Чи правда, що iPhone можна заразити вірусом

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple пильно стежить за безпекою своїх операційних систем: встановлювати програми в iPhone з інших джерел дуже складно, можна сказати, що це майже нереально зробити. Саме тому тямущих способів повернути Ощадбанк та інші віддалені програми, як і раніше немає, зате ваш iPhone завжди в безпеці. Варто обмовитися: вразливості в iOS та інших фірмових операційних системах все ж таки є, але компанія швидко виправляє більшість з них. Проте заразити iPhone вірусом цілком реально — виходить, потрібно якось захищати iPhone? Давайте розберемося, чи є у цьому сенс.

Віруси для iPhone

Багато хто впевнений, що шкідливого ПЗ для iPhone не існує або, як говорить один з жартів, вони просто платні. Це не так: нещодавно з’ясувалося, що творці таких програм навчилися обходити захист App Store і встановлювати віруси на iPhone. Причому робиться це дуже просто через TestFlight — утиліту, призначену для тестування програм для iOS до публікації в App Store. Зловмисники скористалися тим, що ці програми не перевіряються модераторами та розіслали посилання на завантаження користувачів.

До слова, TestFlight дозволяє додати до списку випробувачів до 10 тисяч користувачів. На них чекав неприємний сюрприз — додаток, замаскований під клієнт торгівлі криптовалютами BTCBOX, який після встановлення непомітно заражав iPhone користувача. Іншим способом заразити iPhone виявилася можливість закріплювати посилання у вигляді ярличка на екрані «Додому»: так шахраї могли розсилати посилання на шкідливі сайти через пошту. Що ж це виходить, для iPhone потрібний антивірус?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чи потрібний антивірус на iPhone

Тим не менш, ризик заразити iPhone вкрай низький. Та й самі програми, що існують в iOS для забезпечення безпеки, не перевіряють смартфон на наявність шкідливого програмного забезпечення. Все це відбувається через так звану «пісочницю» iOS, завдяки якій програма ніколи не отримує доступ до даних інших програм. По суті вони працюють з урізаними повноваженнями без root-прав як в Android, тому не можуть змінити системні налаштування. Функції таких програм для iOS обмежені.

  • Пошук телефону у разі втрати.
  • Захист від небезпечних веб-сайтів.
  • Оповіщення про нову версію iOS.

Як ви розумієте, всі ці функції виконують інші програми. Знайти iPhone можна через Локатор, від небезпечних сайтів захищають Safari та його додаткові розширення, а встановити оновлення нагадує сам iPhone. Крім того, убезпечити себе в Інтернеті допомагає VPN, бажано платний.

Чим небезпечний джейлбрейк

Як ви вже знаєте, для iOS 15 робочого джейлбрейка немає – воно і на краще. У кращі часи джейл дозволяв користуватися iPhone на всі 100, надаючи користувачеві права адміністратора iOS і навіть оминати обмеження системи безпеки Apple. По суті, це те саме, що завантажувати та встановлювати все підряд на комп’ютер, відключивши антивірус. Джейлбрейк дає більше можливостей, але знижує рівень безпеки, внаслідок чого можна легко заразити свій iPhone шкідливим ПЗ.

Але якщо у вас якимось чином опинився під рукою iPhone з iOS 14 і раніше версіями, то краще уникати спокуси встановлювати джейлбрейк: такі пристрої швидше розряджаються, гірше ловлять мережу, а стандартні функції і служби працюють нестабільно. Крім того, пристрій із джейлбрейком не підлягає ремонту за гарантією та його складно оновити.

Чому гальмує iPhone

Якщо пристрій на Android або Windows почав працювати нестабільно, з високою ймовірністю ви спочатку подумаєте про вірус. Якщо ж про iOS, то все набагато простіше: ймовірно, вам необхідно просто перезавантажити смартфон. У гіршому випадку, глюки говорять про те, що потрібно звільнити пам’ять або замінити батарею.

Якщо максимальна ємність стала нижчою за 80%, то неминуче відключення пристрою при пікових навантаженнях, а також зниження продуктивності – стара батарея iPhone не може видавати потрібну потужність, через що куплений два роки тому смартфон починає тупити. Вам просто потрібно замінити акумулятор, після чого все налагодиться.

Як бачите, антивірус для iPhone не потрібен – Apple вже подбала про вас і додаткових витрат нести вже не доведеться, а існуючі вразливості в безпеці складно назвати вірусами: а для того, щоб не наражати iPhone на небезпеку, достатньо лише не встановлювати будь-що. А тепер уявіть, що було б, якби існували альтернативні магазини додатків!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.