Статті

Чого точно не варто робити у WhatsApp

Share

Месенджер WhatsApp по праву є «народним»: напевно, у кожного є в ньому обліковий запис, а уявити своє життя без групових чатів у WhatsApp і зовсім неможливо. Мільйони людей по всьому світу досі користуються ним, незважаючи на всіляку критику від IT-фахівців з безпеки та експертів. WhatsApp час від часу стає кращим, але все одно поступається за кількістю корисних функцій Telegram.

Незважаючи на це, варто раз і назавжди запам’ятати, що деякі речі в ньому все ж таки робити не варто: ви можете нашкодити іншим і зіткнутися з іншими проблемами, які, впевнені, вам точно не потрібні. Поговоримо про те, чого точно не варто робити у WhatsApp.

Груповий чат у WhatsApp

Групові чати в WhatsApp не тільки зручні, але й легендарні. Вони постійно відбувається щось цікаве, щоправда, балаканина лише відволікає. Можливо, ви не знали, але додавати людину до групового чату не зовсім законно. Перед додаванням людини адміністратор повинен отримати згоду користувача. Чому так?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

По-перше, будучи включеним у групу з іншими людьми, номер телефону стає видимим, а інші абоненти мають доступ до імен один одного і навіть фотографій. Існує багато прецедентів, коли за це доводилося відповідати перед законом. Наприклад, Іспанське агентство захисту даних одного разу наклало санкції на спортивний клуб, учасник якого створив групу і додав туди колишнього члена організації без його згоди.

Скріншот у WhatsApp

Здавалося б, знімок екрану — найбільш зручний і швидкий спосіб поділитися інформацією, наприклад, ввести в курс справи іншу людину, ознайомивши її з листуванням. Тим не менш, робити це варто обережно: заздалегідь приховайте дані інших користувачів на знімку. Інакше можуть початися проблеми, пов’язані з розкриттям інформації в Інтернеті, які стосуються особистих даних.

Також не варто надсилати скріншоти, на яких є важливі дані: адреси, паролі від акаунтів або дані банківських карток, інакше є отримати масу неприємностей, враховуючи те, наскільки швидко розлітаються скріншоти по мережі та стають доступними для чужих очей. Також не варто розповсюджувати скріншоти, в яких міститься контент, захищений авторським правом. Подібне «розшарування» може розцінюватися як спосіб отримання прибутку, тому правовласник має право подати вас до суду.

Аудіозапис у WhatsApp

Поряд зі скріншотами варто утриматися від відправки аудіозаписів та фотографій, особливо тих, що пов’язані з чиїмось особистим життям. Наприклад, родичів чи близьких. За законом вони не можуть бути використані без згоди людини. Це підриває недоторканність приватного життя. Крім того, в наш час легко скомпрометувати людину — достатньо однієї не найуспішнішої фотографії, щоб її Інтернет запам’ятав.

Фейки у WhatsApp

Пам’ятаєте пандеймійний 2020-й? Особливо, саме початок, коли месенджерами гуляли аудіозаписи про знайомих з мерії, які «по секрету» розповіли про розпилення антисептика з вертольотів найближчої ночі? Так, всі ці чутки моментально розійшлися по Мережі – багато хто в них повірив! З того часу WhatsApp обмежив функцію пересилання повідомлень і тепер одне повідомлення можна переслати лише п’ятьом користувачам за раз.

Щоправда, нововведення нічого не змінило: фейки продовжують кочувати смартфонами користувачів. Щоправда, цього разу про нестачу цукру та крупи. Загалом, пересилати сумнівний контент теж не варто – таким чином ви сприяєте викривленню подій. А деякі фейки підштовхують до злочинів , допомагають розпалити заворушення і таке інше.

Образи в Інтернеті

Здається, що в Інтернеті можна писати будь-що, але робити цього, звичайно ж, не варто. Особливо якщо пишіть це в групових чатах. Сказане може бути використане проти вас. Принаймні шанс нарватися на неприємності точно є. Так, у 2019 році мешканка Владивостока отримала повістку до суду: з неї вимагали пояснення за образу користувачів у чаті садових товариств.

Вона образила іншу жінку, за що потерпіла вимагала з неї півмільйона рублів. Звичайно, стільки відсудити не вдалося, але 40 тисяч рублів довелося заплатити, а також спростувати написане. Жарти жартами, але варто бути обережнішими у висловлюваннях.

Не варто сприймати ці обмеження як щось погане: вони допомагають захистити права інших, а також не дати інтернет-простору стати маргінальною спільнотою, де порушуються норми, прийняті у суспільстві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: WhatsApp
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024