Чому камера у смартфонах знаходиться саме у лівому верхньому кутку

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Блогери та фахівці вивчили смартфони вздовж і впоперек: можна сказати, вони давно розкрили нам усі секрети і показали все, що приховано. Але деякі питання все одно виникають раптово, наприклад, чому смартфони на Android мають підборіддя , а iPhone немає. Чи замислювалися ви, чому в більшості сучасних смартфонів блок камер знаходиться зліва? Чому не праворуч? Почекайте, адже в деяких пристроях модуль зовсім по центру! Сьогодні поговоримо про це і розберемося, чому камера саме в лівому верхньому кутку , а не якось інакше.

Основна камера у смартфоні

Зверніть увагу, що камеру в телефонах раніше мали там, де душі завгодно: її ставили праворуч, ліворуч і навіть збоку в розкладачку Nokia. Щоправда, на той час мови про зручність не було: виробники користувалися нагодою і намагалися здивувати розпещеного покупця. Та й самі камери були швидше додатковою функцією і не могли замінити фотокамери. Але вже ближче до 2010-х років виробники стали розміщувати камеру строго зверху посередині (рідше) або у верхньому лівому кутку (частіше).

Все пояснювалося тим, що смартфони стали випускати у вигляді моноблока, тому можливостей розташувати блок камер помітно стало менше. У деяких смартфонах їх намагалися робити знизу, але це було досить дивне рішення – об’єктив увесь час заляпувався. Але все ж таки, чому камера зверху посередині зустрічається так рідко?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому телефони схожі на iPhone

Одна з причин, чому камера почала розташовуватися вгорі зліва – це поява iPhone. Смартфон від Apple швидко став популярним, а камера була розташована ліворуч з першого iPhone 2G. Це було пов’язано, в першу чергу, з розташуванням компонентів усередині та їх особливостями. У першому iPhone модуль камери був досить великим, тому при розташуванні по центру зайняв би місце інших деталей того ж розмовного динаміка.

Розташовувати його нижче також не вдалося: туди вже дістають пальці та й довелося б змінювати конструкцію, що призвело б до подорожчання смартфона. Довгий акумулятор з’явився в iPhone не відразу: саме після його впровадження шансів на камеру посередині взагалі не залишилося. А потім і зовсім компонування iPhone стало більш щільним, через що його не так просто ремонтувати – вільного місця у корпусі практично немає.

Як правильно фотографувати на телефон

Легко зрозуміло і те, що камера знаходиться в лівому кутку , а не в правому: у всьому винні правші. Так-так, блок камер розташований ліворуч саме через те, що коли ви фотографуєте, тримаючи телефон у горизонтальному положенні, повертаєте пристрій ліворуч на 90 градусів. Тому так, а не інакше: інакше, модулю камери заважала б рука. Щоправда, зіпсувати фотку пальцем, що стирчить зверху, можна і зараз, але якби камера була справа, ви б робили це набагато частіше.

Зверніть увагу на те, як люди повертають смартфони для горизонтальної зйомки або гри – адже реально вліво! Знову ж таки, через те, що правивши: великим пальцем правої руки дійсно зручніше натискати на кнопку «Додому» в iPhone, а навіть якщо її немає, то скидати шторку або перемикати додатки.

Камера у телефоні Nokia

Про камеру посередині все одно є, що додати: її встановлюють в такому положенні або дуже дорогі смартфони (Xiaomi 12 Ultra, Huawei Mate 40 або Sony Xperia) – виробник не економить на розробці таких пристроїв, тому невелике подорожчання ніяк не позначиться на прибутку. До того ж, ці флагмани — явно не для всіх, тому їхній тираж буде не такий великий. Інша справа – дешеві кнопкові телефони. У них рідко використовується потужний акумулятор великого розміру, модуль камер крихітний, а товщина корпусу також не важлива – можна знехтувати будь-яким варіантом при виробництві. Це той випадок, коли простіше робити як у всіх і не винаходити велосипеда.

Може здатися, що в Google Pixel 6 камера розташована по центру, але ні: всередині модуля об’єктиви зміщені вліво, але точно не вправо.

Особняком стоять смартфони Nokia, якщо пам’ятаєте про такі: у них модуль камер посередині з зовсім дивної причини – через традицію. Компанія випускає майже будь-який кнопковий телефон або смартфон із камерою по центру вгорі. Але є винятки: наприклад, Nokia G21, який втратив індивідуальність і став таким самим, як усі.

Як бачите, в більшості випадків розташування камери в смартфоні залежить від конструкції та бажання здешевити виробництво, але іноді через традицію. А з якого боку камера у вашому телефоні?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.