Показали iOS 16 яка сподобається всім власниками iPhone

Останнім часом з’являється відчуття, що iOS стагнує. Ні, правда, якщо раніше вихід нового оновлення був цілою подією, то зараз багато хто досі сидить на iOS 14 і взагалі не париться. Нових фішок стає все менше, а зміни настільки мінімальні, що навряд чи простий користувач їх помітить. Ця та ще низка інших причин щоразу наштовхують мене на думку про перехід на Android. Тим більше, що остання версія зеленого робота називається чи не найголовнішим апдейтом за останні п’ять років. У цій статті постарався зібрати головні претензії до яблучної операційної системи та пролити вам свій погляд на майбутню iOS 16, яку мають показати вже цього літа.

Always On Display на iPhone

Давайте по суті! На даний момент немає жодної об’єктивної причини, через яку в нових моделях iPhone не можна встановити Always On Display. Раніше коли в Айфонах стояв IPS-дисплей, це можна було пояснити швидкою розрядкою акумулятора, а що зараз?

Багато хто, напевно, знає, що IPS-матриці не здатні підсвічувати окремі пікселі і якби в iPhone з’явилася функція Always On Display, зарядка сідала б набагато швидше. У AMOLED-екранів такої проблеми немає.

Єдина причина, чому Apple досі не додала Always On, поділ пристроїв. Давайте прикинемо, що зазвичай відображається на екрані блокування? Час, погода, повідомлення, вірно? Ну, якщо хочете собі таку функцію в iPhone, купуйте тоді Apple Watch. Всі годинники, починаючи з 5-ої версії, такою функціональністю забезпечені. Ось так нас вкотре нагріли на 30к. Що сказати, це Apple.

Встановлення програм без App Store

По факту, це і є основна причина, з якої багато користувачів йдуть з iPhone на Android. Важливо розуміти, що Apple вже має досвід у цій справі. Згадаймо про macOS. Зараз на будь-який Mac ви без проблем можете накотити практично будь-який сторонній софт без жодних проблем. Робиться це завдяки технології Gatekeeper.

macOS перевіряє підпис ідентифікатора розробника, щоб переконатися, що програмне забезпечення випустив ідентифікований розробник і що воно не було змінено, пише Apple на своєму сайті .

Чому б тоді не додати стороннє завантаження в iPhone та iPad ? Навіть якщо все це буде працювати під жорстким контролем купертинівців з усілякими попередженнями та перевіркою сертифікатів, погодьтеся, то буде краще всім? На жаль, друзі, але так влаштований бізнес! Добровільно відмовлятися від комісії у 30 відсотків у App Store у Купертіно не збираються.

Налаштування екрана блокування на iPhone.

Наступна моя претензія до iOS дуже маленька, але на досвіді використання смартфона позначається значно. Ні, я не прошу кастомізації циферблатів чи зміни шрифтів, це все нехай залишиться у далекому 2007 році. Я говорю про дві кнопки, які розташовуються в нижній частині дисплея.

Apple чомусь вирішила, що всі дуже часто користуються камерою та ліхтариком. При цьому якщо з ліхтарем ще якось купертинівців зрозуміти можна (чи мало екстрена ситуація якась), але з камерою все дуже неоднозначно. Кожен власник iPhone знає, що запустити камеру можна за допомогою свайпа праворуч-ліворуч. Це дуже зручно та дуже рятує, коли треба швидко зробити знімок. Хто мені пояснить навіщо для камери ще одна кнопка?

Спробуємо підійти до питання трохи з іншого боку. Навіть якщо в iOS 16 не додадуть можливість гнучкого налаштування значків, то на яку кнопку ви замінили б іконку камери? Повідомлення, Фото, може бути Телефон? Обов’язково відпишіться у коментарях, що думаєте з цього приводу.

Бібліотека програм на iPhone

У iOS 14 в iPhone з’явилося дві важливі функції – віджети та бібліотека додатків. І досі обидві фічі виглядають сирими та вимагають глобальної перебудови. Віджети, очевидно, мають стати інтерактивними.

По-перше, папки тут не впорядковані. Ось, наприклад, абсолютно неясно, чому програми Apple Music, Подкасти, Радіо та Кінопошук об’єднали в папку Розваги. Ну, тобто хто давав такі назви? Плюс, для російського користувача не зрозуміло, що може ховатися за папкою продуктивності. Дивно, що сюди якимось боком потрапив VPN-сервіс.

Навігація в бібліотеці програм теж така собі. Щоб відкрити папку, потрібно натискати на іконку з чотирма програмами всередині іконки основної папки. Чи це зручно? Звичайно, ні. Випадкові натискання тут взагалі не рідкість. Заходиш відкрити одну програму, потрапляєш в іншу. Вийти із папки теж треба постаратися. Особливо коли тримаєш телефон однією рукою, а там купа додатків на весь екран. Доводиться тягнутися або у верхній або нижній кут.

Налаштування програм за замовчуванням на iPhone.

У тій же iOS 14 з’явилася ще одна крута фіча, завдяки якій кожен користувач отримав можливість змінити програму за замовчуванням на iPhone. Особливо це зручно, якщо ви використовуєте Chrome замість Safari або Gmail замість рідної Пошти. Проте обмежень тут ще повно.

Те саме стосується й повідомлень. Нещодавно ми розповідали вам про 5 крутих способів швидко зателефонувати з Айфона та хвалили Apple за можливість прив’язки Telegram або WhatsApp до меню Вибране у додатку Телефон. Чому б Сірі не підключити сюди?

Зрозуміло, що крім перерахованих вище мінусів iOS 15 є ще купа інших. Непогано було б побачити можливість встановлення пароля на папку Приховані в Фото, відсотки заряду батареї у верхньому рядку, Siri теж могла б трохи порозумнішати, але все це, здається, дрібниці. А чого вам не вистачає у iOS 15? 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.