Статті

Як дізнатися, що ваш смартфон зламали?

Share

Небезпечно думати, що власний смартфон – це виключно особистий цифровий простір, до якого інші не можуть мати доступу. У смартфонах люди звикли зберігати найцінніші фотографії, спонтанні відео фрагменти, важливі документи, дані кредитних карток та навіть різноманітні паролі. Іншими словами, все цифрове життя знаходиться в одному невеликому гаджеті і вважати, що всі ці дані надійно збережені дуже невірно. На жаль, у світі сучасних технологій немає пристрою, яке не можна було б зламати. Як зловмисники можуть зламати смартфон? Як зрозуміти, що телефон зламано? Які дані смартфона можуть потрапити до хакерів?

Як можуть зламати телефон: огляд популярних способів

  • Шпигунські програми. Найпростіший спосіб зламати телефон – це заволодіти гаджетом на кілька хвилин та встановити необхідну шпигунську програму. Подібні програми зчитують та записують всі дзвінки та смс-повідомлення, місцезнаходження та переміщення, а також активність у соціальних мережах. Мета створення шпигунських додатків була невинною – дозволити батькам не перейматися своїми дітьми, а начальникам – про зайнятість своїх підлеглих. Проте коло використання шпигунських програм явно збільшилося з часом.
  • Безкоштовна Wi-Fi зона . Щоразу, використовуючи загальнодоступний Wi-Fi Інтернет, користувач виставляє на загальний огляд свій трафік – цією інформацією можуть скористатися хакери в різних цілях.
  • Заряджання через USB-порт у незнайомих місцях. Ще однією популярною дією, якою часто користуються любителі подорожувати – це підзарядка у громадських місцях. Варто пам’ятати, що під час зарядки через USB-порт зловмисники можуть завантажити будь-які необхідні дані і надалі використовувати їх у своїх цілях.
  • СМС-повідомлення. Підозрювальні повідомлення про виписку з банківського рахунку та інші види інформаційних повідомлень, у яких міститься посилання для переходу, необхідно ігнорувати, бо після переходу зловмисники отримають доступ до будь-якої інформації зламаного гаджета. 

Як визначити, що смартфон зламано?

  • Невідомі програми . Якщо у своєму смартфоні Ви виявили програму, яку не встановлювали, ймовірно, Ваш телефон таки був зламаний. Однак після оновлення ОС, виробник може встановити на смарфтон важливу і потрібну програму – щоб переконатися в тому, що невідомий додаток від виробника, необхідно перевірити інформацію про нього у всесвітній мережі.
  • Дивна робота програм. Якщо Ви помітили, що звичні програми, які Ви часто використовуєте, раптом стали дивно працювати, найімовірніше їм заважають хакерські програми.
  • Смартфон почав працювати повільно. Багато користувачів смартфонів невірно вважають, що телефон стає працювати повільніше з віком. Якщо Ви правильно працюєте зі своїм гаджетом, знаєте, як почистити андроїд від сміття і як часто це робити , а він все одно працює повільно, ймовірно, на ньому працюють ті ж хакерські програми у фоновому режимі, які займають більшу частину оперативної пам’яті.
  • Смартфон сильно нагрівається . Якщо телефон дуже нагрівається навіть у режимі очікування, це явна ознака того, що телефон був зламаний.
  • Самостійна робота смартфона . Якщо Ваш гаджет став самостійно перезавантажуватися, набирати номери, відправляти повідомлення та здійснювати інші можливі дії, цілком достовірно – пристрій був зламаний і необхідно терміново вживати заходів.
  • Телефон став швидше розряджатися. Існує багато причин, чому швидко розряджається телефон , одна з яких – робота прихованих програм у фоновому режимі, які з’їдають дуже багато енергоресурсу Вашого гаджета.
  • Неможливість вимкнути смартфон. Якщо при спробі вимкнути пристрій, він починає відкривати різні програми або посилювати підсвічування – явна ознака того, що Вас зламали.
  • Шуми чи луна під час дзвінків. Будь-які звукові перешкоди під час телефонної розмови – це не завжди проблеми зі зв’язком. Більш того, це найімовірніше ознака злому цифрового пристрою.
  • Відмінність інтерфейсу сайтів у мобільному браузері. Якщо Ви спостерігаєте явні відмінності сайтів, що відкриваються на планшеті та мобільному телефоні, варто на це звернути увагу та перевірити телефон на наявність додатків хакерів.
  • Збільшився мобільний трафік . Якщо за допомогою спеціальної програми Ви помітили, що споживання мобільного Інтернету значно зросло, це може бути ознакою того, що Інтернетом користується прихована програма, щоразу відправляючи необхідні дані зловмисникам. 
  • Спливні вікна на екрані телефону . Будь-які спливаючі вікна рекламного характеру на смартфоні – це спроба завантажити на пристрій вірусну програму. Не слід натискати ці вікна, а краще перевірити андроїд на наявність шпигунських програм.
  • Блокування листів антиспамом. Якщо важливі електронні листи стали потрапляти до спаму, це може вказувати на те, що їх хтось читає третій.
  • Неможливість зателефонувати або додзвонитися . Якщо спроби викликати необхідного абонента постійно зриваються, це може бути ознакою технічної поломки пристрою, так і роботи спритних хакерів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

За 33 роки встиг зібрати невелику колекцію гаджетів Apple, обзавестися кількома лімітованими консолями. На "iTechua" ділюся виключно найкращими пропозиціями на придатні девайси, якими користуюся сам.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    У мережі засвітився Microsoft Surface 6 на Snapdragon X Elite

    Apple вже давно довела, що ARM-процесори здатні не тільки демонструвати високу продуктивність у десктопних системах,…

    26.04.2024

    Samsung представила новий Galaxy Tab S6 Lite – чудова альтернатива iPad

    Samsung тільки-но запустила оновлений Galaxy Tab S6 Lite (2024) для США ексклюзивно через Amazon. Це…

    26.04.2024

    Штучний інтелект ChatGPT вбудували в смартфон: навіщо це потрібно та які функції він виконує

    Nothing реалізував популярну функцію чат-бота, щоб користувачі могли отримати доступ до неї, коли і де…

    26.04.2024

    Фахівці розповіли, які функції Telegram краще одразу вимкнути

    Незважаючи на потенційну загрозу безпеці, розробники Telegram не вважають цю функцію вразливістю і стверджують, що…

    26.04.2024

    Стали відомі подробиці про флагманські навушники Samsung Galaxy Buds 3 Pro

    Напередодні швидкої масштабної презентації Samsung Galaxy Unpacked, на якій компанія представить флагманські розкладачки та складні…

    26.04.2024

    Чому виробники техніки відмовляються від 3,5 мм роз’єму для навушників

    Ті, хто стежить за різними новинами зі світу цифрової техніки, пам'ятають, як Apple відмовилася від…

    26.04.2024