Шість причин чому гріється ноутбук

Перегрівання ноутбука – найчастіша причина звернення до комп’ютерного сервісу. Розповідаємо, що викликає перегрівання лептопа і як уникнути підвищеного шуму під час роботи ноутбука.

Якщо ноутбук сильно шумить, гріється і втрачає свою продуктивність – це очевидні ознаки, що з пристроєм щось не так. Швидше за все його треба нести до майстра та лікувати. Інакше в запущених випадках техніка може зависати, раптово вимкнутись і більше не запускатися, доки не охолоне.

Причини перегріву ноутбука

Ноутбук має систему охолодження, яка спрямована на те, щоб не допускати перегріву пристрою. Однак, буває, що вона не справляється зі своїм завданням з таких причин:

1. Неправильна експлуатація ноутбука

У системі охолодження ноутбука тепло виділяється шляхом продування повітря через радіатор. Якщо поставити ноутбук на м’яке ліжко або плед з довгим ворсом, вентиляційні отвори будуть перекриті. Це спричинить погіршення циркуляції повітря, а водночас і перегріву.

Вирішити проблему легко: не ставте ноутбук на м’яку поверхню і завжди стежте, щоб поряд з отворами для вентиляції залишався вільний простір. Якщо дуже хочеться подивитися серіал в м’якій постільці, то використовуйте книгу або інший твердий предмет як підставку.

2. Висихання термопасти

Щоб збільшити тепловіддачу на чіпи процесора та відеокарти, наносять термоінтерфейс – спеціальна в’язка паста. Згодом вона пересихає і втрачає свої властивості, що призводить до перегріву. При цьому у спокійному стані процесор нагрівається до температури 35-40 °С, а в завантаженому режимі температура досягає 45-55 °С.

Для заміни термопасти потрібно повністю розібрати ноутбук та витягти акумулятор, ОЗУ, диск, кулер та інші компоненти, які заважатимуть дістатися радіатора.

А вже сама заміна термопасти – справа проста. Потрібно просто видалити рештки старої, нанести тонким шаром нову та повернути всі комплектуючі на місце. Для зручності цю процедуру поєднують з очищенням від пилу, щоб зайвий раз не розбирати ноутбук.

3. Велике навантаження на ноутбук

Ресурсоємні завдання змушують процесор та відеокарту виділяти більше тепла. Якщо ви граєте або використовуєте важкі програми, робіть перерви, даючи ноутбуку охолонути. Особливо варто приділити цьому увагу у спекотні дні. Температура пристрою залежить від навколишнього середовища, тому не перевантажуйте пристрій.

Якщо ви часто працюєте з відео, графікою або захоплюєтеся геймінгом, подумайте над придбанням підставки (в ідеалі охолоджуючої).

4. Скупчення пилу всередині

Разом із повітрям у систему охолодження потрапляють частки пилу та вовни свійських тварин. Вони осідають на радіаторах, погіршуючи відведення тепла, а згодом накопичуються і практично повністю закупорюють вентиляційні отвори. Це спричиняє перегрів та роботу кулера на максимальному рівні навіть при незначних навантаженнях.

Ви можете спробувати очистити радіатор пензликом через вентиляційні отвори або акуратно продути стисненим повітрям, але повноцінно забрати засор навряд чи вийде. Краще буде, якщо ви розберете ноутбук і усунете весь пил, що накопичився.

Слід пам’ятати, що неправильне розбирання та чищення можуть зашкодити комп’ютеру. Тому краще не ризикувати, якщо ви не впевнені у своїх силах. До речі, розтин корпусу призводить до втрати гарантії.

5. Деформація системи охолодження

Вихід вентилятора з ладу найчастіше трапляється у дуже запущених випадках, коли всередині накопичилося так багато пилу та ворсу, що вони блокують обертання лопатей кулера. Це призводить до підвищення температури і гробовим мовчанням вентилятора, який перестає видавати будь-які звуки.

Щоб зрозуміти, чи вентилятор вашого лептопа вийшов з ладу, від’єднайте ноутбук від мережі, вимкніть його і зніміть кришку. Потім поставте пристрій на стіл, увімкніть та запустіть кілька програм або гру. Акуратно підніміть ту частину ноутбука, де знаходиться кулер, і перевірте, чи рухаються його лопасті. Повторіть перевірку кілька разів із інтервалами в 5-10 хвилин. Якщо вентилятор не запрацює зовсім або обертатиметься занадто повільно, краще віднесіть пристрій до комп’ютерного центру.

6. Встановлено прихований майнер

Ще одна з причин перегріву ноутбука – випадкове встановлення програми-майнера. Таке ПЗ сильно гріє процесор і відеокарту, що спричиняє уповільнення системи та високе виділення тепла.

Ви зрозумієте, що у вас з’явилася така програма із завантаженого процесора та відеокарти, результатами яких є уповільнення системи та високе виділення тепла.

Щоб виявити та видалити шкідливе ПЗ, оновіть бази встановленого антивірусу або завантажте безкоштовну утиліту Dr. Web CureIt!

Як перевірити температуру процесора

Не буде зайвим перевірити до якої температури нагрівається ноутбук. Це допоможе краще зрозуміти проблему та зрозуміти, наскільки терміново її потрібно вирішувати.

Підвищену температуру процесора та відеокарти можна перевірити за допомогою спеціальних утиліт:

Програма Характеристика
Стандартні засоби перевірки – Windows PowerShell і BIOS Через BIOS можна дізнатися показники без навантаження. А таке рішення, як PowerShell, дає достовірний результат під навантаженням.
Aida64 30-денна пробна версія надасть можливість зробити тестування температури компонентів комп’ютера.
Core Temp Візуалізує всі параметри апаратної частини, він простий у використанні та може працювати у фоновому режимі.
Open Hardware Monitor Безкоштовна англомовна утиліта з досить заплутаним інтерфейсом, але вона надає детальну інформацію.

Всі ці програми дадуть вам розуміння, що робити, якщо гріється ноутбук і покаже, який саме компонент транслює найвищу температуру.

Як організувати додаткове охолодження для ноутбука

Існують пристрої, які можуть допомогти знизити рівень нагріву, хоч їхнє застосування не завжди виправдане. Ці прилади такі:

  • Вакуумний кулер. За допомогою спеціалізованих перехідників із силікону він закріплюється біля отвору, через який виходить нагріте повітря. Проблема в тому, що він знижує мобільність ноута та ускладнює його транспортування.
  • Підставка з охолоджувальною системою. Вона має сенс тільки якщо низ ноутбука має достатньо вентиляційних отворів. Ви ставите пристрій під кутом і це допомагає краще відводити гаряче повітря, коли комп’ютер нагрівається.

Висновок

Підсумовуючи, відзначимо, що основна причина перегріву ноутбука – це пил. Чищення комп’ютера потрібно робити регулярно, навіть якщо відсутні видимі ознаки неполадок. Регулярність чищення – один-два рази на рік. Не закривайте вентиляційні отвори ноутбука та вчасно робіть заміну термопасти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.