Як дізнатися, що ваш смартфон зламали?

Небезпечно думати, що власний смартфон – це виключно особистий цифровий простір, до якого інші не можуть мати доступу. У смартфонах люди звикли зберігати найцінніші фотографії, спонтанні відео фрагменти, важливі документи, дані кредитних карток та навіть різноманітні паролі. Іншими словами, все цифрове життя знаходиться в одному невеликому гаджеті і вважати, що всі ці дані надійно збережені дуже невірно. На жаль, у світі сучасних технологій немає пристрою, яке не можна було б зламати. Як зловмисники можуть зламати смартфон? Як зрозуміти, що телефон зламано? Які дані смартфона можуть потрапити до хакерів?

Як можуть зламати телефон: огляд популярних способів

  • Шпигунські програми. Найпростіший спосіб зламати телефон – це заволодіти гаджетом на кілька хвилин та встановити необхідну шпигунську програму. Подібні програми зчитують та записують всі дзвінки та смс-повідомлення, місцезнаходження та переміщення, а також активність у соціальних мережах. Мета створення шпигунських додатків була невинною – дозволити батькам не перейматися своїми дітьми, а начальникам – про зайнятість своїх підлеглих. Проте коло використання шпигунських програм явно збільшилося з часом.
  • Безкоштовна Wi-Fi зона . Щоразу, використовуючи загальнодоступний Wi-Fi Інтернет, користувач виставляє на загальний огляд свій трафік – цією інформацією можуть скористатися хакери в різних цілях.
  • Заряджання через USB-порт у незнайомих місцях. Ще однією популярною дією, якою часто користуються любителі подорожувати – це підзарядка у громадських місцях. Варто пам’ятати, що під час зарядки через USB-порт зловмисники можуть завантажити будь-які необхідні дані і надалі використовувати їх у своїх цілях.
  • СМС-повідомлення. Підозрювальні повідомлення про виписку з банківського рахунку та інші види інформаційних повідомлень, у яких міститься посилання для переходу, необхідно ігнорувати, бо після переходу зловмисники отримають доступ до будь-якої інформації зламаного гаджета. 

Як визначити, що смартфон зламано?

  • Невідомі програми . Якщо у своєму смартфоні Ви виявили програму, яку не встановлювали, ймовірно, Ваш телефон таки був зламаний. Однак після оновлення ОС, виробник може встановити на смарфтон важливу і потрібну програму – щоб переконатися в тому, що невідомий додаток від виробника, необхідно перевірити інформацію про нього у всесвітній мережі.
  • Дивна робота програм. Якщо Ви помітили, що звичні програми, які Ви часто використовуєте, раптом стали дивно працювати, найімовірніше їм заважають хакерські програми.
  • Смартфон почав працювати повільно. Багато користувачів смартфонів невірно вважають, що телефон стає працювати повільніше з віком. Якщо Ви правильно працюєте зі своїм гаджетом, знаєте, як почистити андроїд від сміття і як часто це робити , а він все одно працює повільно, ймовірно, на ньому працюють ті ж хакерські програми у фоновому режимі, які займають більшу частину оперативної пам’яті.
  • Смартфон сильно нагрівається . Якщо телефон дуже нагрівається навіть у режимі очікування, це явна ознака того, що телефон був зламаний.
  • Самостійна робота смартфона . Якщо Ваш гаджет став самостійно перезавантажуватися, набирати номери, відправляти повідомлення та здійснювати інші можливі дії, цілком достовірно – пристрій був зламаний і необхідно терміново вживати заходів.
  • Телефон став швидше розряджатися. Існує багато причин, чому швидко розряджається телефон , одна з яких – робота прихованих програм у фоновому режимі, які з’їдають дуже багато енергоресурсу Вашого гаджета.
  • Неможливість вимкнути смартфон. Якщо при спробі вимкнути пристрій, він починає відкривати різні програми або посилювати підсвічування – явна ознака того, що Вас зламали.
  • Шуми чи луна під час дзвінків. Будь-які звукові перешкоди під час телефонної розмови – це не завжди проблеми зі зв’язком. Більш того, це найімовірніше ознака злому цифрового пристрою.
  • Відмінність інтерфейсу сайтів у мобільному браузері. Якщо Ви спостерігаєте явні відмінності сайтів, що відкриваються на планшеті та мобільному телефоні, варто на це звернути увагу та перевірити телефон на наявність додатків хакерів.
  • Збільшився мобільний трафік . Якщо за допомогою спеціальної програми Ви помітили, що споживання мобільного Інтернету значно зросло, це може бути ознакою того, що Інтернетом користується прихована програма, щоразу відправляючи необхідні дані зловмисникам. 
  • Спливні вікна на екрані телефону . Будь-які спливаючі вікна рекламного характеру на смартфоні – це спроба завантажити на пристрій вірусну програму. Не слід натискати ці вікна, а краще перевірити андроїд на наявність шпигунських програм.
  • Блокування листів антиспамом. Якщо важливі електронні листи стали потрапляти до спаму, це може вказувати на те, що їх хтось читає третій.
  • Неможливість зателефонувати або додзвонитися . Якщо спроби викликати необхідного абонента постійно зриваються, це може бути ознакою технічної поломки пристрою, так і роботи спритних хакерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.