Що нового в MacOS Ventura. Зібрали найголовніші зміни

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На щорічній конференції WWDC 2022 Apple показала майбутнє комп’ютерів Mac на найближчий рік. Нова macOS Ventura працює у тому числі на комп’ютерах із процесорами Intel, але підвищені вимоги до заліза призвели до зникнення з цього списку більшої частини таких пристроїв. Це було очікуваним кроком, адже Apple дуже активно просуває комп’ютери на своїх процесорах. Що також не повинно дивувати, це недоступність деяких функцій у бета-версії операційної системи, наприклад програма для спільної роботи Freeform стане доступною наприкінці року.

Для першої бета-версії операційна система досить стабільна, а більшість заявлених функцій працює як слід. Давайте подивимося, що нового привнесе MacOS Ventura на наші комп’ютери.

Stage Manager – як працює

Як і в кожній новій операційній системі Apple, крім, може бути macOS Big Sur, при першому запуску ви не побачите різниці. Зовні macOS Ventura не змінилася в порівнянні з попередницею. Все виглядає максимально звично і перенавчати ні на що не доведеться.

Перша функція, яка впадає у вічі і буде дуже корисна користувачам з невеликими екранами ноутбуків – Stage Manager. Суть Stage Manager полягає у зручному компонуванні відкритих вікон. Щоб його запустити, необхідно відкрити «Пункт керування» і натиснути на відповідний перемикач. При включенні цього режиму з робочим столом відбувається таке:

  • Поточна програма переміщається в центр екрану
  • Всі інші програми компонуються в стовпець зліва від поточного
  • Файли на робочому столі ховаються, щоб не заважати при перемиканні вікон

При використанні Stage Manager безлад на екрані комп’ютера одним натисканням кнопки перетворюється на акуратно складені стоси. Для перемикання на іншу програму, необхідно просто клікнути на потрібне вікно в стовпці ліворуч і поточна програма буде замінена на вибране. Але є цей режим і мінуси:

  • Не можна змінювати порядок додатків у стовпці ліворуч
  • Для закриття будь-якої програми необхідно його спочатку розвернути в центр екрана, а потім закрити стандартним способом
  • Щоб отримати доступ до файлів на робочому столі, необхідно обов’язково відкрити Finder

Зараз зрозуміло, що Apple необхідно скорочувати кількість кроків для таких базових функцій як закриття програми або доступ до робочого столу.

Окремо слід зазначити, що Stage Manager запам’ятовує саме відкриті вікна, а не програми. Тому, якщо у вас запущено з десяток різних документів у Pages, ви зможете перемикатися між ними.

Безумовно, цей режим розкриває свій потенціал на невеликих екранах ноутбуків, так як на великих моніторах і так достатньо місця для розміщення всіх необхідних для роботи вікон. Головне не звести нанівець усі зусилля Stage Manager з угруповання великої кількості програм, тому що навіть таке компонування можна зіпсувати зайвим старанням.

Автоматичні субтитри на Мак

Функція подібна до iOS 16. Звук із будь-якої програми можна перевести до субтитрів у режимі онлайн. За часів постійних відеоконференцій це стає дуже великою підмогою, особливо для людей з порушенням слуху.

На жаль, на сьогоднішній день заявлена ​​лише англійська мова для користувачів із США та Канади. Як це зазвичай буває наступного року, Apple розширить мовну підтримку цієї функції, але надії, що з’явиться російська мова, зовсім немає.

Настройки macOS Ventura

Кардинально змінився зовнішній вигляд системних налаштувань. Тепер вони виглядають аналогічно до програми “Налаштування” на iPad. Ліворуч стовпець з розділами, справа основне вікно, яке змінюється в залежності від вибраних установок.

До такого розташування належить звикати, але якщо ви користувалися iPadOS, то проблем із цим не повинно виникнути. Нові системні налаштування все ж таки стали зручнішими. Наприклад, раніше, щоб поміняти шпалери на робочому столі необхідно було пошерстити пункти меню, тепер з’явився окремий пункт «Шпалери».

Було покращено пошук Spotlight, він став пропонувати більш релевантні результати в пошукових запитах і займає менше місця при відображенні довгих списків. Тепер у видачі можуть відображатися нещодавно відвідані веб-сайти, якщо вони стосуються поточного пошуку.

Крім того, з’явилася можливість попереднього перегляду документа при натисканні на «пробіл». Нова версія Spotlight намагається відображати реальний результат пошуку, а не посилання на веб-сторінки.

Нові програми macOS Ventura

Вперше в macOS з’явився додаток «Годинник» . Воно повністю повторює функціональність аналогічної програми на iPad і виглядає точно також. Доступні розділи “Світовий годинник”, “Будильник”, “Секундомір” та “Таймер” з відповідними можливостями.

Аналогічно як і для iPadOS 16 Apple представила програму «Погода». Його наділили добрим набором функцій. Є можливість перегляду погоди по годинах та днях, відображати графік сходу сонця, швидкість вітру, обсяг опадів, якість повітря та UV-індекс. Все це видно відразу при запуску програми і не потребує додаткових налаштувань.

iPhone замість веб-камери

В окремому матеріалі ми розглядали детально використання iPhone замість камери в macOS Ventura. У двох словах, тепер якщо вам недостатньо якості вбудованої камери у вашому комп’ютері, ви можете за допомогою спеціального власника використовувати ваш смартфон замість камери .

Безумовно, якість буде на висоті, але чи є реальна необхідність у такому дуже велике питання. Як мінімум через те, що тримач для телефону необхідно купувати окремо і виглядатиме вся конструкція буде досить громіздко.

Авторизація без пароля на Mac

Apple Passkey дозволяє заходити на сайти не використовуючи текстові паролі, а лише біометрію – відбиток пальця або сканування обличчя. У недавній статті ми докладно розбирали, як працює Apple Passkey. Коли з’явиться необхідність увійти в обліковий запис, веб-сайт або програма направить запит на автентифікацію, необхідно буде лише скористатися Touch ID або Face ID і все готове.

У рамках покращень безпеки з’явилася можливість заблокувати замітку не тільки унікальним паролем, але й використовувати основний пароль для входу в систему. Таким чином, можна використовувати єдиний пароль для входу до всіх заблокованих нотаток або, що значно зручніше, задіяти Touch ID.

Угруповання вкладок у Safari

У браузері Safari з’явилася можливість угруповання вкладок за інтересами. Тепер можна окрему групу об’єднати вкладки з робочими сайтами, окремо для відпустки чи відпочинку. При відкритті конкретної групи вкладок ви не побачите іншу. Наприклад, при відкритті робочої ви не відволікатиметеся на інформацію про відпустку.

Одним клацанням непотрібну групу можна закрити і побачити тільки те, що цікавить зараз. Але угруповання не обмежується можливістю просто збирати потрібні сайти в одну пачку. Тепер усіма об’єднаними вкладками можна поділитися з друзями, сім’єю або колегами.

Загальні фото у iCloud

Так само як на iOS 16 у macOS Ventura з’явилася підтримка загальної медіатеки iCloud. У межах сімейного доступу створюється окремий альбом, якого отримують доступ всі члени сім’ї. При цьому існує можливість автоматичного додавання фото з конкретною людиною або зроблених з обраної дати.

У додатку камери на iPhone навіть з’явилася окрема кнопка для додавання фотографій до спільного альбому. Тепер є можливість усім користувачам, які мають доступ до нього, додавати, редагувати або видаляти фотографії. Усі мають рівні права з управління знімками.

Скасувати повідомлення в iMessage

Месенджер iMessage отримав два важливі покращення. Можливість редагування надісланого повідомлення та скасування надсилання. За функціональністю вони аналогічні iOS 16. На сайті виходила інструкція, як скасувати відправку та відредагувати повідомлення в iMessage. Всі дії на macOS повторюють такі на мобільних операційних системах.

Важливо мати на увазі, що якщо адресат використовує більш ранню версію iOS, iPadOS або macOS, скасувати відправку або редагувати повідомлення не вдасться. Точніше вийде, але все відображатиметься у вихідному варіанті. Цю особливість треба постійно тримати в умі, інакше людей, які зганьбилися, через неуважність буде дуже багато.

Програма «Пошта» отримала можливість після натискання кнопки «надіслати» протягом 10 секунд зупинити відправлення, поправити e-mail або зовсім видалити листа. Також тепер можна запланувати надсилання будь-якого повідомлення на конкретний день та час.

Ми не знаємо скільки покращень лежить під капотом нової операційної системи, але щороку в Apple оптимізують та покращують продуктивність та енергоефективність своїх систем. Як на мене, нова операційна система стала кращою і зручнішою для користувачів, а додаткові функції, якими її наділили в Купертіно в цьому тільки допоможуть.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.