Статті

Експерт розповів, як продовжити життя батареї телефону, щоб воно служило роками

Share

Якщо вам потрібно зарядити телефон, ви зазвичай просто вставляєте зарядний дріт у гніздо та чекаєте. Але є помилки, припустившись яких, ви можете скоротити життя вашого смартфона.

Як правильно заряджати телефон і про що ніколи не варто забувати під час цього процесу – читайте у нашому матеріалі нижче.

Як правильно заряджати телефон?

Інженер-програміст вбудованих систем компанії i3 Engineering Богдан Калінін каже: у всіх сучасних телефонах встановлюють акумулятори на основі літієвих електролітів (у переважній більшості Li-ion), які дуже критичні до правильних параметрів заряду та швидко деградують (погіршуються характеристики акумулятора) при відхиленні .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Саме тому телефони та інша техніка з літієвими акумуляторами має у собі вбудований контролер, який керує всіма параметрами заряду.

“Тому хвилюватися за “неправильний” заряд не має сенсу – контролер заряду знаходиться в самому мобільному телефоні і піклується про все сам, а зарядний пристрій – це просто джерело напруги для цієї мікросхеми”, – розповів експерт у коментарі Styler.

Можна “допомогти” телефону лише із середовищем навколо нього. Наприклад, якщо телефон під час заряджання покласти під подушку, він не зможе ефективно охолоджуватися. Через це контролер заряду зменшує струм, щоб не шкодити акумулятору. Тому протягом цілої ночі телефон може і не зарядитися до кінця.

Також літієві акумулятори не дуже люблять негативні температури – на холоді в них зменшується рухливість носіїв заряду (іонів).

Для мобільного телефону це виглядає як різке зменшення ємності акумулятора. Після нагрівання акумулятора до нормальних температур рухливість носіїв заряду відновлюється.

Тобто якщо зарядити акумулятор на морозі на 100% і потім нагріти, то виявиться, що насправді заряд акумулятора значно менше.

Чи можна залишати телефон на ніч на зарядці?

Залишати телефон на зарядці на ніч можна .

Контролер від’єднає акумулятор від зарядника після досягнення 100% і знову підключить, якщо телефон споживатиме занадто багато енергії, щоб компенсувати це споживання.

Чи можна повністю заряджати та розряджати телефон?

“Перезарядити” акумулятор не вдасться. Після повного заряджання контролер заряду обмежує заряд, доповнюючи його, якщо потрібно, залишатися на стовідсотковому рівні.

Заряджання акумулятора від 0 до 100 (тобто повний цикл) зношує його сильніше, ніж якби цикл був 0-80% (неповний цикл).

Неповний цикл скоротить тривалість роботи від акумулятора, проте суттєво уповільнить його деградацію. Деякі сучасні ноутбуки дозволяють обмежити заряд на такому рівні, проте мобільні телефони такої функції не мають.

Розрядити акумулятор до небезпечних йому значень теж не вдасться – спрацює захист і відключить акумулятор від телефону. Захист налаштований на нижчий рівень заряду, ніж той, коли телефон покаже на екрані 0% і вимикається.

Чи шкодять перепади напруги та як уберегти телефон?

“Про перепади напруги в електромережі телефон навіть не дізнається. Адже всі зарядні пристрої для цього мають імпульсний принцип роботи. Енергія в них трансформується не лінійно, а маленькими порціями. Контролюючи розмір цих порцій, зарядні пристрої можуть працювати в досить широких межах напруг мережі (зазвичай це 100-240 В), підтримуючи при цьому стабільну напругу на виході”, – каже Калінін.

З іншого боку, неякісні зарядні пристрої можуть погано згладжувати напругу. Воно буде трохи вагатися, але на життя акумулятора це не дуже вплине, але принесе інші проблеми.

Часто при підключенні мобільного телефону до неякісного зарядного блоку сенсорний екран телефону починає “жити своїм життям” (з’являються примарні дотики).

Оригінальна “зарядка” є обов’язковою?

Зарядний пристрій – це лише джерело напруги для контролера заряду. Оригінальний зарядний пристрій від неоригінального може відрізнятися якістю фільтрації, потужністю, протоколами швидкого заряджання.

Якщо якісний неоригінальний зарядний пристрій має достатню потужність і підтримує потрібний протокол “швидкої зарядки”, він заряджатиме не гірше оригінального і ніяк не впливатиме на швидкість деградації акумулятора.

Чи можна користуватися телефоном під час заряджання?

Ви можете користуватися телефоном під час заряджання. Проте це подовжить час заряджання, тому що енергія витрачається ще й на роботу.

Також телефон під час заряджання може нагріватися, а важка робота на ньому (як ігри) збільшуватиме нагрівання, що призведе до повільної роботи телефону та прискорить деградацію акумулятора.

Чому стан батареї з часом погіршується?

Електрохімічні процеси в літієвому акумуляторі відбуваються неідеально і з кожним циклом заряду-розряду в структурі акумулятора відбуваються невеликі пошкодження, які зменшують його електричну ємність.

Виробники Li-ion акумуляторів у середньому гарантують близько 250-300 циклів повного заряду-розряду.

При цьому ємність акумулятора падає в середньому до 80% початкової, але цей показник залежить від сили струму, якою проводився заряд і розряд. Чим струм більше, тим швидше акумулятор деградує. Тому, по можливості, варто заряджати телефон не швидкою зарядкою, а звичайною – це суттєво подовжить час заряду, але зменшить швидкість його деградації.

Однак йти на крайності і ніколи не використовувати швидку зарядку теж не варто, тому що замінити акумулятор на сервісі після того, як він почав тримати відчутно менше часу, більшість мобільних телефонів не буде проблемою.

Отже, продовжити життя акумулятора мобільного телефону можна, якщо дотримуватися цих порад:

  • уникайте заряджання телефону при екстремальних температурах навколишнього середовища
  • під час заряджання знімайте чохол, не накривайте, заряджайте на рівній твердій поверхні, щоб телефон міг охолоджуватися
  • закінчуйте зарядку на 80-90% – це краще для акумулятора, ніж заряджання до повного
  • краще заряджати не швидкою зарядкою, а звичайною

Джерело: rbc.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Ось чому Windows XP не варто використовувати у 2024-му році (відео)

    Техноблогер Ерік Паркер опублікував цікавий відеоролик: він показує, як Windows XP відстала від часу в…

    17.05.2024

    Qualcomm перестає постачати компоненти для Huawei до США

    Влада США зупинила поставки компонентів американської компанії Qualcomm для китайської Huawei Technologies, імовірно, у відповідь…

    17.05.2024

    ASUS розкрила характеристики свого ноутбука на Snapdragon X Elite

    В'єтнамське відділення ASUS випадково опублікувало зображення та характеристики першого ноутбука компанії з процесором Qualcomm Snapdragon…

    17.05.2024

    Motorola представила новий смартфон у якого задня панель з дерева

    Сімейство смартфонів Motorola поповнила флагманська модель X50 Ultra. Крім потужного заліза, просунутої камери та «кіберспортивного»…

    17.05.2024

    Інсайдер назвав дату коли представлять iPhone 16

    Головна аналітична компанія DSCC Росс Янг поділився в X (екс-Twitter) інформацією про те, що постачальники…

    17.05.2024

    Виробництво дисплеїв для iPhone 16 розпочнеться у червні

    За його словами, випуск панелей розпочнеться вже найближчими тижнями, причому найбільші обсяги виробництва будуть у…

    17.05.2024