Чому хриплять динаміки на телефоні, і що з цим робити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Навіть при акуратному використанні смартфона часом трапляються неполадки, які дають про себе знати через якийсь час: смартфон, загорнутий у міцний чохол і заклеєний у протиударне скло дисплей, має шанси вийти з ладу або принаймні перестати працювати як після покупки. Одним із найчастіше використовуваних модулів є зовнішній динамік, який пошкодити найпростіше, адже не кожен чохол захищає цю область. Сьогодні поговоримо про те, чому хрипить динамік у смартфоні , чи впливає гучність звуку на його довговічність і чи можна уникнути поломки.

Максимальна гучність телефону

Часи, коли багато хто слухав музику на телефоні через вбудовані динаміки, далеко позаду: тепер більшість користувачів для цього віддають перевагу навушникам або блютуз-колонкам, лише зрідка включаючи улюблений плейлист або серіал на повну гучність. Будьте впевнені: чим частіше ви так робите, тим швидше динамік почне хрипіти . Гірше, якщо в смартфоні встановлено лише один динамік, тому на нього припадатиме велике навантаження.

До того ж, багато залежить від налаштувань еквалайзера і жанру музики, що програється: чим вона важча, чим більше ударних інструментів і високих частот використовується у файлі, тим більше шансів, що буде пошкоджена мембрана динаміка. Це означає, що динамік почне хрипіти або видавати чужі шуми. У цій ситуації доводиться міняти модуль на новий, тому в жодному разі не намагайтеся збільшити гучність на телефоні штучним шляхом – якщо виробник встановив саме ту, що є зараз, це оптимальне налаштування, що не підлягає зміні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Через що може хрипіти динамік у телефоні

Якщо ж ви не робите гучність на телефоні на повну і віддаєте перевагу слухати музику в навушниках, то боятися виходу деталі з ладу не варто. Але існує кілька інших ситуацій, при яких звук на телефоні стає тихішим .

  • Динамік у телефоні засмічився. Як уже говорилося вище, динамік не захищений чохлом від попадання пилу чи дрібного сміття. Бруд усередині спресовується, після чого його неможливо звідти дістати підручними способами.
  • У динамік потрапила вода. Навіть крапля дощу, що випадково потрапила, може спровокувати вихід динаміка з ладу. Діяти потрібно відразу, поки вода не викликала окислення контактів або замикання – достатньо відключити телефон і дати йому висохнути, не вдаючись до допомоги фена.
  • Стався збій у роботі телефону. Помітили, що іноді звук у телефоні починає хрипіти? Ймовірно, що вся справа у високому навантаженні: всьому виною неполадки у роботі ОС, неправильній прошивці.
  • Динамік хрипить у додатку. Зверніть увагу, що, наприклад, під час дзвінка динамік не видає дивних звуків, а хрипить лише під час перегляду фільмів або відтворення відео. Отже, проблема лише у конкретному додатку.

Хрипить динамік після падіння

Після падіння смартфон, на перший погляд, може опинитися в цілості та безпеці. Але це палиця з двома кінцями: з одного боку, може здатися, що телефон відбувся лише парою подряпин, але насправді пошкодження можуть бути всередині. Наприклад, навіть через падіння з дивана на підлогу в смартфоні можуть відклеїтися контакти динаміка, що призведе до спотворення звуку або його зникнення.

Крім того, не виключено, що може пошкодитися мембрана динаміка, а це якраз причина того, що динамік почав хрипіти. Хрип створюється через вібрацію на високому рівні гучності – на низькому рівні її не буде чути. Розбирати смартфон для того, щоб подивитися, звичайно ж, не варто краще довірити справу фахівцям, які замінять його.

Як виправити хрип у динаміці

Експерти зазначають, що в більшості випадків динамік у смартфоні хрипить саме через попадання пилу або через максимальну гучність, на якій прослуховується музика. Звичайно, за винятком випадків, коли ви власноруч занурили телефон у воду. Для цього вам необхідно час від часу чистити їх або зарахувати до ремонту, коли проблема дасть про себе знати: фахівці розберуть смартфон або почистять його за допомогою ультразвуку. Але все можна зробити самому: головне бути обережним.

  • Візьміть стару суху зубну або будь-яку іншу щітку та робіть нею кругові рухи за динамікою. Робіть це акуратно та плавно, без різких рухів.
  • Сміття може застрягти в сіточці: для цього візьміть зубочистку або голку з тонким кінцем і обережно зніміть наліт, але не пошкодіть сітку.
  • Потім візьміть пластилін або розжовану жуйку і прикріпіть до динаміка, після чого акуратно зніміть. Робіть це кілька разів, поки не дістанете все сміття.
  • Якщо у вас є досвід, можете розібрати смартфон та почистити сітку динаміка, промивши її водою та обробивши перекисом водню. Після цього добре просушіть його та встановіть на місце.

Динамік – не єдиний модуль у смартфоні, який може постраждати через неуважність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.