Головна Статті Чи правда, що не можна заряджати смартфон до 100%

Чи правда, що не можна заряджати смартфон до 100%

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядка – це, напевно, один з найнебезпечніших впливів, якому може бути підданий смартфон у процесі експлуатації. Мало того, що в цей час він пов’язаний з електромережею, стрибки напруги якої можуть пошкодити акумулятор, особливо якщо використовується контрафактне обладнання, так ще й будь-яка зарядка, відверто кажучи, знижує його ресурс. В результаті батарея хоч і насичується енергією, але з кожним разом втрачає свою ємність. Щоб знизити цей вплив, користувачі почали вигадувати різні методики, які нібито дозволяють відстрочити старіння акумулятора. Наприклад, заборона заряджання до 100%. Розбираємось, що тут не так.

Почнемо з того, що прямої заборони на зарядку смартфона до 100% не існує. Тим не менш, це повір’я з’явилося вже дуже давно, і з тих пір буквально не дає спати багатьом користувачам, які як божевільні змушені відслідковувати рівень насичення акумуляторів своїх апаратів, через кожні 10 хвилин тикаючи в їхні екрани, щоб переконатися, що зарядка не пішла. понад 80%.

Як треба заряджати смартфон на Android

Не скажу, що в цьому немає сенсу. Справді, якщо ви заряджатимете смартфон з 20% до 80%, він витратить не повний цикл зарядки, а, наприклад, 0,3-0,4 циклу. Так-так, виявляється, цикли можуть витрачатися на десяті і навіть соті частки. Саме цей аспект і збив користувачів. Тепер більшість щиро вірить у те, що якщо зарядити смартфон до 100%, йому це може нашкодити, що, звичайно ж, не є правдою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зарядка до 80% – дійсно дозволяє витратити менше одного циклу заряджання. Саме тому електромобілі Tesla мають спеціальний механізм, який зупиняє зарядку при досягненні цієї позначки. За словами Ілона Маска, це оптимальний рівень, при якому автомобіль може проїхати досить багато, а навантаження на його батарею – мінімальне. Ось тільки не потрібно плутати електромобіль і смартфон, у якого акумулятор — у сотні разів менше.

Що потрібно знати про зарядку смартфона

Давайте поясню на пальцях і тезово, чому заряджати смартфон до 80% просто не має сенсу у довгостроковій перспективі:

  • Середньостатистичний смартфон розрахований приблизно на 500 циклів зарядки, після яких його ємність почне знижуватися. Після цього він вже не зможе забезпечувати ту саму автономність, що й раніше, а стрибки напруги процесора будуть провокувати його перезавантаження.
  • Якщо заряджати смартфон від 0 до 100% щодня, вам вистачить його майже півтора року. Тільки уявіть собі – півтора роки! Адже якщо ви заряджаєте смартфон хоча б через день, то його знос настане не раніше ніж через три роки. Та на той час ви напевно поміняєте його на новий. Тому економити ресурс батареї сенсу точно немає.
  • Заряджаючи смартфон від 20 до 80% або від 30 до 70%, ви хоч і скорочуєте його зношування, але змушені заряджати смартфон частіше. Тобто, якщо я заряджу свій апарат від нуля до сотні, він пропрацює цілих 3 дні поспіль. А от якщо я заряджу його від 20 до 80%, то в півтора-два рази менше. Виходить, його доведеться заряджати більше.

Зарядка до 100% не тільки не шкодить смартфону більше, ніж належить, тому що один такий сеанс скорочує кількість доступних циклів рівно на 1, але ще й дозволяє вам заряджати апарат рідше. Адже багато хто чомусь думає, що в цьому випадку створюється небезпека «перезарядки». Але це, звичайно ж, повна нісенітниця, тому що більше одного циклу за одну зарядку акумулятор ніяк не втратить. Для себе ж я чітко зрозумів, що заряджати смартфон щовечора мене не спокушає, тому краще я втрачатиму за цілим циклом, але не залежатиму від розетки. Тим більше, що через 500 циклів мій смартфон мені вже набридне, і я просто куплю новий.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: