Чи потрібний антивірус на телевізор зі Smart TV

У 2019 році компанія Samsung додала до своїх розумних телевізорів антивірусне програмне забезпечення в обличчя McAfee, пізніше зазначивши, що повну перевірку потрібно запускати кожні кілька тижнів. Щоправда, це стосується лише телевізорів, підключених до Wi-Fi — працюючі автономні пристрої це не зачіпає. Насправді, тільки уявіть, у який час ми живемо: антивірус потрібен навіть на телевізорі! Тим більше, встановити його не важко: програми є в попередньо встановленому Google Play . Проблем з вибором антивірусного ПЗ не повинно бути — навіть недорогі моделі працюватимуть без глюків. Сьогодні розберемося, чи потрібно встановлювати антивірус на телевізор і у яких випадках він потрібний найбільше.

Віруси на телевізорі

Існує ймовірність того, що ваш телевізор зі Smart TV зламають , але вона вкрай низька: швидше за все, атака якщо і трапиться, то з використанням вразливості в операційній системі, яку не може виявити антивірус. Це називається “атака нульового дня” і щоб її уникнути, виробник повинен випустити оновлення програмного забезпечення з виправленням помилок безпеки.

Як і більшість пристроїв, оновлення може прилетіти непомітно і встановиться автоматично, але відбувається це вкрай рідко, та й термін підтримки вкрай низький – що вже казати про телевізори, які досі не отримали Android 12, хоча наступна версія вже на підході. Так що, якщо ваш телевізор не оновлюється вже давно, то антивірус вам не завадить, особливо якщо мова про Android TV.

Менш схильні до зараження вірусами ТВ-приставки: вони компактні, завжди є можливість відключити від Інтернету і в більшості випадків використовуються для потокового відтворення відео за допомогою вбудованих програм. Зовсім забути про антивірус для TV , якщо користуєтеся Apple TV або Chromecast, а також пристроєм на базі Google TV: вони створені виключно для перегляду відео.

Віруси на Android

З іншого боку, якщо мова про Android TV, то ми відразу маємо на увазі можливість встановлювати сторонні програми з інших джерел, паралельно даючи їм різні дозволи: це можуть бути браузери з можливістю скачування контенту, аналоги Google Play та інші програми, які зручніші за стандартні, але їх безпека може викликати питання.

До речі, віруси на Android є, їх менше, ніж на Windows, але вразливостей достатньо. Також варто мати на увазі, що не кожне антивірусне програмне забезпечення здатне проводити перевірку у фоновому режимі, а якщо це і відбувається, то телевізор починає тупити, картинка гальмує, особливо, якщо запускаєте багато додатків і дивіться відео в 4К.

Антивірус для Android телевізора

Навіщо ви використовуєте телевізор на Android TV? Впевнений, по-перше, для перегляду контенту на YouTube та інших стрімінгових сервісах або зі знімного носія. По-друге, для ігор прямо на телевізорі або приставці. Google Chrome і месенджери – це вже дуже рідкісний випадок: як не крути, але для цього Android TV не дуже підходить. Особисто я не знаю жодної людини, яка б зберігала на телевізорі якісь важливі дані, документи чи фотографії. Крім того, оплата передплат в основному відбувається з телефону, тому втрачати особливо нічого за винятком теоретичного злому Google-аккаунта. Додайте до цього те, що оплачувати програми в Google Play не можна – виходить, антивірус не дуже потрібний.

Антивірус на телевізор можна встановити тільки в тому випадку, якщо використовуєте Smart TV по повній: для встановлення програм, часто підключаєте знімні носії (флешки, карти пам’яті, зовнішні жорсткі диски), браузери для інтернет-серфінгу. У будь-якому випадку, антивірус на телевізор варто завантажувати виключно на ваш розсуд: зрештою, випадки, коли був злом Smart TV , дуже рідкісні.

Що стосується вибору антивірусу для телевізора, то можете сміливо встановлювати будь-який доступний з Google Play. Усі плюс-мінус працюють однаково, відрізняючись лише наявністю російської мови та обсягом баз даних. Спробуйте ESET Smart TV Security : він розроблений спеціально для Android TV та приставок на цій ОС. У безкоштовній версії є все потрібне.

  • Сканування встановлюваних програм.
  • Ручне сканування.
  • Перевірка файлів на знімних носіях.
  • Захист від блокування екрану.
  • Російськомовний інтерфейс.
  • Дозволяє вибрати дію при виявленні вірусу.

В цілому, ESET майже нічим не відрізняється від Dr.Web з однією різницею: у другому додатку можна відправляти файли на карантин, щоб убезпечити систему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.