Що можуть гаубиці, які пообіцяв Джонсон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

САУ AS-90: на що здатна британська самохідка «Хоробре серце»

Українські захисники нині успішно застосовують на передовій вже п’ять видів 155-мм артилерії — гаубиці М777 та FH-70, а також САУ Caesar, М109А3 та AHS Krab. Проте, ми все ще потребуємо далекобійних засобів, здатних завдавати ефективного вогневого ураження в глибину бойових порядків противника.
Одним із варіантів підсилення компоненти важкої артилерії може стати отримання британських самохідних артилерійських установок AS-90 Braveheart («Хоробре серце»). Тож розповімо про неї докладніше.
Рішення створити для британської армії САУ AS-90 ухвалили після згортання у 1986 році міжнародної програми з розробки 155-мм гаубиці SP70. Роботи з модернізації цієї простої в експлуатації гаубиці в сучасну артилерійську установку AS-90 виконала компанія Vickers Shipbuilding and Senineering. На озброєння нову гаубицю прийняли у 1992 році, а вже наступного року Королівська артилерія отримала перші серійні зразки із замовленої загальної партії у кількості 179 одиниць. AS-90 замінили в британській армії всі інші типи артилерії — як самохідні, так і буксировані, за винятком легких гаубиць L118 та РСЗВ.

Конструкція AS-90 постійно вдосконалюється

Фактично з 1993 року — часу надходження у війська, конструкція AS-90 продовжує зазнавати вдосконалення. Напевно, найбільш значущим із них стала заміна старого 155-мм ствола L/39 на новий довжиною 52 калібру (трохи більше ніж 8 метрів). У результаті суттєво збільшилася максимальна дальність стрільби — спочатку до 24700 м, а з впровадженням модернізованої версії осколково-фугасного боєприпасу L15 — до 30000 м. При використанні снарядів збільшеної дальності гаубиця AS-90 з новим стволом здатна вистрілити і на 40000 м. При цьому як довгий, так і короткий стволи, пристосовані для стрільби всіма типами боєприпасів, що відповідають стандартам НАТО.
На правій та лівій сторонах башти розміщені прямокутні люки, які зачиняються броньованими дверима. На даху башти встановлений 7,62-мм кулемет для стрільби по повітряних та наземних цілях. Корпус та башта гаубиці вкриті 17-мм шаром сталевої броні. Поворот башти здійснюється завдяки електричним силовим приводам, у разі поламки — ручним аварійним приводом.
Силова установка складається з таких основних комплектуючих: дизельного двигуна VTA-903T-660 американської компанії Cummins і автоматичної трансмісії LSG 2000 німецької фірми Renk.

Балістику нового ствола відстежують сучасні комп’ютерні системи

Для найбільш повного використання високих балістичних характеристик нового ствола, гаубиця AS-90 оснащена низкою сучасних комп’ютерних систем — починаючи з системи прицілювання, що управляє електромеханізмами повороту башти, вертикальним наведенням зброї та закінчуючи системами навігації та зв’язку. Також у бортовий електронний комплекс інтегрований новий автомат заряджання, що використовує модульні метальні заряди замість традиційних.
При цьому бортова електроніка дозволяє кожній гаубиці AS-90 стати автономною бойовою одиницею. Гармата здатна вести вогонь 10-секундними чергами по 3 постріли або підтримувати більш рівномірний темп стрільби — 18 пострілів за три хвилини, або здійснювати 2 постріли за хвилину упродовж години в постійному режимі. Боєкомплект налічує 48 пострілів — 31 у башті та 17 у корпусі самохідки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.