Чи можна заряджати iPhone від ноутбука

Незважаючи на те, що Apple випускає широкий асортимент адаптерів живлення різної потужності, жоден з них – навіть найкрутіший на 140 Вт – не зарядить iPhone швидше, ніж 18-ватний ЗП. Цього не допустить апаратне оснащення смартфона, який банально не підтримує швидше зарядку. В результаті, який би зарядник ви не взяли, готуйтеся провести біля розетки в кращому разі цілу годину. А що буде, якщо підключити iPhone до ноутбука? Чи зможе ноутбук заряджати смартфон на високій швидкості, а якщо ні, то якою буде його межа? На ці та інші питання відповімо у цій статті.

Необхідність підзарядити iPhone від ноутбука може виникнути з різних причин. Наприклад, коли пристрої, які потрібно зарядити, кілька. Тоді логічно підключити ноутбук до розетки, а вже від нього записати розряджені гаджети. Адже якщо у вас MacBook Pro, то завдяки чотирьом роз’ємам ви можете одночасно заряджати як мінімум три пристрої: смартфон, планшет і, скажімо, навушники. Але наскільки швидко вони заряджатимуться?

Швидкість заряджання iPhone від ноутбука

Питання насправді складніше, ніж може здатися на перший погляд. Тому що значення має не так адаптер живлення, – скільки технічні характеристики роз’єму USB-C , до якого підключається iPhone. Йдеться про стандарти USB 3.0, USB 3.1 та USB 4.0. Причому, що цікаво, той самий комп’ютер Mac може поєднувати в собі порти різних поколінь, так що розділяти їх за моделями та роками випуску в даному випадку не доречно.

Apple вважає за краще не ділитися вихідною потужністю USB-портів своїх ноутбуків, і нижче стане зрозуміло, чому це правильно, але з відкритих джерел відомо , що потужність, яку видають роз’єми сучасних ноутбуків, варіюється від 4,5 до 15 Вт.

  • USB 3.0 — 4,5 — 5,5 Вт
  • USB BC 1.2 — 10,5 Вт
  • USB Type-C 1.2 — 15 Вт

Як правило, всі ноутбуки оснащуються портами різних специфікацій. Візьмемо для прикладу сучасні MacBook Pro: з чотирьох USB-роз’ємів , які несуть на собі лептопи Apple, тільки два підтримують максимальну вихідну потужність 15 Вт , а два видають не більше 5,5 Вт. Навіть якщо ви підключите ноутбук до мережі через 140-ватний адаптер живлення, який Apple випустила минулого року, швидкість заряджання iPhone від MacBook Pro не зросте.

Потужність роз’ємів USB не змінюється в залежності від типу комп’ютера. Тобто стаціонарні iMac, Mac mini або, скажімо, Mac Studio заряджають зовнішні пристрої на тій самій швидкості, що мобільні моделі. Їх максимум – 15 Вт. Однак буває, що iPad або iPhone не заряджається від MacBook : значок зарядки горить, але ресурс акумулятора не заповнюється. Це означає, що зовнішній пристрій не вистачає напруги. Чому?

Причини можуть бути різні:

  • Несправний USB-порт
  • Виконуються ресурсомісткі завдання
  • Заряджаються інші пристрої
  • Основний пристрій потребує занадто високої напруги, яку ноутбук не може видати

Чи безпечно заряджати iPhone від комп’ютера

Так що якщо USB-порт вашого видає 15 Вт – це вже добре. Особливо для iPhone. Так, це не максимальний показник, з яким можуть заряджатися нові смартфони Apple (18 Вт), але досить близький до нього. Таким чином, якщо ви підключите iPhone до будь-якого сучасного компютера, що вийшов після 2016 року, то зможете зарядити свій смартфон в межах півтори години. Те саме стосується і інших пристроїв, у тому числі і iPad.

Інша справа, чи варто взагалі так робити, або якщо ставити питання по-іншому, чи безпечно заряджати iPhone від MacBook ? Ну, відверто кажучи, користі від цього точно буде небагато. Вашому ноутбуку – так точно. Адже в момент заряджання лептоп віддає смартфону ресурс свого акумулятора, який він отримує з мережі електроживлення. Втрачаючи енергію, MacBook змушений безперервно заповнювати її, що є для нього фактором зносу.

Зрозумійте правильно: підзарядити iPhone від MacBook можна без проблем. Це не завдасть ні смартфону, ні ноутбуку скільки-небудь помітної шкоди. Однак використовувати лептоп як розгалужене для заряджання зовнішніх пристроїв на постійній основі категорично не рекомендується, виходячи з практичних міркувань. Достатньо перевести зручність такого методу заряджання у супутні втрати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.