Статті

Чому камера у смартфонах знаходиться саме у лівому верхньому кутку

Share

Блогери та фахівці вивчили смартфони вздовж і впоперек: можна сказати, вони давно розкрили нам усі секрети і показали все, що приховано. Але деякі питання все одно виникають раптово, наприклад, чому смартфони на Android мають підборіддя , а iPhone немає. Чи замислювалися ви, чому в більшості сучасних смартфонів блок камер знаходиться зліва? Чому не праворуч? Почекайте, адже в деяких пристроях модуль зовсім по центру! Сьогодні поговоримо про це і розберемося, чому камера саме в лівому верхньому кутку , а не якось інакше.

Основна камера у смартфоні

Зверніть увагу, що камеру в телефонах раніше мали там, де душі завгодно: її ставили праворуч, ліворуч і навіть збоку в розкладачку Nokia. Щоправда, на той час мови про зручність не було: виробники користувалися нагодою і намагалися здивувати розпещеного покупця. Та й самі камери були швидше додатковою функцією і не могли замінити фотокамери. Але вже ближче до 2010-х років виробники стали розміщувати камеру строго зверху посередині (рідше) або у верхньому лівому кутку (частіше).

Все пояснювалося тим, що смартфони стали випускати у вигляді моноблока, тому можливостей розташувати блок камер помітно стало менше. У деяких смартфонах їх намагалися робити знизу, але це було досить дивне рішення – об’єктив увесь час заляпувався. Але все ж таки, чому камера зверху посередині зустрічається так рідко?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому телефони схожі на iPhone

Одна з причин, чому камера почала розташовуватися вгорі зліва – це поява iPhone. Смартфон від Apple швидко став популярним, а камера була розташована ліворуч з першого iPhone 2G. Це було пов’язано, в першу чергу, з розташуванням компонентів усередині та їх особливостями. У першому iPhone модуль камери був досить великим, тому при розташуванні по центру зайняв би місце інших деталей того ж розмовного динаміка.

Розташовувати його нижче також не вдалося: туди вже дістають пальці та й довелося б змінювати конструкцію, що призвело б до подорожчання смартфона. Довгий акумулятор з’явився в iPhone не відразу: саме після його впровадження шансів на камеру посередині взагалі не залишилося. А потім і зовсім компонування iPhone стало більш щільним, через що його не так просто ремонтувати – вільного місця у корпусі практично немає.

Як правильно фотографувати на телефон

Легко зрозуміло і те, що камера знаходиться в лівому кутку , а не в правому: у всьому винні правші. Так-так, блок камер розташований ліворуч саме через те, що коли ви фотографуєте, тримаючи телефон у горизонтальному положенні, повертаєте пристрій ліворуч на 90 градусів. Тому так, а не інакше: інакше, модулю камери заважала б рука. Щоправда, зіпсувати фотку пальцем, що стирчить зверху, можна і зараз, але якби камера була справа, ви б робили це набагато частіше.

Зверніть увагу на те, як люди повертають смартфони для горизонтальної зйомки або гри – адже реально вліво! Знову ж таки, через те, що правивши: великим пальцем правої руки дійсно зручніше натискати на кнопку «Додому» в iPhone, а навіть якщо її немає, то скидати шторку або перемикати додатки.

Камера у телефоні Nokia

Про камеру посередині все одно є, що додати: її встановлюють в такому положенні або дуже дорогі смартфони (Xiaomi 12 Ultra, Huawei Mate 40 або Sony Xperia) – виробник не економить на розробці таких пристроїв, тому невелике подорожчання ніяк не позначиться на прибутку. До того ж, ці флагмани — явно не для всіх, тому їхній тираж буде не такий великий. Інша справа – дешеві кнопкові телефони. У них рідко використовується потужний акумулятор великого розміру, модуль камер крихітний, а товщина корпусу також не важлива – можна знехтувати будь-яким варіантом при виробництві. Це той випадок, коли простіше робити як у всіх і не винаходити велосипеда.

Може здатися, що в Google Pixel 6 камера розташована по центру, але ні: всередині модуля об’єктиви зміщені вліво, але точно не вправо.

Особняком стоять смартфони Nokia, якщо пам’ятаєте про такі: у них модуль камер посередині з зовсім дивної причини – через традицію. Компанія випускає майже будь-який кнопковий телефон або смартфон із камерою по центру вгорі. Але є винятки: наприклад, Nokia G21, який втратив індивідуальність і став таким самим, як усі.

Як бачите, в більшості випадків розташування камери в смартфоні залежить від конструкції та бажання здешевити виробництво, але іноді через традицію. А з якого боку камера у вашому телефоні?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

View Comments

  • Притянуто за уши - правша как раз будет держать телефон ЛЕВОЙ рукой, а правой управлять им. Так, что как раз при таком расположении больше шансов, что пальцы перекроют камеру.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Які смартфони Motorola мають отримати Android 15

    15 версія Android ще не вийшла, але автори порталу Gizmochina вже підрахували, які пристрої Motorola…

    08.05.2024

    Apple запатентувала конструкцію шарніру для складаного iPhone

    Ще у жовтні 2023 року Apple подала заявку на патент, який описує конструкцію шарніру для…

    08.05.2024

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024