Відомо, чи потрібний антивірус для macOS

Наш читач задав питання “Чи потрібно ставити антивірус на MacOS?”, відповідь на яке, здавалося б, лежить на поверхні. Але навіть тут не все так однозначно. Що ж, спробуємо розібратися.

Чи є віруси на Мак

Навіть користувачі Windows, які знають про macOS мимохіть, чули про те, що операційна система для комп’ютерів Apple не заражена вірусами, а антивірусів для них не існує. Якось я навіть стикався з думкою одного фаната яблучних смартфонів, що, мовляв, iTunes і не тільки медіакомбайн, але ще й антивірус для iPhone. Але про його функції поговоримо іншим разом.

Що стосується вірусів для пристроїв Apple, все трохи складніше: тільки в другому півріччі за підрахунками аналітиків у продуктах Apple накопичилося 380 вразливостей. Це не говорить про те, що всі ваші дані безпосередньо вирушають хакерам, але вже натякає на те, що операційні системи від купертинівців не такі ідеальні. Але комп’ютери Mac займають в рази меншу частку ринку на відміну від Windows, тому вони й справді менш привабливі для шахраїв.

В операційній системі від Apple передбачено кілька утиліт, наприклад, XProtect , яка працює непомітно для користувача, а також не впливають на продуктивність комп’ютера. Ще одна ( Gatekeeper ) запобігає запуску програми без дозволу користувача, якщо вона не позначена як безпечна. Самі програми запускаються в ізольованому середовищі та виконують лише свої функції, не отримуючи доступу до важливих параметрів системи.

Але навіть у такій системі безпеки є проломи: XProtect перевіряє файли лише за певними параметрами, але не за всіма, через що блокуються лише деякі програми. З іншого боку, антивіруси з App Store не можуть отримати доступ до більшості файлів на диску навіть при повному доступі – відповідно знайти всі загрози також не вийде.

Шкідливі програми для macOS

Ще одна причина, чому користувачі вважають, що для macOS не потрібний антивірус – це зниження продуктивності. У цьому є частка істини, але це стосується лише старих моделей комп’ютерів — зараз навіть ПК на Windows мають достатньо ресурсів для того, щоб працювати у фоновому режимі і не впливати на продуктивність.

Але, як ви знаєте, підхопити вірус на macOS можна за своєю дурістю. Навіть із встановленим антивірусним ПЗ реально занести на комп’ютер шахрайську проблему, скачану з лівого ресурсу, під виглядом корисної програми. Зазвичай вони мають схожу назву і навіть маскуються під браузери та самі антивіруси.

Отже, не можна сподіватися лише на вбудовані рішення від Apple, які найчастіше ігноруються самими користувачами: той же Gatekeeper пропонує не встановлювати інше програмне забезпечення, але залишає вибір користувачеві. По дурості можна відкрити програму, проігнорувавши вимоги безпеки і ввести, скажімо, дані карти. Тут навіть ніякий антивірус на 100% не допоможе.

Чи потрібно встановлювати антивірус на Мак

Антивірус на macOS варто встановлювати, якщо працюєте в потенційно небезпечному середовищі

Як не крути, але антивірус для macOS потрібний для перестрахування, особливо якщо працюєте в потенційно небезпечному середовищі. Якщо знайшли хороше антивірусне програмне забезпечення, то не полінуйтеся його встановити – воно точно зайвим не буде. Але, при цьому, на антивірус сподівайтеся, але й самі не схибуйте – підвищуйте пильність і будьте обережні. Шкідливі програми для MacOS існують, хоч про них і жартують, що вони платні. У будь-якому випадку, ваш Mac – такий же ПК, як і решта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.