Статті

Як охолодити телефон у спеку: дієві поради

Share

З приходом літньої спеки висока температура навколишнього повітря починає негативно діяти не тільки на людей, а й на наших електронних помічників, тому що при вищій температурі відводити тепло від електронного приладу значно важче, і тому у багатьох виникає питання – як охолодити телефон у спеку.

Якщо взимку, або при температурі навколишнього повітря до сімнадцяти-вісімнадцяти градусів цельсію ви ніяк не помічали, що ваш телефон у процесі роботи виділяє тепло, то зараз, з приходом справжньої літньої спеки, це стало дуже помітно. Найчастіше нагрівання смартфона можна помітити під час зарядки, граючи в ігри з тривимірною графікою, довго залипаючи у соцмережах або переглядаючи відео на YouTube. Це відбувається через те, що процесор вашого смартфона, виконуючи поставлені завдання, не всю енергію використовує для того, щоб проводити розрахунки. Значна її частина йде у навколишню атмосферу як тепла від нагріву процесора, екрана та інших модулів телефону. І тут варто розуміти, що якщо ваш комп’ютер, який виконує приблизно ті ж завдання, що і смартфон може відводити від себе тепло примусовим обдуванням вентиляторами, то телефон такої можливості немає. Все тепло, яке він виділяє, має якось розсіюватися природним чином.

Експерти дізнавалися, чому перегрів смартфона може бути дуже небезпечним для вашого пристрою, що відбувається зі смартфоном під час перегріву. Також ми розглянемо, як уникнути перегріву смартфона і що робити, якщо він уже стався.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чим небезпечний перегрів телефону

При перегріві у багатьох відразу з’являється в голові аналогія з тепловим ударом у людини. Та й принцип цих процесів приблизно той же: і організм, і смартфон можуть не встигати відводити тепло, а іноді навіть отримують його ззовні, від сонця. Через це настають дуже неприємні наслідки.

Сильний перегрів смартфона від навколишнього повітря і сонячних променів, що палять, може призвести до пошкодження мікроелектронних компонентів, а в деяких випадках і до самозаймання пристрою, що супроводжується “ефектним” вибухом акумулятора.

Просто запам’ятайте: пряме сонячне проміння – найлютіший ворог вашого електронного пристрою.

Як спека впливає на батарею смартфона

У переважній більшості випадків у наших смартфонах використовуються літій-іонні та літій-полімерні акумуляторні батареї. Ці батареї хороші всім: у них відмінна ємність, їм можна надавати будь-які форми, у тому числі плоскі, для телефону. Але одна неприємна особливість у них є. Вони “люблять” здуватися, а іноді й самозаймаються від високих температур під прямим сонячним промінням. 

Особливо це відбувається на повністю заряджених телефонах. Це відбувається через закипання електроліту батареї, розрив герметичної оболонки батареї і вступ у реакцію літію з вологою повітря. Трапляються такі загоряння досить рідко, але ризикувати та залишати телефон під сонцем не варто.

Тим більше, пам’ятайте, що спека може і не вбити ваш акумулятор відразу, з ефектним салютом, а добивати його поступово, сильно знижуючи ємність акумулятора. Ви могли помітити, що і заряджається смартфон у спеку довше, щоб не перегрівати батарею.

Швидкість роботи смартфона та літня спека

Можливо, ви помічали, що смартфон на жарі починає працювати повільніше, а іноді й підлагоджує. Це не якісь “глюки”, а процес, який називається “тротлінг”. За допомогою нього ваш смартфон захищається від перегріву, знижуючи власну продуктивність. Цим самим він зменшує кількість тепла, що виділяється.

Щоб допомогти своєму телефону краще впоратися зі спекою, постарайтеся:

  • Не грати на сонці у “важкі” ігри.
  • Не залипати подовгу у соціальних мережах та месенджерах.
  • Давайте час від часу телефону охолонути.

Коли телефон починає перегріватися, ви і самі зможете помітити по “лагах” і “гальмах”. Особливо це помітно на старих смартфонах, з не дуже енергоефективними процесорами. У такому разі просто дайте смартфону “відпочити” у тіні 5-10 хвилин. Інакше можна пошкодити деталі смартфона.

Як не допустити перегрів смартфона

За більш високих температур ймовірність перегріву смартфона сильно зростає. Щоб уникнути перегріву необхідно дотримуватися низки правил:

  1. Заряджайте телефон за допомогою зарядного пристрою, який постачається з ним у комплекті. Найчастіше воно набагато ефективніше розподіляє та регулює силу струму в процесі заряджання, швидше заряджаючи смартфон і не допускаючи перегріву.
  2. Намагайтеся змістити графік заряджання вашого смартфона з жаркого часу на вечір або ніч. Або хоча б ховайте його в тінь.
  3. Намагайтеся не розміщувати смартфон під прямим сонячним промінням. Це стосується і розміщення його у спеціальному кронштейні-тримачі на торпеді автомобіля. Покладіть його нижче.
  4. Небезпеку “важких” ігор на сонці ми розглянули раніше. Та й самі намагайтеся якомога менше перебувати на сонці, адже здоров’я найважливіше.

Що робити з телефоном, якщо він уже гарячий 

Якщо ваш телефон вже такий гарячий, що його важко тримати – насамперед вимкніть його, або хоча б заблокуйте, якщо чекаєте на важливий дзвінок. Намагайтеся не використовувати його без гострої необхідності та не вмикайте екран, щоб він не зіпсувався. Зніміть з нього весь “одяг” у вигляді чохлів. Покладіть смартфон у тінь, та забезпечте його обдувши повітрям. Тільки не кладіть телефон у холодильник: контраст температур може зашкодити вашому пристрої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Epic Games анонсувала повернення Fortnite на iOS та iPadOS

    Євросоюз повідомив про те, що скоро на iPadOS теж будуть доступні сторонні магазини програм, як…

    30.04.2024

    У Дубаї будують найвищий у світі хмарочос (фото)

    В ОАЕ вже є найвища будівля у світі Бурдж-Халіфа, проте вона є комерційною, а не…

    30.04.2024

    Буде по-новому з 1 червня: користувачам Ощадбанку озвучили важливу новину

    Тим, хто має рахунки та карти Ощадбанку, розповіли, що зміниться з 1 червня. Насамперед збільшиться…

    30.04.2024

    Топ-5 помилок, які повільно вбивають смартфон

    Кожен власник мобільного телефону хоче, щоб пристрій прослужив якнайдовше. Насправді смартфон може вийти з ладу…

    30.04.2024

    Nothing Phone (2a) вийшов у новому незвичайному кольорі, але купити його дуже складно

    Стартап Nothing тільки минулого місяця представив бюджетний смартфон Nothing Phone (2a), а вже зараз анонсував…

    30.04.2024

    Всі iPad Pro 2024 року отримають найкращі OLED-дисплеї на ринку

    Глава аналітичної компанії Display Supply Chain Consultants Росс Янг заявив, що майбутні флагманські планшети Apple…

    30.04.2024