Все про прослуховування вашого смартфона. Як виявити та захистити себе

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Кожен користувач смартфоном знає, що це не просто пристрій для спілкування, а величезне сховище інформації (часто конфіденційної). Шахраї з різних причин починають вигадувати різні схеми для того, щоб вкрасти чиїсь дані. Сьогодні йтиметься саме про прослуховування телефону. Ця дія повністю незаконна і карається, тому важливо знати, як виявити прослуховування і як захистити себе від подібних речей.

Перш ніж почати виявляти ознаки прослуховування, слід зрозуміти, як взагалі шахраї підключаються до чужого пристрою. Тут є кілька способів із різним рівнем складності.

Перший і найпростіший варіант може використовувати буквально кожен зловмисник, який хоча б трохи розуміється на комп’ютерах. До людини на телефон потрапляє програма, яка має можливість зчитувати дані або чути розмови (на невеликій відстані). Погано те, що людина може заразити телефон подібним вірусом практично будь-де. Це може бути Bluetooth, Wi-Fi, мобільний Інтернет, через повідомлення та ін.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наступні два методи стосуються вже фахівців. Не кожен зможе сісти та прослуховувати розмови. Ну і ці способи набагато дорожчі. Є варіант купівлі системи, що складається з комп’ютера та двох телефонів (спеціальних). Даний варіант не підійде звичайним дрібним шахраям, тому що вони зазвичай не мають потрібних навичок і фінансів. Або продаються ще професійніші системи, які коштують сотні тисяч і для них потрібно мати спеціальну освіту, інакше не впоратися. Ці системи не повністю легальні, але дають великі можливості, наприклад прослуховування в реальному часі.

Якщо ж ви не знаєте, чи слухають ваш телефон чи ні, варто придивитися до його роботи. На що звернути увагу читайте нижче у списку:

  • Батарея . Зрозуміло, що акумулятори в смартфонах не можуть працювати абсолютно весь час, але псуються вони не так швидко. Перший рік батарея має працювати безперебійно. Якщо ви впевнені, що з батареєю все гаразд, але помітили швидке зниження заряду, це може бути ознакою прослуховування. Для більш точної інформації можна зайти в налаштування та побачити чи випадково програм, які споживають занадто багато заряду. Якщо ж їх немає, то причин думати про шахраїв ще більше.
  • Перегрів . Зазвичай смартфон нагрівається або під час роботи, або зарядки. Якщо ви взяли в руки телефон, а перед цим він просто спокійно лежав довгий час і відчув, що він гарячий, це може бути через прослуховування. Це означає, що на телефоні є щось, що постійно працює, тим самим змушує нагріватися всю систему.
  • Шум під час розмови . Якщо ви розмовляєте по телефону і завжди чуєте якісь зайві звуки, шуми, перебої, то це також може бути ознакою прослуховування. Хоча бувають інші, безпечні передумови цього явища.
  • Наступною ознакою є звуки , які з’являються під час коли смартфон знаходиться біля іншої техніки (наприклад, колонок). Буває, що ніхто не дзвонить, повідомлення не надходять, а з’являються звуки скрипу. Це має насторожити, адже це також ознака прослуховування.
  • Вимкнення екрана та телефону . Якщо ви вирішили вимкнути смартфон або просто заблокувати, але екран все одно горить, варто звернути увагу і на це. Звичайно, може бути, що просто збої в налаштуваннях або оновленні, але якщо це сталося просто в один момент, то варто задуматися, чи не слухають вас шахраї.
  • Ще однією ознакою є вимикання та увімкнення телефону . Коли смартфон слухають, то ним ніби керують дистанційно. У такому разі можна помічати, що пристрій сам по собі перевантажився або взагалі вимкнувся. Буває, що це відбувається через вірус чи ненадійні програми.
  • Ще одна ознака стосується телефонів із двома сім-картами. Якщо ви помітили якогось дивного оператора, раніше не відомого вам, це теж можуть бути шахрайські дії.
  • Інтернет. Якщо ви завжди користувалися мобільним інтернетом, вам його вистачало, а потім різко він почав швидко закінчуватися, це також може свідчити про зайві шкідливі програми, що використовують трафік. Програми можуть бути пов’язані з прослуховуванням.

Вище ми описали способи виявлення прослуховування методом спостереження смартфона. Ці поради зможе використати кожен і одразу оцінити ситуацію. Крім цього, існує безліч програм та спеціальних комбінацій, які допоможуть переконатися у безпеці даних та розмов. Програми та коди – це більш достовірна інформація, на відміну від зазначених вище ознак, адже несправності телефону можуть виникати з інших причин. Також оператори зв’язку часто володіють інформацією про прослуховування. Якщо ви думаєте, що ваші розмови хтось чує, завжди можна зателефонувати оператору і запитати. Пам’ятайте, що з такими заявами слід звертатися і до поліції, але лише коли інформація перевірена та достовірна.

Наступний спосіб дізнатися про прослуховування менш поширений – лічильник Гейгера. Цим приладом визначають, чи приймає (передаючий) телефон будь-який сигнал незареєстрований. Якщо прилад скрипить, то велика ймовірність що так.

Програми, які допоможуть виявити прослуховування на смартфоні

Далі пропонуємо список важливих програм, які також допоможуть визначити незаконну діяльність на вашому смартфоні. На жаль, усі програми підтримуються сучасними моделями телефонів.

Перша програма – Darshak . Вона не покаже ваші розмови слухають, але повідомить, якщо хтось за допомогою шкідливого софту вирішить без відома власника надіслати будь-яке текстове повідомлення.

Наступні – Android IMSI-Catcher Detector та Catcher Catcher . Ці програми ідентичні у своєму призначенні. Їх не можна знайти у звичайному магазині додатків на телефоні, доведеться шукати просто в інтернеті та встановлювати, але воно того варте тому, що дані програми більш професійні і точно зможуть уберегти вас від шпигунів.

Третя програма – EAGLE Security FREE . Вона простіше, але може оцінити загрозу в кожному додатку, також визначить, де використовується мікрофон або камера без відома власника. До речі, камеру можна закрити від сторонніх.

Остання програма – Anti Spy Mobile. Вона не лише перевіряє програми, але й блокує їх, якщо бачить якусь незаконну діяльність, приховану від власника смартфона. Її можна без проблем завантажити в магазині програм Google Play.

В інтернеті можна знайти й інші програми для перевірки прослуховування, але чи вони безпечні залишаються питанням. Ми рекомендуємо лише перевірені програми, які точно не зашкодять, а допоможуть користувачеві.

Комбінації для виявлення прослуховування

Окрім програм та спостережень за смартфоном, можна використовувати певні комбінації, які потрібно набирати на смартфоні. Мінус лише в тому, що ці композиції допоможуть визначити переадресацію. Тому якщо зловмисник вирішив слухати розмови не за допомогою переадресації, цей метод не ефективний.

Список комбінацій, що виявляють проблему:

  • *#06# кнопка виклику. Ця комбінація не виявляє переадресації, але показує користувачеві унікальний номер пристрою (imei номер).
  • *#21# кнопка виклику. Даний набір допоможе виявити чи взагалі переадресація на смартфоні.
  • *#62# кнопка виклику. У разі виявлення увімкненої переадресації, дана комбінація покаже на який саме номер йдуть дзвінки, призначені вам.
  • Для iPhone комбінація для визначення номера переадресації підходить наступна кнопка виклику.
  • 002# кнопка виклику. За допомогою цього набору всі переадресації будуть відключені і дзвінки будуть лише власнику телефонного номера.
  • *#43# кнопка виклику. Якщо ви очікуєте виклик, це поєднання дасть всю інформацію про нього.
  • *#30# кнопка виклику. Дозволяє визначити номер вхідних дзвінків. Допомагає, якщо хтось дзвонить анонімно.
  • *#33# кнопка виклику. Можна дізнатися, чи дзвінки та смс повідомлення блокуються.

Крім всіх описаних вище способів, завжди можна зателефонувати до оператора. Вони мають такі технології, що точно визначають факт переадресації та прослуховування. Якщо ж ви впевнені точно, що ваші розмови не конфіденційні, а крадуться зловмисниками, слід написати заяву в поліцію, адже ця діяльність абсолютно незаконна і повинна каратися.

Дотримуйтесь правил користування смартфоном, слідкуйте за його поведінкою та час від часу перевіряйте переадресацію, це допоможе не стати жертвою шахраїв або вчасно виявити злочин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.