Чи можна залишати зарядний пристрій в розетці

Мої батьки привчили мене до порядку з самого дитинства. З тих пір я ретельно перевіряю все перед виходом з дому, в тому числі електроприлади: завжди витягую з розетки залишені зарядки і навіть відключаю чайник. Недовірливість? Можливо. Днями я виходив із дому і знову повторив звичний ритуал, але задумався, а чи є в цьому сенс? Моя мама постійно залишає зарядки в розетках і навіть телефон, який вже заряджений – нічого поганого і не сталося. Я досконально розібрався у цьому питанні та зрозумів, що не все так просто. Робите те саме на автоматі? Тоді ось вам невеликий розбір, чи можна залишати зарядку в розетці .

Як працює зарядний пристрій для телефону

Мій дідусь завжди казав, що зарядник, що стирчить з розетки, споживає електроенергію. Звичайно ж, я в це не вірив, але час все розставив на свої місця: витрата дійсно є як і у будь-яких електричних пристроїв. Імпульсне джерело живлення має регулятор напруги, у якому працюють кілька компонентів незалежно від навантаження. Це називається “струм спокою” – мінімальне навантаження за потужністю. У джерела живлення ці цифри варіюються від 1 до 20% від максимальної потужності.

Багато залежить і від самого адаптера, від його якості та конструкції. Саме тому ми завжди відбираємо для вас лише перевірені варіанти. Деякі адаптери передбачають обмеження споживаної потужності не більше 1 Вт в режимі бездіяльності. Інші переходять у режим фізичного відключення, навіть коли смартфон заряджено .

Скільки електроенергії витрачає заряджання телефону

Зарядка, залишена в розетці, споживає вхолосту від 0,06 мА * год до 0,33 мА * год, що саме по собі мізерно мало. Навіть у «гіршому» випадку за рік такий адаптер витрачає кумедну кількість електроенергії (близько 0,3 кВт), що ніяк не вплине на ваш бюджет. Тим більше, до економії це не має жодного стосунку. Можете тримати в розетці відразу кілька адаптерів і також не помітите різниці у збільшенні рахунку за електрику.

Чи може загорітися зарядка від телефону

Я відключаю зарядку через те, що боюся загоряння. У цьому сенс, коли розетка несправна. Крім того, є шанс, що станеться різкий стрибок напруги. Так, сучасні якісні зарядки мають свій ресурс, який в середньому становить 50 000 годин, що відповідає 6 рокам безперервної роботи. А якщо відключати зарядний пристрій з розетки , то його ресурс лише збільшиться. Чи є у цьому сенс? Безумовно так.

Незважаючи на те, що багато користувачів змінюють зарядники майже кожні півроку через те, що він перетирається, розхитується, є відповідальні хлопці, які акуратно ставляться до аксесуарів. Загалом, практичний сенс у тому, чи потрібно прибирати зарядку з розетки , все-таки є.

Інструкція до зарядного пристрою

ДСНС України все-таки попереджає, що електроприлади потрібно відключати із мережі. Хоча пожежі через несправні зарядки трапляються не так часто, варто суворо дотримуватися інструкцій: виробники чітко вказують, що з метою безпеки його слід відключати від мережі. Так оригінальні зарядні пристрої — ще один пункт, яким багато хто нехтує.

Дешеві адаптери та кабелі найчастіше створені з неякісних матеріалів, а виробники таких аксесуарів заощаджують на їхньому створенні. Саме це може бути причиною загоряння: наприклад, під час грози удар блискавки може вивести з ладу будь-який електроприлад, у тому числі зарядний пристрій.

Чому не можна залишати зарядку в розетці

Незважаючи на те, що зарядка в розетці без телефону не має великої небезпеки, є прості причини, чому її варто прибирати.

  • Ви можете спіткнутися про неї та випадково пошкодити, не кажучи вже про те, що можна висмикнути розетку (і таке буває);
  • Є ризик того, що домашні тварини її гризтимуть — через таку недбалість вже постраждало чимало аксесуарів;
  • Усьому має бути своє місце у домі. Ви ж не зберігаєте окуляри чи ноутбук на підлозі? Зарядник — такий самий пристрій, як і всі інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.