Названо небезпечні програми, які ви можете знайти на своєму смартфоні

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google завжди підкреслював, що користувачі можуть встановлювати програми лише з офіційного магазину Android. Однак Google Play не такий безпечний, як здається. Зловмисники постійно намагаються випустити небезпечні для користувачів програми в магазині, і Google їх часто пропускає.

Незважаючи на те, що компанія продовжує повідомляти про сотні чи навіть тисячі потенційно шкідливих програм, видалених із Google Play, чимало з них все ще існує, створюючи загрозу для користувачів. Завантажуючи та встановлюючи шахрайські програми, ви не лише ділитеся своїми особистими даними, але й втрачаєте гроші, які чесно заробили.

Чому в Google Play так багато небезпечних програм

Шахраї більше не шукають легких способів отримати ваші дані чи гроші – вони можуть створювати для цього цілі програми, які ви без сумніву можете встановити на свій смартфон під виглядом програми безпеки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Здебільшого це різні програми, які використовуються для встановлення шпалер на смартфони, або програми, що імітують відео- чи аудіоредактори. Часто це можуть бути «зроблені на колінах» програми, які обіцяють вам чудові шпалери з персонажами з фільмів, які нещодавно вийшли в кінотеатри.

За всіма цими, здавалося б, безпечними програмами стоять віруси, кейлоггери, майнери та інші шкідливі елементи, які можуть легко зчитувати паролі ваших банківських карток, паролі облікових записів та інші важливі дані, до яких легко можуть отримати доступ шахраї.

Популярний троян Joker, який шпигує за користувачами та встановлює на їхні пристрої більш небезпечні шкідливі програми, нещодавно знову проник у Google Play. Таким чином, за короткий проміжок часу заражена вірусом програма отримала понад 100 тис. завантажень.

Які програми слід негайно видалити?

Загалом Joker було виявлено щонайменше в 4 додатках Google Play:

  • Смарт SMS
  • Тонометр
  • Голосовий мовний переклад
  • Швидкі SMS

Якщо хоча б один з них є на вашому смартфоні, його потрібно терміново видалити, залишити дані в спокої і скинути базові налаштування смартфона.

Чому клоуни такі небезпечні?

Опинившись на пристрої, програма з Joker встановлює зв’язок із сервером розробника, а звідти встановлює інші компоненти з різними функціями. Це можуть бути шпигунські програми, клавіатурні шпигуни, які збирають інформацію про клацання на екрані й таким чином обчислюють паролі, збирачі медіафайлів і скрипти, які підписують жертв на платні послуги.

Звичайно, підписки, опубліковані Joker, не відображаються в Google Play, хоча сама програма з трояном завантажується звідти. Тож скасувати таку підписку було б досить проблематично. Єдиний спосіб зробити це — зв’язатися зі службою обслуговування клієнтів вашого банку та попросити їх скасувати автоматичне поновлення для послуг, на які ви не підписалися.

Як позбутися вірусів на смартфоні

Перше, що потрібно зробити, це видалити заражену програму. Це можна зробити двома способами: через безпечний режим або повернувши смартфон до основних налаштувань. Другий варіант трохи легший, хоча він вимагає багато маніпуляцій для попереднього збереження даних.

Саме для цього підійде трохи менш зручний, але кращий спосіб – видалення шкідливого програмного забезпечення в безпечному режимі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.