно, оскільки вони можуть використовуватися для визначення вашого місцезнаходження. Іноді це може бути небезпечно.
  • Категорично заборонено публікувати фотографії з географічним розташуванням українських військових і техніки – щоб ворог міг визначити їх місцезнаходження.
    При необхідності контролювати визначення географічного розташування при публікації в соціальних мережах.
  • Щоразу, коли ви хочете «зникнути» (наприклад, коли ви виконуєте важливе завдання і вам не потрібно, щоб хтось знав, де ви знаходитесь), вимкніть телефон. Або взагалі не носити з собою.
  • Під час завантаження мобільних додатків на смартфони деякі з них запитують дозвіл на доступ до географічних даних. Якщо ви вважаєте це неприйнятним, відмовтеся від встановлення таких програм.
  • Ви також можете перевірити, які програми, встановлені на вашому телефоні, мають доступ до вашого місцезнаходження. При необхідності доступ до географічних місць можна відключити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.