Українцям розповіли, як відбувається безконтактна оплата за телефоном

В українському сегменті інтернету можна зустріти досить багато інформації про безконтактні платежі, NFC, Google Pay/Apple Pay та банки, які випускають банківські картки з підтримкою цієї технології. Єдиною проблемою в цьому випадку є те, що інформації неймовірно багато, але про кожен окремий пункт доводиться додатково шукати інформацію і вона не завжди відповідає інтересам користувачів. Сьогодні спробуємо цю ситуацію виправити, тому докладно розповімо про безконтактну оплату по телефону, NFC і для прикладу покажемо, як прикріпити банківську картку ПриватБанку до Google Pay.

Тобто весь сенс у безконтактній оплаті смартфоном , або іншим розумним пристроєм, без потреби введення PIN-коду до банківської картки та інших способів підтвердження оплати, що вимагають багато очікування.

Як працює безконтактна оплата

Як ми писали вище, безконтактним способом можна сплатити за допомогою банківської картки, смартфона з NFC або інших пристроїв, які отримали цю технологію. Безконтактна оплата провадиться так (розглянемо ситуацію в супермаркеті).

Ви вибрали необхідні товари, підійшли на касу, передали все касиру, він все порахував і повідомив вам суму для оплати. Далі ви можете уточнити, чи підтримує термінал безконтактну оплату та у разі позитивної відповіді, підносите свою банківську картку або пристрій з NFC до терміналу (на відстань від 2 до 10 см) та очікуєте звуковий сигнал/інформацію на екрані, підтверджуєте оплату та очікуєте завершення операції як отриманого чека.

Також слід додати ще кілька слів у тому, як відбувається процес підтвердження оплати. У момент, коли ви підносите свою банківську картку або розумний пристрій до терміналу, він зчитує необхідну інформацію з чіпа (що є на карті або пристрої). Далі отримана інформація (своєрідний ідентифікатор клієнта) передається в зашифрованому вигляді до банку, що підтверджує, що клієнт справжній і це не шахрай і відповідає терміналу. Якщо все перевірено і немає жодних сумнівів, то операція буде успішною і виконається успішне списання коштів з вашого рахунку.

Якщо коротко, то цей процес відбувається практично однаково в будь-якому банку та будь-якій країні світу.

Переваги та недоліки безконтактної оплати

Зараз ще варто виділити кілька слів про переваги та недоліки безконтактної оплати. На щастя, переваг такого способу оплати досить багато і серед них варто виділити швидкість оплати, безпеку оплати і, власне, велика кількість способів оплати таким чином (широкий асортимент пристроїв з NFC).

Серед недоліків, їх теж складно назвати, оскільки весь процес оплати відбувається в зашифрованому вигляді і стороннім отримати ці дані буде неймовірно складно. Особливо слід не забувати, що для оплати в безконтактний спосіб необхідні POS-термінали, які отримують ліцензії, тобто вони офіційно зареєстровані на ту чи іншу особу підприємця. Також слід нагадати, що зчитувати інформацію з пристрою (або банківської картки) з NFC необхідно у безпосередній близькості, тобто не більше 5-10 см, що суттєво ускладнює шахраям як викрадення коштів з таких карток/пристроїв, так і сам факт викрадення таких пристроїв .

Одним суттєвим недоліком цього способу оплати є те, що в Україні досить велика кількість магазинів, а точніше їх власників, які відмовляються не лише встановлювати нові та сучасні POS-термінали, а й взагалі не підтримують безготівковий розрахунок. Раніше ми розповідали про проблему з POS-терміналами докладніше , тому рекомендуємо ознайомитись.

Ще одна проблема, яка може статися з будь-ким і в будь-який момент — проблеми з NFC на пристрої, або проблеми з підтвердженням транзакції з боку вашого банку. В даному випадку, такі проблеми зазвичай вирішуються розробниками програмного забезпечення пристрою, розробниками Google/Apple/Samsung Pay або технічним відділом вашого банку.

В даному випадку, станом на 2022 рік, безконтактну оплату можна вважати одним із найбезпечніших способів оплати і це навіть не дивлячись на деякі незручності, які можуть виникнути (відсутність сучасних терміналів, наприклад).

Способи безконтактної оплати

Враховуючи всю інформацію, яку ми підготували вище, логічно, що зараз йтиметься про способи безконтактної оплати. Якщо йдеться про банківські картки, то тут використовуються власні механізми та можливості кожного окремого банку.

Якщо говорити про оплату за допомогою смартфонів на Android або iOS або інших пристроїв на цих операційних системах, то в них використовуються платіжні системи Google Pay і Apple Pay, а на пристроях Samsung – Samsung Pay. Детальніше про них розповідаємо нижче та почнемо з найпопулярнішої, а саме Google Pay, оскільки пристроїв під керуванням Android неймовірно багато.

Google Pay/GPay та сумісні пристрої

Компанія Google додала платіжну систему Google Pay у всі пристрої, що підтримують NFC та працюють під керуванням останніх версій OC Android. Вперше Google додала цю платіжну систему ще 2011 року.

Напевно, вам цікаво, яким чином здійснюється оплата за допомогою Google Pay. Тут усе досить просто. Перш за все, пристрій має бути оснащений модулем NFC. Якщо така технологія недоступна на ньому, то і Google Пей і безконтактна оплата смартфоном не буде вам доступна.

Перевірити пристрій на наявність NFC досить просто, достатньо лише перейти в “Налаштування”, далі шукаємо “Підключені пристрої” і активуємо перемикач “NFC”.

Ще простіший спосіб, це «шторка» на Головному екрані вашого смартфона. Якщо NFC доступний на пристрої, його мітка буде розміщуватися поруч із мітками Wi-Fi та Bluetooth.

Якщо все пройшло добре і NFC доступний на смартфоні, можна додати свою банківську карту як спосіб оплати в Google Pay (Gpay).

Порада . Краще прикріплюйте в Google Pay свою віртуальну гривневу банківську картку, яку потрібно створити безпосередньо для GPay. На щастя, зробити це в Приват24 досить просто та швидко, а головне безпечно.

Процес прикріплення карти до сервісу Google є досить швидким і максимально зрозумілим. Нижче 2 скріншоти з цього процесу.

Apple Pay та сумісні пристрої

Вперше компанія Apple ввела свій власний електронний гаманець Apple Pay у 2014 році і, як і у випадку з Android, доступний він на пристроях з NFC, тобто більшість версій iPhone та Apple Watch.

Якщо ваш смартфон відноситься до одного з наведених нижче, то він отримав модуль NFC, а значить і підтримку Apple Pay:

  • iPhone 6; iPhone 6 Plus;
  • iPhone 6s; iPhone 6s Plus;
  • iPhone SE;
  • iPhone 7; iPhone 7 Plus;
  • iPhone 8; iPhone 8 Plus;
  • iPhone X;
  • iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr.
  • iPhone 11 (все модели)
  • iPhone SE (2-го покоління)
  • iPhone 12 (все модели)
  • iPhone 13 (все модели)
  • iPhone SE (3-го покоління)

Що стосується розумних годинників Apple Watch, то з’ясувати, які підтримують оплату безконтактним способом за допомогою Apple Pay, трохи важче, оскільки доведеться дізнатися номер моделі пристрою. Цей номер п’ятизначний і починається з А.

Дізнатися його можна за допомогою iPhone. Для цього переходимо у фірмовий додаток Apple Watch на своєму iPhone, потім переходимо в розділ «Мій годинник» і шукаємо «Основне». Далі тиснемо на “Про пристрій” і шукаємо рядок “Модель”.

Як дізнаєтеся номер моделі, можете переходити на офіційний сайт компанії Apple і шукаєте там за номером моделі свій годинник. Якщо ви їх знайдете, оплата за допомогою Apple Pay вам доступна.

Далі весь процес схожий на те, як і Android. Також варто створити віртуальну банківську картку і за кілька кроків прикріпити до Apple Pay.

Samsung Pay та сумісні пристрої

Компанія Samsung, дивлячись на Google і Apple, також додала свій гаманець для безконтактних платежів, але він став доступний не так давно. Система була анонсована ще у 2015 році, але для українців вона недоступна навіть зараз, тому сенсу розглядати її як варіант використання в Україні наразі немає.

Варто лише нагадати, що Samsung Pay доступна на великій кількості сумісних пристроїв (усі флагманські, багато середньобюджетних і навіть бюджетні смартфони), тому в момент, коли вона буде доступна у нас, проблем із підключенням, прикріпленням карток та використанням також не виникне.

Бесконтактная оплата через Приват24

На завершення цього матеріалу варто ще розповісти про безконтактну оплату за допомогою Приват24, з яким знайомі практично всі українці.

Щоб активувати безконтактний спосіб оплати в Приват24, необхідно зробити кілька простих кроків:

  • Войти в Приват24
  • Перейти в «Кошелек»
  • Вибрати одну зі своїх банківських карток (Visa, MasterCard, Інтернет-карта або Digital-карту), з якої буде здійснюватися безконтактна оплата
  • Перейти до “Налаштування” вибраної карти
  • Активувати Google Pay/NFC для вибраної картки

От і все. Якщо ваш смартфон не отримав NFC, то активувати Google Pay в Приват24 не вийде і тоді вам залишаються тільки 2 варіанти оплати безконтактним способом, а саме за допомогою QR-кодів і банківських карт з чіпом NFC.

Висновок

На цьому матеріал про безконтактну оплату можна вважати завершеним, а якщо у вас є якісь рекомендації щодо матеріалу, а саме доповнення, редагування або будь-яка інша корисна інформація, якою можна поділитися з нашими читачами, то пишіть нам через форму Зворотнього Зв’язку і ми врахуємо Ваша думка.

Якщо наш матеріал вам сподобався і був корисним, можете поділитися ним у соціальних мережах – для нас це буде замість похвали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.